Ockovanie proti rakovine krcka maternice

Príspevok v téme: Ockovanie proti rakovine krcka maternice
opatrna

Ahojte,na trh prisla prva vakcina proti tomuto hroznemu ochoreniu,citala som ze sa ma ockovat pred zacatim sexualneho zivota,ked som sa na to spytala mojej gynekologicky,povedala mi ze vraj to sa ockuje iba ak by som striedala partnerov,alebo ak partner mal viacero partneriek,ale to sa mam kazdeho na prvom rande pytat s kolkymi to uz robil?hlupost... A neviete nahodou kolko to stoji? Za prispevky vopred dakujem.

damian

z rakoviny krčka maternice sa umelo robí ústredná téma zdravia žien a pritom:

o rakovina krčka maternice je v úmrtnosti „až“ na 9. mieste medzi onkologickými ochoreniami (tu nájdete tabuľky úmrtnosti na rakovinu v SR za rok 2005)

o na rakovinu prsníka, hrubého čreva a konečníka, rakovinu priedušiek a pľúc, žalúdka, pankreasu a vaječníkov spolu zomiera každý rok 13,5-krát viac žien (2700!) ako na rakovinu krčka maternice

o existuje celý rad ochorení, ktoré postihujú ženy častejšie, ako rakovina krčka maternice a ktoré majú dramatickejší vplyv na chorobnosť a úmrtnosť žien ateroskleróza, hypertenzia, cukrovka, osteoporóza, Alzheimerova choroba a pod.)

§ viackrát zazneli výzvy na využitie novej vakcíny na celoplošné očkovanie, ktoré

o vyžaduje 3 dávky vakcíny po 3 200.- Sk na osobu (spolu cca 10 000.- Sk)

o musí byť aplikované dievčatám pred začiatkom ich sexuálneho života

o by vyžadovalo zaočkovať v tejto chvíli 209 701! dievčat vo veku od 10-15 rokov a prinieslo by prvé pozitívne výsledky o 20-40 rokov

Všetko by to stálo cca 2 MILIARDY korún (aj milión je Vám veľa? 1 miliarda je TISÍC MILIÓNOV J)

Výzvy na celoplošné očkovanie sú, samozrejme, adresované našej sociálne cítiacej vláde. Myslím si však, že je nielen nereálne, ale aj neetické hľadať tieto prostriedky v štátnom rozpočte a „strčiť“ ich do vrecka výrobcovi vakcíny, pretože:

§ to nie sú efektívne vynaložené peniaze: keby sa 2 miliardy korún použili na preventívne programy tých častejších druhov rakoviny (prsník, hrubé črevo, žalúdok, pľúca, vaječníky, pankreas), ochránilo by to oveľa viac mužov a žien a znížilo by to úmrtnosť omnoho výraznejšie!

§ keby sa mali vynakladať rovnaké prostriedky na prevenciu tých častejších druhov nádorových ochorení (prsník, hrubé črevo a konečník, prostata a pod.), proporčne k počtu úmrtí by to znamenalo 70-100 MILIÁRD korún ročne!! A to som spočítal IBA nádorové ochorenia, obyvatelia SR však trpia a zomierajú aj na choroby srdca a ciev, cukrovku, dôsledky obezity a cukrovky, dôsledky osteoporózy a Alzheimerovej choroby a mnohé iné zdravotné problémy.
Pre vašu informáciu: V roku 2006 boli výdavky štátneho rozpočtu celej našej krajiny 269 miliárd korún...

§ obyčajná fortifikácia múky kyselinou listovou, ktorá by stála cca 2 milióny korún ročne (1/1000! nákladov na uvedené očkovanie)
Prebrate z www.akv.sk od Dr Bukovskeho

mia

ahoj.mam otazku ohladom HPV. mam zvacseny krcok a je plánovaná konizácia.citologiu som mala PAPII. doktorka mi odporucila dat sa zaockovat. pomoze mi to ak uz HPV mám? mám 27 a vakcína je do 26. nevadí? a este jednu otázku, konizácia mi nepoškodí krčok, budem môcť mať ešte deti? díky.

lek.

vysvetlenie k HPV kopirujem: kondylomata sú spôsobené na 90% podtypmi 6 a 11 HPV virusu. Tieto podtypy sami o sebe nespôsobujú rakovinu a to ani v oblasti krčka maternice. Z podtypov, ktoré rakovinu vyvolávajú ,sú to najmä sérotypy 16, 18, ale aj 33 a 45. Preto sú kondylomata rizikovým faktorom, lebo keď sa už vyskytujú, mohla nastať infekcia aj tými typmi, ktoré sposobujú premenu zdravých buniek na nádorové. HPV infekcia môže viesť k rakovine análneho kanála, infekcia môže postihovať aj dutinu ústnu, pažerák, spojivkový vak a môže sa preniesť aj manuálnym kontaktom. V súčasnosti sa pracuje aj na vývoji tzv. liečebnej vakcíny pre tých, ktorí sú už HPV pozitívni na rizikové podtypy HPV, ale ešte nemajú onkologické ochorenie, avšak takéto typy vakcín zatiaľ nie sú k dispozícií. Rutínne vyšetrovanie análnej oblasti sa zatiaľ nevykonáva, ale sú už určité odporúčania pre vysoko rizikové skupiny a podobne

jaj

doc
dakujem ti, ze si mi odpovedal.
lebo tu o tom vela citam na roznych strankach.
a nemohol by si sa prilezitostne na to informovat, ked niekedy budes mat nejaky kongres alebo stretnutie lekarov ze teda ci sa o tom nieco vie, lebo clovek uz fakt nevie comu ma verit, co je reklama a co pravda, a dost ma to nzepokojilo.neviem kto by v takom pripade ale robil prevenciu a prehliadky.dakujem ti pekne

mari

Kto tomuto veri ... evula ma pravdu. Ja by som tu bola tiez velmi opatrna. Aby to nebolo ako s Tamiflu, len draha vakcina a ziadny ucinok... ale ved tie labaky a chemicke koncerny tiez musia z niecoho zit. Preto kolabuju zdravotne poistovne v celej europe a vyska poistneho stale stupa. Ja zijem v CH, alebo je to na Slovensku inac?

evula

Osobne by som sa ockovat nedala, nakolko este s tym nie su dlhorocne skusenosti. 4 roky su hrooozne kratka doba. Som v USA, takze mam info z prvej ruky (odtialto na SR dosla vakcina). Americania mnoho aj tabliet daju na trh, s ktorymi nie su skusenosti - mnoho ludi aj zomrelo kvoli tabletke istej znacky na cholesterol. Takze tak. Radsej sulozit len s jednym otukanym partnerom a chodit raz rocne na PAP ako sa nechat zaockovat narychlo vyvinutou vakcinou, ktoru skusali len na par ludoch a hned ju dali na trh. Dlhodobe ucinky nie su dosial zname a to by malo zeny dost varovat, ale...

jaj

gyndos,
prosim ta a su v tej vakcine obsiahnute aj HPV typy/podtypy/ v tych 80perc. kt. sposobuju rak.konecnika? alebo su to tie iste, co aj krcka maternice? kolko typov viru HPV je vlastne onkogennych? vraj ich je celkovo az cez 100, ale kolko z nich je onkogennych a rakovinu coho mozu sposobit?