Vysoký cholesterol u detí

gima

Zásady pre stravovanie a výber potravín v lete

Strava má byť v letných mesiacoch ľahšie stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou (pretože organizmus napr. lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch), súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok.
Zložením má byť vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy.
Mala by obsahovať dostatok ovocia a zeleniny (najmä sezónneho), ktorá okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu.
Vitamíny A (resp. betakarotén- provitamín A) ,C a E. Vitamín A sa nachádza napr. v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách.Vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch a vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (paradajky, červený melón).
Vysoké teploty prostredia v lete vedú k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálov (najmä Na). Straty tekutín a minerálnych látok je potrebné nahrádzať správnym pitným režimom a konzumáciou vyváženej stravy.
Obmedziť konzumáciu tzv. epidemiologicky rizikových potravín hlavne pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi (zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti). Takisto výrobky z mäsa, vajec a mlieka konzumovať len dostatočne tepelne spracované je dôležité dodržiavať dĺžku a teplotu pri skladovaní potravín a pokrmov.
Uprednostniť varenie, dusenie, pečenie pri spracovaní potravín pred vyprážaním, fritovaním.

Stravovanie detí a starších ľudí v letných mesiacoch, treba ho prispôsobiť nasledovným osobitostiam:
Deti

U detí je potrebné klásť osobitný dôraz na pitný režim, nakoľko u nich oveľa ľahšie vznikne dehydratácia. Takisto obmedziť nadmerný príjem sladkostí a nahradiť ho zeleninou a ovocím. A treba sa vyhýbať epidemiologicky rizikovým potravinám.
Starší ľudia

U starších ľudí je potrebné vziať do úvahy polymorbiditu (výskyt ochorení, ktoré vyžadujú osobitnú skladbu stravy a pitný režim - ide najmä o kardiovaskulárne, metabolické, obličkové ochorenia) a s ňou súvisiace požívanie liekov, ktoré môžu ovplyvňovať napr. vylučovanie vody z organizmu.

Myslieť treba i na vekom potlačený pocit smädu, z čoho vyplýva, že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem tekutín a obmedzenú chuť do jedla, čo je možné vyriešiť používaním byliniek pri príprave jedál, ktoré povzbudia chuť. Starší ľudia majú aj pomalší metabolizmus a aj ich fyzická aktivita nie je taká veľká, čiže ich nároky na stravu a tekutiny sú predsa len nižšie ako u ostatných.

Gima

Pri boji s obezitou pomáha aj mlieko
Vydané 10. 9. 2015 o 12:28 Autor: Miriam Vojteková
Zdieľať Zdieľať na Diskusia (1) Nahlásiť chybu

Je vaše dieťa obézne? Pri chudnutí mu môže pomôcť aj konzumácia mliečnych výrobkov.

Obezita patrí k závažným ochoreniam a zároveň je aj závažným rizikovým faktorom iných závažných ochorení, ako je napríklad cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia či nádorové choroby. Obezita nie je len problém dospelých, žiaľ, pribúda aj detí s nadváhou až obezitou.

Základom, ako redukovať hmotnosť, je nielen dostatok pravidelnej fyzickej aktivity, ale aj úprava jedálneho lístka. Podľa gastroenterológa a dietológa MUDr. Petra Minárika je vhodné, ak v rámci opatrení, ktoré majú viesť k znížniu hmotnosti, zaradíte dieťaťu do jedálneho lístka aj mlieko a mliečne výrobky.

Americký časopis Obesity Research prezentoval koncom roka 2005 výsledky rozsiahlej štúdie, ktoré umožnili lepšie posúdiť vzťah medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a objemom zásob teleného tuku. Lekár konštatuje, že výsledky prieskumu jasne preukázali, že pre zníženie hmotnosti je ideálne obmedziť energetický príjem z potravy, zvýšiť výdaj energie systematickým pohybom a zároveň konzumovať aj produkty z mlieka.

„Kombinácia správnych nutričných a pohybových opatrení má za následok lepšie využitie tukov ako zdroja energie. Logicky to vedie k znižovaniu ukladania tuku do zásob a k následnému chudnutiu,“ vysvetľuje odborník na výživu MUDr. Peter Minárik.
Pozor na cukor

V rámci chudnutia lekár odporúča konzumáciu produktov z mlieka bez pridaného cukru. Ak už chcete dať dieťaťu tvarohový krém či sladký jogurt, vyhýbajte sa prisládzaniu bielym rafinovaným cukrom, ktorým dodávame organizmu v podstate prázdne kalórie.

