Mám 19-ročnú dcéru, na strednej sa učila dobre, skončila so samými jednotkami a na jednotky aj zmaturovala. Prihlásila sa na vysokú - odbor história. Strašne veľa učenia a žiadne perspektívy uplatnenia. A ona celé dni sedí pri počítači a učí sa. Sú to šialené hodiny, kvôli tomu pribrala, lebo sa nehýbe a hlavne sa jej veľmi zhoršila alergia.
Zo všetkého najhoršie je ale to, že sa vôbec nedokáže učiť. Stále má pocit, že to ešte nevie a odkladá skúšky donekonečna. Z minulého semestra si preniesla do ďalšieho ročníka tri skúšky a teraz - v tomto semestri - jej ostali štyri, ktoré tiež musí preniesť. Prejde len tak-tak. Neviem si predstaviť, ako na budúci rok urobí v každom semestri o toľko skúšok viac.
Keby sa flákala, bola drzá, alebo mala veľké nároky, nepoviem ani slovo. Ale práve naopak. Chcem jej niečo kúpiť na oblečenie, povie, že nepotrebuje. Je skromná a tichá, nemá žiadnych priateľov, len do toho učenia sa nevie poriadne zaprieť. Nedokáže risknúť a ísť na skúšku ak nemá pocit, že je dokonale pripravená. Lenže to nebude nikdy. Okrem toho je strašná trémistka.
Som z nej strašne sklamaná, neviem vôbec čo s ňou bude. Je vynijakúca v informatike, navrhovali sme, aby išla študovať tam, ale to nechce, vraj ju história baví. Tento rok skrátka stratila, bojím sa, že na budúci sa problémy budú opakovať, a tak príde o dva roky. Manžel aj ja trváme na tom, aby išla z tej školy preč a nech skúsi niečo iné. Alebo nech ide pracovať, veď my ju tiež nemôžeme živiť keď sa to všetko ukazuje také neperspektívne.
Najviac ma trápi, že je veľmi inteligentná a citlivá a bude jej škoda. Žiaľ, to na absolvovanie školy nestačí.
Viete mi poradiť nejaký spôsob ako ju naučiť pristupovať k tým skúškam s väčšou ľahkosťou? Nie je nejaká kniha, kde by sa písalo o tom, ako študovať na vysokej škole?
Neschopná dcéra
Alebo ju zastrel....
Alebo seba.. Problem bude vyrieseny.
Čo znamená, že "Horko ťažko sme ju vypiplali."?
Tiež si myslím, že máš na ňu, a asi aj vždy si mala veľké nároky, tak teraz ona si myslí, že ked neurobí skúšku, tak bude zle nedobre...
MamaP,
opakovane som precital vsetky tvoje prispevky. Stale tvrdim rovnake. Ty tu hladas pomoc sama pre seba a utvrdenie sa v tom, ze mas pravdu ty, pomoc dcere je len taka podruzna zalezitost.
Poriadne sedenie s psychologom by Vam pomohlo obom.
tak ma napadlo, a co keby ste ju vzali cez prazdniny na nejaku dovolenku, ak sa nerada ukazuje tak radsej namiesto mora, niekde obzerat pamiatky a pod. Mozno by ste sa zblizili za tie par dni, bola by rada a povedala co ju trapi, alebo by povolila a dala na vase rady aby to nebrala vsetko tak vazne a pod. :)) mozno to za pokus stoji zato vyskusat :)
podla mna tiez posedenie z psychologom by jej velmi prospelo, ale z toho co o nej pisete, to aka je, neviem ci by ste ju tam dostali..
Nechcem sa vam do toho miesat.. Ale myslim si, ze vasa dcera trpi uzkostnymi stavmi a nizkym sebavedomim. To s tym obliekanim moze pramenit v nejakom sklamani, mozno jej niekto ublizil(ale nevykreslujme najhorsie scenare). Ja by som ju poslala ku psychologicke. Ludia sa po terapii zvyknu velmi zmenit smerom k lepsiemu, stavaju sa z nich neraz zrele osobnosti. Mozno ani sama sebe nerozumie. Mzono jej chyba niekto, komu sa moze vykecat..
a na margo toho, ze dufa, ze si ju niekto vsimne.. tak si ju vsimnite vy.. a pomozte jej. Vsetko dobre.
Na vysokej sa jej určite nevysmievajú, veď sa poznajú len krátko a ona medzi nich veľa nechodí. Na strednej ju pokladali za samotára, preto nemala veľa priateľov. Až v poslednom ročníku sa to trocha upravilo. Ťažko si spolužiaci nájdu vzťah k niekomu, kto nechodí na školské výlety ani na žiadne mimoškolské stretnutia. Ja nepatrím k matkám, ktoré si myslia, že ich dcéra je najkrajšia na svete. Nie je to Angelina Jolie, ale nemá ani žiadnu vadu krásy, pre ktorú by mala mať komplexy. Je pekne urastená, ibaže teraz dosť pribrala. Má naozaj sexi postavu, veľké prsia, ale ona sa to snaží maskovať sťahujúcimi podprsenkami, aby vraj nevyzerala ako "štetka". Vôbec nie je ochotná podčiarknuť svoje ženské tvary, skôr jej to vadí. Čo by iná na jej mieste niesla pred sebou ako na tácni, ona schováva. Oblieka sa veľmi konzervatívne a takmer sa nemaľuje. Stále chce pôsobiť prirodzene. Ja keď vidím dnešnú krásnu módu, bola by som rada, keby si to obliekla, v jej veku som bola ja dosť extravagantná. Ona je naopak veľmi nenápadná a aj takou chce ostať. Možno tajne dúfa, že si ju niekto všimne aj tak, určite nechce ostať celý život v kúte nepovšimnutá. Ale raz mi povedala, že by nikdy nechcela byť slávna, že takého niečoho sa úplne desí. Pritom v jej veku mnohí mladí ľudia túžia byť slávni a niečo dokázať.
mamaM
este sa ta nieco spytam...
je tvoja dcera pekna, viem, ze je to dost hlupa otazka, kedze pre kazdu mamu je jej dcera najkrajsia na svete, ale tak ma napadlo, ci sa za nieco nehanbi, ci nema nizke sebavedomie, ci sa jej v skole nevysmievaju a preto nechodi von., ci sa v spolocnosti vobec citi dobre.. mozno pred niecim uteka a pc je jedina moznost ako hladat napr. znamost...
Dcéra je bohužiaľ dosť vážne chorá. Horko-ťažko sme ju vypiplali a teraz sa musím pozerať, ako sa sama ničí. Takže nie je pravda, že jej nič nie je. Aj PPP sa dá liečiť. Ale máš pravdu, že keď nebude chcieť ona, nikto s tým nič neurobí. Ibaže sa bude musieť o seba začať starať sama.
ale zasa, zober si to takto... mozno len robis z komara somara... predstav si, ze by trpela napriklad tym, cim ja.
PPP.
to by si bola radsej, keby mohla v klude vysedavat za PC, a nic ju netrapilo, hlavne ze je zdrava... si myslim teda...
viem, ze to mas tazke, ale... ak ona sama nebude chciet, tak neviem kto ju donuti..