Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Strach zo smrti

Lumik

chladomor: hej ta operacia scitania sa da aj docela dobre zobrazit ako sikma plocha ( zobrazenie funkcie x+y), kedze je to jednoducha operacia tak tu vela tej dynamiky nevidim, mozno tak ktore dve cisla zvolit, podobne napriklad nasobenie, to uz neni taka pekna rovina, ale ak zoberieme napriklad vypocet nasobku opakovanim scitania, tak tento postup ako bude prebiehat teda, napr 2x3 vypocitam ako 2+2+2 napr ako (2+2)+2 tak tie zatvorky sa mi javia ako cas ( postup, alebo to ze zprav najskor jedno potom druhe ).

Lumik

atm: ale tak aj ten najporiadnejsi co sa tomu venuje tiez moze dojst len na nejaku uroven aproximacie a dalej bude musiet verit ze to ostatne co je mimo, ze sa bude spravat podobne.

chladomor

lumik, Algoritmus sa často dá rozložiť na jednoduché medzikroky typu, pripočítaj 5, vynásob samým sebou, atď. Takže neviem, akú dynamiku a aký čas vidíš napríklad v sčitovaní čísel. Sčitovanie čísel je len takáto množina:
((0,1),1);((3.1,0.3),3.4);((1,1),2);...
atď. cez všetky možnosti, ktorých je nekonečne veľa (čo množiny smú). Neviem, kde tam vidíš dynamiku.
Alebo za dynamiku považuješ postupnosť viacerých takýchto krokov? Lebo ja ani tam nevidím žiadnu časovú dynamiku. Keď medzikroky pomenujem a,b,... tak výsledný algoritmus zapíšem len ako a*b*c*d*...
Čas hrá možno úlohu len pri samotnom výpočtovom úkone, ten však so samotnou matematikou nemá nič spoločné.

lumik

chladomor: znie to zaujimavo, len ciste intuitivne je pre mna mnozina nieco staticke ( napr. jablka v kosiku ), algoritmus je aj nejaky postup, postupnost krokov, a to samotne vykonavanie tych krokov to sa mi javi ako ten cas, asi je to nejako popisatelne mnozinami ked vravis, ze ten pojem staci, nemyslim teraz len zobrat vstup a vystup ale aj to co je medzi tym, ten samotny proces (vypocet).

chladomor

atm: L(v)g = 0 je síce kompaktný zápis, ale pôsobí dojmom, že sa z neho nedá veľa počítať. Keď sa však zapíše v komponentnom tvare (čo v každom prípade dáva niečo iné), je to len sústava parciálnych diferenciálnych rovníc a tie vie v dosť jednoduchých prípadoch riešiť aj mimino.

atm

ja to vidim ako stratu casu, no co uz:) bud sa tomu venujem poriadne, nedristam o tom, ale studujem to niekde na poriadnej univerzite, venujem sa tomu, zucastnujem sa seminarov, stazi, som zapojeny do nejakeho vyskumneho projektu a snazim sa v tom byt spicka.. ale taketo krcmove reci su nanajvys tak smiesne, a nie ze produktivne:D. by ma zaujimalo ci vies realne riesit problemy aspon na urovni zakladov nejakej algebry:) lebo len si citat o takychto veciach nejake popularnovedecke trapnosti nie je bohvieco:D

chladomor

lost, Myslím, že ten človek by si pritom improvizovaní s elektrinou a magnetizmom skôr ublížil, ako by vytvoril niečo užitočné :-)

chladomor

A Killingovými rovnicami tiež veľmi ľahko odvodíš speciálne Lorentzove transformácie v teórii relativity, takže to neporovnávaj so zbieraním známok alebo venčením psov.

lost

chladomor

ale by si sa cudoval kolko ludi by zvladlo napr spravit radio od zakladu :)
(ak by mohlo improvizovat s nejakym materialom)
no a satelit - to je sice o level vyssie ale preco nie :D