Lepšou voľbou je napríklad med, ktorý je síce pre obsah monosacharidov rovnakou energetickou bombou ako biely cukor, ale obsahuje aj rôzne cenné nutričné látky, ktoré sú zdraviu prospešné. Lekár preto pri redukcii hotnosti odporúča vyberať mliečne výrobky osladené náhradnými sladidlami, napríklad stéviou.
Intolerancia a alergia

Ak dieťaťu mliečne výrobky nechutia a odmieta ich, snažte sa jeho stravovacie zvyky meniť postupne, nenásilne, dobrou cestou je osobný príklad rodiča. Samozrejme, iná je situácia, ak má dieťa problémy s intoleranciou laktózy (mliečneho cukru) či alergiou na mliečnu bielkovinu.

Pri intolerancii laktózy bunky tenkého čreva nie sú schopné produkovať dostatok laktázy – enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor. V takom prípade môžete dieťaťu podávať bezlaktózové mlieka a výrobky z nich. Intolerancia sa prejavuje nafúknutým bruchom, kŕčmi, vracaním, ťažkosťami s vetrami, hnačkami, stolica býva riedka, spenená a má kyslastý zápach.

Ťažkosti sa objavia zhruba pol hodinu až dve hodiny po požití mlieka či mliečnych výrobkov. V prípade alergie na mliečnu bielkovinu sa niektoré príznaky môžu podobať príznakom intolerancie laktózy (napr. hnačky, koliky, vracanie), objavujú sa však aj kožné prejavy v podobe žihľavky či dýchacie ťažkosti.

Čítajte viac: primar.sme.sk

Gima

Bielkoviny obsahuje takmer každá potravina, aj keď niektorá menej, iná viac. Ich odporúčanou dávkou je 46 gramov pre ženy a 56 gramov pre mužov denne. Potrebujú ich okrem iného vaše svaly či imunita a sú nevyhnutné pri zrážaní krvi. My vám predstavíme tie najzdravšie a najchutnejšie zdroje bielkovín.
Obsah bielkovín v jednotlivých potravinách

hrnček uvarenej fazule – 12 až 14 gramov
hrnček uvarenej šošovice – 18 gramov
1/3 hrnčeka semienok a orieškov – 2 až 7 gramov podľa druhu
téglik gréckeho jogurtu – 15 až 20 gramov
1 balenie syra Tofu – 8 gramov
1 vajíčko – 6 gramov
avokádo – 4 gramy
30 gramov konopných semien –6 gramov

Ak nechcete veľa minúť, siahnite po fazuli a šošovici. Niekomu sa síce môže zdať, že sú nudné a dajú sa z nich pripraviť len husté a ťažké polievky či prívarky, opak je však pravdou. Dnes totiž vo väčších obchodoch môžete zohnať rôzne druhy týchto strukovín, ktoré možno pripraviť ako prílohu alebo prísadu do šalátov a mäsových ragú. Fazuľa je aj vynikajúcim doplnkom napríklad do mexických pochúťok burrito.

Oriešky a semienká

Mandle, vlašské oriešky, pekanové oriešky, pistácie, kešu či píniové oriešky sú vynikajúcimi zdrojmi proteínov pre vegetariánov. Okrem toho, že sú samy o sebe veľmi chutné, pridať sa dajú do rôznych jedál na dochutenie.

Zo semiačok sú najvhodnejšie tekvicové sezamové a slnečnicové, siahnuť môžete aj po maslách či olejoch z týchto surovín. Nezabúdajte ani na konope, ktoré je ako jedna z mála rastlín vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré telu poskytujú esenciálne aminokyseliny potrebné napríklad pre svalstvo. Polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré konope obsahuje, navyše posilnia váš imunitný systém.
Mliečne a sójové výrobky

Najideálnejším partnerom k orieškom a semienkám je grécky jogurt, ktorý je bielkovinami tiež napumpovaný, ale rovnako chutné budú aj s müsli alebo rozdrvené do zálievky na šalát. Samozrejme, dobrou voľbou sú aj ďalšie mliečne výrobky.

