Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Neschopná dcéra

Príspevok v téme: Neschopná dcéra
MamaM

Mám 19-ročnú dcéru, na strednej sa učila dobre, skončila so samými jednotkami a na jednotky aj zmaturovala. Prihlásila sa na vysokú - odbor história. Strašne veľa učenia a žiadne perspektívy uplatnenia. A ona celé dni sedí pri počítači a učí sa. Sú to šialené hodiny, kvôli tomu pribrala, lebo sa nehýbe a hlavne sa jej veľmi zhoršila alergia.
Zo všetkého najhoršie je ale to, že sa vôbec nedokáže učiť. Stále má pocit, že to ešte nevie a odkladá skúšky donekonečna. Z minulého semestra si preniesla do ďalšieho ročníka tri skúšky a teraz - v tomto semestri - jej ostali štyri, ktoré tiež musí preniesť. Prejde len tak-tak. Neviem si predstaviť, ako na budúci rok urobí v každom semestri o toľko skúšok viac.
Keby sa flákala, bola drzá, alebo mala veľké nároky, nepoviem ani slovo. Ale práve naopak. Chcem jej niečo kúpiť na oblečenie, povie, že nepotrebuje. Je skromná a tichá, nemá žiadnych priateľov, len do toho učenia sa nevie poriadne zaprieť. Nedokáže risknúť a ísť na skúšku ak nemá pocit, že je dokonale pripravená. Lenže to nebude nikdy. Okrem toho je strašná trémistka.
Som z nej strašne sklamaná, neviem vôbec čo s ňou bude. Je vynijakúca v informatike, navrhovali sme, aby išla študovať tam, ale to nechce, vraj ju história baví. Tento rok skrátka stratila, bojím sa, že na budúci sa problémy budú opakovať, a tak príde o dva roky. Manžel aj ja trváme na tom, aby išla z tej školy preč a nech skúsi niečo iné. Alebo nech ide pracovať, veď my ju tiež nemôžeme živiť keď sa to všetko ukazuje také neperspektívne.
Najviac ma trápi, že je veľmi inteligentná a citlivá a bude jej škoda. Žiaľ, to na absolvovanie školy nestačí.
Viete mi poradiť nejaký spôsob ako ju naučiť pristupovať k tým skúškam s väčšou ľahkosťou? Nie je nejaká kniha, kde by sa písalo o tom, ako študovať na vysokej škole?

majulinka

ja si myslim, zeby si mohla najst nejaky iny konicek, nieco co nesuvisi s jej studiom a comu by sa pravidelne kazdy den nejaky cas venovala. napr.nejaky sport, kreslenie, spievanie, alebo aj citanie knih ale s uplne inou tematikou ako historia alebo pisanie pribehov, cokolvek co by ju mohlo bavit

sissia

je nutne zistiť pravu príčinu jej správania, inak je to len také filozofavanie a uvahy prečo to a prečo tamto...je mnoho metod, ako to riešiť.
ale vyzera to skor na to, že je ZAMILOVANA ...

ta3

Byt rodicom je velmi zodpovedne a byt dobrym rodicom je niekedy naozaj zlozite. Vsetci sme ini, mnoho rodicov to ma ovela lahsie, lebo ich deti su pristupnejsie, tvarnitelnejsie a co ja viem co este. Ja mam dve dospele deti dvojcata, vychovavala som ich rovnako, isla som im prikladom rovnako a predsa je medzi nimi diametralny rozdiel co sa tyka sikovnosti, sebavedomia, myslenia, spravania, konania. Mne otec nedovolil studovat to, co som chcela ja, on rozhodol o tom co budem studovat, preto som sa detom do vyberu skoly velmi nestarala, poradit som poradila, ale volbu som nechala na nich, ale velmi to nepomohlo, cize ani zakaz, prikaz a ani volna ruka pri volbe povolania sa v nasej rodine neosvedcila, Tvoja dcera je perfekcionalistka, taka som aj ja, ja tiez som nikdy nesla na skusku, kym som nebola presvedcena, ze ucivo ovladam a zo ziadnej skusky som nevyletela, pritom som studovala tazku skolu technickeho smeru, no ale ja som zas bola zodpovedna a nenechavala som si veci na poslednu chvilu, ono je to naozaj tazke, ked sa rodic prilis snazi dietatu pomoct je zle, ale zle je aj ked sa nestara, ked dieta necha same na seba, ako hovorim, vychovavala som ich rovnako, no dcera je sikovna na vsetky domace prace, cielavedoma, sebavedoma, setrna, mysli dopredu a planuje buducnost, nema problemy nadvazovat priatelstva alebo si najst chlapca, momentalne uz s jednym byva, kym syn je lavy na vsetko, vo vsetkom velmi pomaly, nemysli do buducnosti, zije zo dna na den, nevie setrit, nesebavedomy, plachy, aj by dievcinu chcel, ale hambi sa prihovorit, no tak nech ma teraz niekto kritizuje za to, ze mu viac pomaham, dcera je velmi samostatna, o tu strach nemam, lebo poradi si v kazdej situacii, synovi pomaham preto, lebo je slabsia povaha a mozno si poviete, ze by som nemala, zeby sa mal o seba vediet kompletne postarat sam, ja viem ze uz na to vek ma, ze by sa mal, ale faktom je, ze nie je toho schopny (inymi slovami povedane, ze je neschopny - pouzivam rovnaky privlastok ako zakladatelka teny, lebo to situaciu plne vystihuje), radit MameM je tazke, lebo kazda rodina, kazde dieta je ine, co plati na jedno dieta, neplati na druhe, jedno je vsak iste, ak dieta ma urcite problemy a nechce s tym same nieco urobit, potom rodic naozaj nic nezmoze a preto nemali by sme MamuM ani odsudzovat, ja sama mam pocit, ze som pri synovi zlyhala, hoci som sa snazila robit vsetko tak, ako som myslela a citila, ze je spravne, u nas bol aj ten problem, ze som bola rozvedena, zila som s detmi sama a hoci sa deti s otcom stykali, synovi otec velmi chybal

