sestra si kupuje psa - fenku vlčiaka. o tri týždne má ísť pre ňu a ja už teraz prežívam horrory. nikdy sme nemali doma psa. bývame v byte, dosť malom. neviem, čo ju to napadlo a prečo jej to naši dovolili. asi v slabej chvíli. teraz majú už aj rodičia trocha obavy, ale nechcú jej pokaziť radosť. sestra má 17 rokov a sľubuje hory - doly, ako sa bude o fenku svedomito starať a ako ju vycvičí. veľmi sa na to nespolieham. nikdy som nechcela mať psa v byte. pokladám to za nehygienické a za týranie psa aj ľudí. ešte tak malého izbového, to by som bola ochotná akceptovať, ale nie vlčiaka. ten patrí na dvor a nie do bytu.
veľmi vás prosím, ktorí máte takého veľkého psa, napíšte mi, ako sa mám na to pripraviť a čo mám vlastne očakávať. mám taký strach, že by som sa najradšej odsťahovala. vďaka za vaše rady!
Pes v byte - je to horror?
jediné miesto, kde ten pes môže u nás byť je kuchyňa. my so sestrou máme malú izbu, sme tam dve a je plná nábytku. v spálni rodičov ani náhodou a v obývačke tiež nie. chodba je maličká.
tak teraz som sa pýtala sestry že čo to je vlastne za plemeno a ona povedala, že československy vlčiak. tak ja naozaj skolabujem, normálne mi vyhŕkli slzy. že povedala tým majiteľom, že bývame v dome. ježíš, ja umriem. wreck, myslíš si, že toto môžeme zvládnuť? je to naozaj také strašne náročné plemeno? moji rodičia sú zlatí, ale keď oni raz niečo sľúbia, nikdy slovo nevezmú späť. povedia nanajvýš, že to musíme zvládnuť. ale prečo aj ja? ja som psa nechcela. bojím sa, že ma dohryzie a možno keď je to taká beštia nám aj niečo vážne urobí.
Je trochu dosť nezodpovedné, priniesť psa do domácnosti kde s jeho príchodom nesúhlasia všetci členovia domácnosti. Zase to tak neber že veľký pes, aj tak psy väčšinu času prespia pokiaľ mu dopraješ toľko pohybu koľko potrebuje, vybije si energiu a bude spokojný. Avšak s takým psom treba pracovať.
Máte izbu so sestrou spolu? Ak hej, tak by som ti situáciu veľmi nezávidela, ale ide o to akosi vychováte tak budete mať. Či ti bude liezť do postele, ožužlávať topánky (toto naučí aspoň poriadkumilovnosti a ukladania topánok do botníka :D )
A rozdiel je nemecký ovčiak (môže byť rôzne sfarbený, ale ide o psa ako bol komisár rex) a potom je tu československý vlčiak, toho pred niekoľkými desiatkami rokov skrížili s vlkom a je to dosť náročné zviera na výchovu.
A tych chlpov naj jar a na jesen ;)
vsade.
ja to beriem ani ja som nikdy nemyslela ze budem mat civavu, len kedd som zvazila velkost bytu, moznost vencenia a vychadzok, moje finacne zazemie (s tym suvisiaca strava a pod.) tak mi jednoznacne vyslo nieco malicke :) budes mat veselo..je to o zvyku ... (len ked bude harat si tiez uzijete - aj preto mam ja psika a nie fenku) ...a ak mas izbu so sestrou ver ze psik bude vacsinou tam a v postely
ja to beriem ani ja som nikdy nemyslela ze budem mat civavu, len kedd som zvazila velkost bytu, moznost vencenia a vychadzok, moje finacne zazemie (s tym suvisiaca strava a pod.) tak mi jednoznacne vyslo nieco malicke :) budes mat veselo..je to o zvyku ... (len ked bude harat si tiez uzijete - aj preto mam ja psika a nie fenku) ...a ak mas izbu so sestrou ver ze psik bude vacsinou tam a v postely
toto je vlciak...ceskoslovensky...to nebudete mat urcite :)
mimi321, aby si nebola milo prekvapena ako si vas sucka omota okolo packy. :)
je pravda, ze su aj vhodnejsie velke plemena do bytu, nez nemec/nemka, ale psik je vseobecne mimoriadne spolocensky (svorkovy) tvor. najdolezitejsie je stanovit od zaciatku pevne pravidla -- v svorkovej hierarchii nova suka bude patrit az nakoniec, za vsetkych clenov rodiny. k tomu musi byt od zaciatku vedena, inak vam bude skakat po hlave. u velkeho plemena to moze byt nebezpecne.
