sestra si kupuje psa - fenku vlčiaka. o tri týždne má ísť pre ňu a ja už teraz prežívam horrory. nikdy sme nemali doma psa. bývame v byte, dosť malom. neviem, čo ju to napadlo a prečo jej to naši dovolili. asi v slabej chvíli. teraz majú už aj rodičia trocha obavy, ale nechcú jej pokaziť radosť. sestra má 17 rokov a sľubuje hory - doly, ako sa bude o fenku svedomito starať a ako ju vycvičí. veľmi sa na to nespolieham. nikdy som nechcela mať psa v byte. pokladám to za nehygienické a za týranie psa aj ľudí. ešte tak malého izbového, to by som bola ochotná akceptovať, ale nie vlčiaka. ten patrí na dvor a nie do bytu.
veľmi vás prosím, ktorí máte takého veľkého psa, napíšte mi, ako sa mám na to pripraviť a čo mám vlastne očakávať. mám taký strach, že by som sa najradšej odsťahovala. vďaka za vaše rady!
Pes v byte - je to horror?
dik, toho chlapika poznam, viackrat som to videla v telke, davali to na pokracovanie. on mal aj nejaku priatelku a aj tu k sebe zobral, byvali obidvaja v privese, ale ona nakoniec odisla, lebo to psychicky nezvladla. daval ju do tej ohrady s vlkmi. je to velmi zaujimave, smola je ale v tom, ze on sa nikdy nemoze stat vodcom tej vlcej svorky, musi sa uspokojit iba s tym, ze ho prijmu. tak ich sice moze studovat, ale nie usmernovat. takze nemoze vyuzit potencial svojej ludskej inteligencie aby nejakym sposobom usmernoval tu svorku.
aj tak to ale nie je prirodzene prostredie, lebo su ti vlci v ohrade a on im dava jedlo. nelovia sami na volnom uzemi.
wreck, strasne ti dakujem, ja dnes asi nezaspim. nasla som toto na internete:
Československý vlčiak je pri správnom vedení poslušný, k známym ľudom a iným psom priaeľský, pánovi oddaný a k rodine veľmi prítulný, lebo po vlkovi zdedil silný svorkový pud. Správne vedený pes je svojmu pánvi neotrasiteľne verný, zmenu majiteľa znáša ťažko. Toto plemeno neprejavuje bezdôvodne agresivitu. V prípade ohrozenia pána vie reagovať s veľkou razanciou a rýchlosťou.
mimi, moznost vratenia je. zalezi to na zmluve.
nechcel som, aby moj prispevok vyznel ako ze si mate ist vsetci rezervovat miesto na cintorine, to urcite nie. len som chcel zdoraznit, ze pre toto plemeno je mnozstvo fyzickej aktivity uplna nevyhnutnost. je velmi velmi zle, ked sa psik nudi. jeden vikend sa nic nestane. myslim skor dlhodobo. nastupuje postupne nepokoj, neskor frustracia a konci to roznymi neurozami. predstav si seba, ze si nutene niekde zatvorena, a oblubene aktivity mas povolene len v obmedzenom mnozstve, ktore ti nestaci. po case ti z toho nejakym sposobom preskoci.
a to chcem vidiet ako sestra pride zo skoly a pojde na 3-4 hodiny blbnut von. a kazdy den. mozno ze fakt ma pravdu a je ten typ, ako ja som byval, ze to bude robit. potom sa nemas coho bat.
k tvojim otazkam:
"...ako teda postupovať aby sme to zvládli?"
vzhladom na plemeno, najst si niekoho v okoli s bohatymi skusenostami, nemusi mat nevyhnutne tiez cv-cko, a konzultovat veci s nim. ale musi mat sam vysledky so svojimi psami. nie ze zapiska a psik nepride ani po desiatich minutach.
"byť veľmi prísni?"
podla potreby. donutit splnit povel, ale nikdy nebit. za splnenu ulohu odmenit.
"alebo chodiť na cvičisko?"
kym bude mala, tak to nema vyznam, lebo este nema vybudovanu nervovu sustavu tak, aby vedela adekvatne reagovat. ani male babo nedavas hned do skolky. :) ale neskor vycvik urcite ano, to bez debaty. pre kazdeho psa nevyhnutnost, pre bytoveho obzvlast.