Výživné je aj sójové mlieko a produkty z neho, napríklad jogurty či tofu. Pre vegetariánov je tento syr, ktorý sa vyrába zrážaním sójového mlieka, vynikajúcou náhradou mäsa. Môžete ho použiť na rôzne spôsoby, do polievok, dusené so zeleninou či do šalátov.
Výživné vajíčka

To, že je vajíčko najobľúbenejšou potravinou na raňajky, nie je náhoda. Bielkoviny vo vajíčkach májú najväčšiu biologickú hodnotu, čo znamená, že vaše telo ich dokáže rýchlo a efektívne využiť. Žĺtka obsahujú vitamín B12, ktorý je častým nedostatkom pri vegetariánskych diétach. Ak v strave chýba, môže to spôsobiť problémy s pozornosťou, myslením či zlú náladu.

Aj ovocie obsahuje bielkoviny

Čo sa týka ovocia, avokádo je jasným víťazom v obsahu bielkovín. Obsahuje až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nie je schopné produkovať samo, pomáha svalom, srdcu aj mozgu. Počas chrípkového obdobia je vynikajúcou podporou pre vašu imunitu.

Gima

Čo je to chren?

Je to mohutná trváca liečivá bylina s valcovitým koreňom a veľkými listami, rastajúca do výšky približne jedného metra, s drobnými bielymi kvetmi. Jej koreň sa často používa ako korenina. Sú známe dva druhy : jeden s bielou a hladkou šupkou so sladkastou chuťou a druhý s modrastou drsnou šupkou, ktorý má pálivú chuť. Konzumovať ho môžeme buď strúhaný ako prílohu k mäsu či pečivu, alebo si z jeho listov spravíme šaláty. A keďže je liečivý, pripravujú sa z neho sirupy, obklady i masti.

Kedy a ako ho zbierať?

Najlepšie je ho zbierať vtedy, keď začínajú vonkajšie listy hnednúť. Pri zbere na jeseň korene vykopte, silné spotrebujte a odrezky z tenších koreňov dlhé asi 20 - 30 cm na jar opäť vysaďte. Na jednom mieste ponechajte rastliny 1 - 3 roky. Kvety odstraňujte, aby kvalita koreňov bola čo najlepšia. Nazberané korene skladujte v pivnici, najlepšie v piesku.
Čo všetko obsahuje?

Hlavnou účinnou látkou chrenu je silica s horčičným glykozidom sinigrinom. Ďalej obsahuje veľa vody, bielkovín, tukov, glycidov, z minerálnych látok najmä horčík, draslík, sodík, vápnik a železo. Vitamínu C obsahuje dvakrát viac než citróny, tiež má dostatočné množstvo vitamínu B.
Prečo je liečivý

povzbudzuje žalúdočnú a črevnú činnosť, čim pomáha pri chorobách tráviacej sústav a kŕčoch
účinný pri zápaloch obličiek a močového mechúra.
zvyšuje krvný tlak, čistí krv
prevencia proti infekčným chorobám
pôsobí pri nádche, zápale hrdla, podporuje vylučovanie hlienu
pomôže pri reumatických ťažkostiach, vonkajších zápaloch, nervových bolestiach a opuchoch
zmierňuje bolesť, má dezinfekčné a čistiace účinky
posilňuje organizmus

Domáce recepty s chrenom

Prevarte lyžičku strúhaného chrenu, pary vdychujte asi 10 minút a zbavte sa nádchy a prečistite si pleť
S cibuľou a medom je zas účinný proti kašľu
Pri bolestiach chrbtice si z neho spravte obklad (postrúhaný chren s múkou a maslom zabalený v tenkom plátne)

Vhodný aj do kuchyne

Môžete ním ochutiť mäso, šunku či omáčky alebo majonézy. Tiež je dobrý k zelenine a k pečivu. Dobrým tipom je aj šalát z chrenových listov. Skúste k mladým listom pridať reďkovky, mladú cibuľku šunku a vajíčka, posoľte, pridajte trocha octu a pochuťte si na sviežom jarnom šaláte. Pri konzumácii však treba byť opatrní, pretože vo vyšších dávkach pôsobí dráždivo na sliznicu.

Chrenová nátierka Zdroj foto: Shutterstock.com
Recept na chrenovú nátierku

Potrebujete:

3 polievkové lyžice postrúhaného chrenu,
3 natvrdo uvarené vajcia,
1 smotanu alebo jogurt,
1 čajová lyžička vegety,
1 čajová lyžička horčice,
soľ.