dalsia dolezita vec bude zabezpecit jej dostatok pohybu. male steniatko toho vela nezvladne, bude rychlo unavene a bude vela spat. ale ako bude rast, budu s nim rast aj naroky na pohyb, a najma, a to je velmi velmi dolezite, zamestnanie. nemec je tzv. vsestranne plemeno. zvladne cokolvek. mozete ho cvicit na obranu, stopovanie, vyhladavanie, kanikros, dokaze zvladnut prinasanie, moze sa s nim robit kanisterapia, viem si predstavit vodnu a urcite lavinovu zachranu... tych moznosti je vela a samozrejme nedaju sa zvladnut vsetky.
najkvalitnejsia unava u psika nastava vtedy, ked je vhodne skombinovana fyzicka aktivita s psychickou -- musi sa dostatocne vybehat, ale nie bezmyslienkovite. viac-menej vsetky aktivity, ktore som vyssie uviedol, predstavuju pre psika pracu, pri ktorej vyrazne zapaja mozog. ver alebo nie, ale vyhladavanie predmetu v neznamom terene plnom cudzich pachov, je narocna cinnost. v spojeni s pohybom a dostatocne dlhou dobou psika spolahlivo odrovna a zabezpeci mu mnoho hodin vydatneho spanku. to iste obrana, to iste zachrana, stopovanie, atd.
vhodne je to pracu kombinovat s hrou. ak zistite, ze rada nosi frisbee (lietajuci tanier), tak po praci jej s nim doprajte kolko len zabavy bude chciet. je to velmi podobne ako u ludi. praca (co musime) sa strieda s hrou (co chceme) a fyzickou aktivitou. aj ten spanok potom inak vyzera.
takze sa toho celeho dopredu neboj. je mozne, ze nakoniec ju budes mat radsej ako sestra. nebolo by to prvykrat co sa take nieco stalo. :)
zo zaciatku to bude tazke pre vsetkych. musite si zvyknut na nejaky rezim, suka si musi zvyknut, integrovat sa, akceptovat stanovenu hierarchiu a pravidla. este obdobie puberty bude tazke, s tym treba pocitat. ale mozes mi 100% verit, ze spravne vedeny a zvladnuty psik je v dospelosti jedna velka radost. len si musite uvedomit, ze to nebude same od seba a treba sa o to kazdy den snazit.
spravne vedeny a socializovany psik bez problemov spi 8 hodin, kym ste v praci a skole. bez problemov spi 8 hodin v noci. a bez problemov oddychuje ak ho poslete na miesto alebo ak prave nie je prilezitost sa mu venovat. pocas samoty nebude zavyjat, nebude likvidovat nabytok ani topanky ani sa inak neziaduco spravat. plati to ale len vtedy, ak mu zabezpecite adekvatne podmienky pre zivot.
psik je spolocensky. preto je pren ovela lepsie byt v byte medzi svojimi a mat dostatok pohybu vonku, nez niekde na dvore a zelenej trave, ale cele dni sam. ver mi, ze je to tak, a nenechaj sa ovplyvnit stereotypnym, nicim nepodlozenym, myslenim okolia.
o hygienu nemaj obavy. uplne staci bezne umyvanie ruk mydlom a teplou vodou. a sucke pri prichode domov staci umyt labky vlaznou vodou, vo vedre alebo vo vani.
este jeden dolezity dodatok: nie sestra si kupuje psa. VASA rodina, cela, si ho kupuje. pozor na to. :)
a čo je to vlčiak? aký je medzi nimi rozdiel?