"bude to stačiť?"
spravne vedeny vycvik, upevnovana socializacia, a dostatok aktivit budu stacit. len musia byt robene spravne. na to prave treba niekoho, kto vie usmernit.
"veď vlci sú predsa inteligentní, prečo by sa nedali vycvičiť? a sú údajne aj plachí. tak by mali vedieť aj poslúchať, nie?"
velky omyl. psik nie je vlk a vlk nie je psik. psika vycvicis ako potrebujes, vlk ta maximalne tak akceptuje vo svojej svorke. nikdy ho nevycvicis ako psa. ale to ani nemusis mat obavy v tomto smere, cv-cko JE pes, len ma z povodneho vlka viac nez vacsina dnesnych plemien.
tu je uplne fascinujuci dokument, ktory krasne ukazuje prave tu akceptaciu medzi vlkmi, ak vies ako na to. chlapik zije medzi izolovanymi vlkmi, snazi sa ich pripravit na zivot v divocine.
mimi ti prajem vela pevnych nervov a odhodlania, na takeho psa treba mat odvahu, a ked tvoja sestra pride na to ze to nie je pre nu pes este prva bude chciet nech ide prec, neboj, ked tak ty si k nemu tiez vytvoris vztah a nezje ta :d
wreck, prosím ťa, ja viem, že máš pravdu, teraz som sa akurát pohádala so segrou, ona je úplne šibnutá, vôbec nechápe to nebezpečenstvo a stále si myslí, že to zvládne. ja už začínam mať strach že kým ho prinesie to ani nevydržím. fakt mi je z toho nanič. keď som si teraz prečítala čo si napísal o čs.vlčiakovi, tak som sa úplne rozklepala. ja už rodičov nepresvedčím, povedali, že to musíme vyskúšať a ak to nepôjde, tak psa vrátime chovateľom s tým, že peniaze sestre prepadnú. ale neviem, či to bude možné. kto si vezme povedzme polročného psa?
a čo sa dovtedy stane? veď moja sesternica má fenu rotvajlera a raz ju skoro roztrhala (tú sesternicu), lebo bojovala o dominanciu. len zázrakom to sesternica zvládla a teraz je fena poslušná. toto môže dopadnúť ešte horšie.
takže - už nie je možné, že teraz segra fenu neprinesie. čo by si nám prosím ťa radil, ako teda postupovať, aby sme to zvládli? byť veľmi prísni? alebo chodiť na cvičisko? bude to stačiť? veď vlci sú predsa inteligentní, prečo by sa nedali vycvičiť? a sú údajne aj plachí. tak by mali vedieť aj poslúchať, nie?
papricka29, tak mu asi nesedia. skus zmenit. poviem to ako to je: vtedy su vyhovujuce, ked po nom vonku zostane nieco podobne ako doma po tebe. tvarom, farbou, aspon priblizne, a hustotou. :)
a chyba je nechavat mu stale nasypane. psik ma dostat 2x denne, rano a vecer, aby sa znizilo riziko torzie zaludka. pockas kym to zdlabne a misku zoberies prec. vodu samozrejme treba nechavat k dispozicii stale.
wreck praveze on musi na velku , ale to zas on ma nasypane stale granulky takze za to mozem asi aj ja (asi urcite), ked papa o 22...no a ono je vencenie o 21 a potom sa pyta o 4 rano, a to vie byt problem :) ale tak mne to nejak nevadi, a ked je sam cez den vydrzi,aj dlho dlho ....tak uvidim, ja verim ze sa to upravi, :) a dakujem
nerobte kua tej mimi v hlave zmatok. cv-cko do neskusenych, v podstate este detskych, ruk nepatri!
a presne, to je polovicny vlk. karpatsky vlk, z ktoreho geny ma prave aj cv-cko, denne nabeha 70km a ani o tom nevie. to je pes-vytrvalec, potrebuje obrovske mnozstvo aktivity. neexistuje aby mu ho boli schopni dopriat, podla toho co mimi pise. bude to trapenie pre vsetkych.