neschopna

neviem nakolko sa da povaha ovplyvnit vychovou ale kazdopadne to bude mat so svojou povahou v zivote tazke...ale ma len 19, to je este strasne malo a prvy rok po strednej byva kriticky, ja som v depke cele dni len prelezala a preplakala, ledva som sa vobec v skole ukazala ale uz som ju dokoncila takze sa to snad este urovna aj s nou

soffa

nechcem teraz nikoho urazit to nie,ale napadlo mi...to ze tvoja dcera bola tazko chora,ze ste si ju vypiplali,ci to skor nebolo na skodu.ustielali ste jej chodnicky,aby jej bolo lepsie,ale skor si myslim ze preto nema teraz dostatok sebavedomia,ze ste vsetko robili za nu.to ze nechodila na skolske vylety to bola chyba,treba deti v takych veciach podporovat.,bola by viac komunikativna,mozno viac oblubena,a s tym ide ruka v ruke aj zo sebavedomim..(my s bratom sme mali kruzky ze sme im ani nestihali+cez vykendy turnaje+v lete sustredenia po zahranici -a musim povedat ze uz od mala sme sa otukali,to len na okraj veci).Inak ona je asi jedninacik ze?

neschopna

citala som si niektore prispevky a vasa dcera mi pride ako by bola v depresii...myslim ze jej treba pomoct skor s tymto, ved ona nema vobec ziadnu radost zo zivota, energiu. uz len ten zaujem o stredoveke anglicko ma dost zaraza, je spomalena, vsetko jej trva, vo vsetkom sa strasne dlho rype, nechce sa jej von, nema priatelov, hambi sa za seba a zrejme ma aj dost vycitiek zo seba atd. to ze je taka empaticka a kludna s tym tiez suvisi...zrejme to ma aj v povahe. ono ju len tazko pochopite ked ste pisali ze s manzelom mate uplne inu povahu, mozno by mala skusit antidepresiva...mozno sa z toho vyhrabe aj sama ked si najde nieco co ju bavi alebo nieco zazije...mozno by mala ist na par mesiacov niekam von

prirodna

wyx neviem ci ty mas deti ale ake vysoke naroky ma podla teba na dieta rodic ktory za neho vsetko robi? ja napriklad by som takto svoje deti nikdy nevychovavala a s tymto s MamaM nesuhlasim. tiez si myslim ze urobila v tom velku chybu co si aj sama priznava. ked pise ze ju vypiplali, mozno bola velmi chorlava alebo mala nejake vazne problemy.
to sa tak pise aj ja take vyrazy pouzivam mladi mozno uz nevedia co to znamena. niekedy to da dobre zabrat cloveku ked sa mu narodi chorlave dieta aby ho naozaj z toho vsetkeho "vypiplal".

prirodna

je naozaj neuveritelne co su niektori ludia zac. naco sem vlastne pisete, ked sa s tou temou ani poriadne neoboznamite? len hodite nejaky svoj kriticky nazor a uz si myslite, ze ste niekomu pomohli.
aj ja som si teraz precitala celu tuto diskusiu, lebo som v minulosti riesila nieco podobne.
pani je velmi ustretova, vobec nemam pocit ze sa vyhyba priznat si chybu. hlada tu pomoc a zaujima sa o vsetky nazory. a kazdemu pekne podakuje, aj ked jej nemusi byt prijemne vsetko co ste jej tu napisali.
precitala som si aj to, preco tu temu takto nazvala, ale aj tak ju tu opakovane za to sprdavate. je vidiet, ze vy te to vobec necitali. ale ked nemate trpezlivost, tak nerozdavajte rady. ona tam o svojej dcere hovori velmi pekne a ja ako matka uplne ju viem pochopit ze je z niektorych veci smutna.
a MatoK ty si ju asi vobec nepochopil. ja teda nemam vobec pocit ze ona tu hlada potvrdenie svojich nazorov. hlada pomoc pre seba, ano, aby vedela ako dcere pomoct. tak som to aspon pochopila.
tato tema mi pripada autenticka, nemyslim, ze je to nejaky vymysleny problem. no a ked niekto o sebe pise takto otvorene na fore, urcite to robi hlavne preto, aby nasiel pomoc a nie aby sa vykecaval. ved sa zamysli, co by ona z tohoto tu mala preboha! ze by ju tu niekto sprdol alebo vychvalil aka je perfektna matka. sa na nas vsetkych moze vykaslat ako aj my na nu.
a take rady - zastrel seba aj dceru, no to napise len magor.