Postup: Do postrúhaného chrenu pridáme prelisované natvrdo uvarené vajcia, smotanu alebo jogurt, horčicu, vegetu, soľ a všetko spolu pomiešame.
Ako si chrenom povzbudiť trávenie?

Postrúhajte si koreň chrenu a pridajte ho do jedla alebo konzumujte samotný. Dráždením žalúdka a čriev povzbudí ich činnosť a tým aj vaše trávenie.
Účinný aj pri chudnutí

Vďaka tomu, že podporuje trávenie a metabolizmus, je skvelým doplnkom pri chudnutí. Ak ho zaradíte do svojho pravidelného jedálnička, pomôže vám spaľovať podkožný tuk. Podmienkou je však vyvážená strava bez nežiaducich extrémov.

julina**

Skús Klíčkový olej, ten by mohol pomôcť, pozri stránku liečebnej výživy mojezdravie.sk a samozrejme dbaj o vhodnú životosprávu dieťatka, hlavne neprepchávať, znížiť fruktózu, ale aj všetky sladkosti všeobecne a nech pije veľa čistej vody a je veľa zeleninky rôznych druhov.

Gima

Naše telo je tvorené zo 70% práve vodou. Pomocou nej sa transportujú sacharidy, tuky a proteíny v tele a vylučuje sa odpad. Navyše voda podporuje črevnú peristaltiku a je hlavnou zložkou trávenia. Zhadzovanie tukových vankúšov bez nej jednoducho nejde! Okrem toho telo potrebuje príjem tekutín aj na zachovanie hydratácie a denne by ste mali vypiť aspoň osem pohárov. Ak ale patríte k väčšine ľuďom, ktorým sa to nedarí, skúste jedlá z nášho zoznamu. Nielen že vám pomôžu uhasiť smäd tela, nepriberiete z nich ani gram! A budú sa pekne vynímať aj na sviatočne prestretom stole.

1. Uhorka

Obsahuje až 97 percent vody. Je výborná s humusom, balsamikovým octom, či gréckym šalátom.

2. Reďkovka

Nepovedali by ste to, ale obsahuje 95 percent vody. Pridaná do šalátu či len tak na zahryznutie vám táto zelenina udrží dostatok vody v tele aj zdravú hmotnosť!

3. Rajčiny

Majú 95 percent vody a „vypiť“ ich môžete v podobe polievky, omáčky, v šaláte či ku chlebíku. A cherry paradajky sú výborné aj za pochodu namiesto fľaše vody.

SÚŤAŽ o darček, ktorý poteší: Krása a úsmev na každý deň

4. Zelená paprika

Spomedzi všetkých farieb obsahuje najviac vody zelená paprika – až 94 percent. Nielen že vám uhasí smäd a zasýti, dodá vám aj dostatok antioxidantov.

5. Melón

I mimo sezóny splní červený či žltý melón svoj účel. Je v ňom až 92 percent vody a výborne chutí. Svojim obsahom lykopénu pomáha okrem nadváhy predchádzať aj rakovine. Jeden trojuholník melónu obsahuje až štvornásobne viac tohto antioxidantu ako stredne veľká paradajka.

6. Grapefruit

To, že toto ovocie pomáha zhadzovať kilá, dokázali aj vedci. V krvi stabilizuje cukry i tuky a obsahuje až 90 percent vody.

7. Ananás

So svojimi „skromnými“ 90 percentami vody vedie v schopnosti obrať vás o nadbytočné kilogramy. Má k tomu všetky potrebné minerály a vitamíny vrátane bromelínu, navyše dostatok vlákniny, ktorá podporuje správnu funkciu čriev.

mam56

Ja neviem, ale ja začínam pochybovať o niektorých veciach. Že na srdce mám brať lieky do konca života, neberiem nič a je mi fajn, dokonca sa mi stav upravil, čo si sám meriam pulz.
Alkohol sa lieči na psychiatrii, že vraj som alkoholik - ha, ha a nemusím piť nič.
Tie vytrasené detvy aj tak nikdy nevyliečite...
Chodenie po lekároch pre mňa nemá žiaden zmysel. To si radšej sám v sebe vyvolám placebo:-)