Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Bielkoviny - kolko ich vlastne treba?

Príspevok v téme: Bielkoviny - kolko ich vlastne treba?
Lukasis

Chcel by som vediet kolko bielkovin treba prijat denne. Vsade sa udava ze 1,5g na kilogram. Ja vazim 85kg vyska 185,takze primerane hodnoty,ale 1,5x85=127,5 gramov bilekovin denne,podla mna je to moc,ved to by som cely den musel premyslat ake vyzivne potraviny,hlavne meso,syry mliecne vyrobky jest..a to je aj financne narocne,,zaujimalo by kolko bielkovin denne staci,ja sportujem casto ale aj tak toho tolko nezozerem.

H2O

Mno mame tu ešte spominane esencialne mastne kyseliny (linoleova a α-linolenova) a tie sa v ovoci a zelenine nachadzaju len vo veľmi malych množstvach

doubledog

nuz, teoria je to pekna :)

v praxi sa ale ludia, ziviaci sa dlhodobo len ovocim a zeleninou nevyskytuju

cim to asi je?

H2O

"dosť bielkovin" je veľmi relativny pojem, pokiaľ porovname 100g jablka so 100g akehokoľvek masa, tak dosiahneme masivne rozdiely, ale o tom to nie je, je to o tom koľko človek potrebuje a aby neostalo len pri slovach, tak dajme fakty:

vyberiem napr. aminokyselinu tryptofan, ktora je prekurzorom serotoninu, tj. veľmi doležiteho neurotransmittera.

75 kg važiaci chlap potrebuje prijať 300mg tryptofanu aby pokryl RDA, povedzme, že je vitarian, ktory nekonzumuje orechy a olejnate semena. Na raňajky si da 3 pomaranče a strapec hrozna, na obed 3 stredne paradajky, 200g brokolice, 100g špenatu, a 1 uhorku, dohromady to dava 212mg tejto esencialnej aminokyseliny a to sme len pri obede. Pripočitajme nejaku tu desiatu, olovrant, večeru + samozrejme čerstve šťavy a mame dvojnasobok odporučanej dennej davky.

H2O

vegetariani, vegani, vitariani, fruktariani, ti všetci maju v strave orechy pokiaľ viem (?), orechy su predsa plody (fruktarian nie je z angl. fruit, ale z lat. fructus - plod)

muchacc

Oprava:
Preto som hovoril, ze je to nutnost, ze clovek musi jest potravu bohatu na bielkoviny (alebo aminokyseliny).

muchacc

Tak potom treba pekne povedat, co su to aminokyseliny a ze z aminokyselin sa skladaju bielkoviny. A aj to, ze ovocie a zelenina toho ma malo!
Jedine orechy a semiacka (z vegetarianskych veci) dokazu dat cloveku potrebne aminokyseliny.

Tu sa bavime o bielkovinach (a aminokyselinach, ktore z nich telo dostava) a o jedeni cisto ovocia a zeleniny. To bolo uplne zcestne. Preto som hovoril, ze je to hlupost, ze clovek musi jest potravu bohatu na bielkoviny (alebo aminokyseliny). Ked nie maso, tak orechy, semiacka, hluzovite 'plody' (arasidy napr.)
Nejest bielkoviny je ten blud, na ktory som poukazoval pri prispevkoch BJ.

A ked tu je zopar takych totalne naturalnych ludi - vitarianov, tak vy sa robite viac prirodnejsi ako priroda. Ako priklad som uviedol ludi z dzungle, kde nie su poznaceny konzumom ani prejedanim sa masom. Ale maso, larvy a kazdy jeden zdroj bielkovin vzdy radi privitaju na svojom jedalnicku, len nemaju vzdy moznost si to dopriat.
Teda preco sa chcete hrat na este prirodnejsich? Na jednej strane argumentujete, ze clovek nema jest maso, lebo to len sme sa tak naucili. Na druhej strane stoja ludia, ktori sa nic neucili, ktori su nepoznaceni "modou" a oni si zivocisne bielkoviny dopraju, lebo ich potrebuju.

H2O

No mne zas napr. Markus Rothkranz vobec nepripada ako neduživy.

Čo sa tyka tych aminokyselin, treba brať do uvahy, že vitariani nejedia 1 jablko a kusok šalatu za deň, ale maju to ako plnohodnotnu stravu + je dobre zdorazniť, že orechy a olejnate semena obsahuju esenc. aminokyseliny v podobnom množstve ako živoč.bielkoviny (v mnohych pripadoch aj viac, napr. tekvicove semena obsahuju takmer dvojnasobok leucinu, tryptofanu a fenylalaninu ako hydina)