Dobrý den prajem všetkým!!
A zasa je tu pomaly jar a chcem tento rok už konečne zbierať bylinky a sušiť ich neviete čo teraz na jar začne rásť???Prosím poradte
Silvia
a zasa je tu jar - zbieranie byliniek
aljoska,medvedi cesnak zhanam aj ja!!!!
sedmikrasky sa zbieraju tiez? na co su dobre?
Moja známa začala teraz očistovaciu kúru so strezalkou a repíkom.Varí čaj,treba pit 3 týždne.Ja čakám na mladú žihlavu a začal mi rást aj medvedí cesnak.
alternativa,urobim si asi kuru.
silvas,mne este nebolo zle.ale pocula som,ze by si nemala zapijat antibiotika bylinnymi cajmi. moze to vyvolat alergicku reakciu.radsej cistou vodou.
Ten objem ma byt cca 2,5 dcl na 2-3 pol. lyzice.
a plucnik lekarsky tiez niekedy v jarnych mesiacoch.
na cukrovku su stonky? to som nevedela.poradim otcovi.nema cukrovku,ale v jeho rodine je rozsirena,tak mozno preventivne.
u nas este nerastie nic.
Využitie jarnej žihľavy na detoxikáciu a povzbudenie organizmu
Pitie čaju z mladej žihľavy patrí k dobrým a odskúšaným starým receptom. Odporúča sa ako najúčinnejší odvar z čerstvej žihľavy, môžeme si ju nasušiť do zásob. Zber žihľavy na sušenie by sa mal ukončiť do konca mája /neskôr zbieraná rastlina obsahuje zvýšené množstvo dusičnanov a ďalších nežiadúcich látok/.
Detoxikačný a ozdravný účinok jarnej žihľavy možno podporiť využitím lunárneho kalendára: Odporúča sa čaj piť vo fáze cúvania Mesiaca /2 týždne/, počas dorastania Mesiaca čaj nepiť. Tento cyklus dodržať v 3 etapách. Čaj sa môže piť celoročne.
Príprava čaju : čerstvé, posekané výhonky mladej, zdravej žihľavy – 2 až 3 polievkové lyžice – zaliať ¼ l horúcej vody a vylúhovať asi 15 minút. Denne vypiť 2 l tohto čaju.
Účinné látky v žihľave : kyselina kremičitá, železo, triesloviny, amíny – acetylcholín, histamín, serotonín -, karotenoidy, vitamíny B1, B6, C, fytoncídne látky, ďalšie stopové prvky
Účinky žihľavy : diuretikum, posilňuje organizmus, čistí krv, zlepšuje látkovú výmenu a zbavuje telo škodlivín, pozitívny účinok na slinivku brušnú /zvýšený obsah cukru v krvi, diabetes/, podporuje čistenie ľadvín a močových ciest, úľava pri reumatizme a dne.