Bielkoviny - kolko ich vlastne treba?

Príspevok v téme: Bielkoviny - kolko ich vlastne treba?
Lukasis

Chcel by som vediet kolko bielkovin treba prijat denne. Vsade sa udava ze 1,5g na kilogram. Ja vazim 85kg vyska 185,takze primerane hodnoty,ale 1,5x85=127,5 gramov bilekovin denne,podla mna je to moc,ved to by som cely den musel premyslat ake vyzivne potraviny,hlavne meso,syry mliecne vyrobky jest..a to je aj financne narocne,,zaujimalo by kolko bielkovin denne staci,ja sportujem casto ale aj tak toho tolko nezozerem.

doubledog

ovocie a zelenina urcite nema dostatok bielkovin (aminokyselin)
to ukazuju skusenosti cistych fruitarianov a hlavne vzhlad ich tela

a ten argument o detoch je tiez cudny:
dieta potrebuje proteiny na rast
a dospely na udrzanie svojho tela
lenze dieta je male, a aj ked potrebuje o dost viac g/kg ako dospely, rozdiel ich hmotnosti to vyrovna.

- mira

Problém lepku je problém oslabených čriev. Oslabené sú z cukru, antibiotík a chémie, mlieka a mliečnych výrobkov. takéto črevá nie sú schopné zadržať to, čo majú poslať z tela von, ale preúšťajú to do krvi, kde to robí obrovské problémy. Ľudia ktorí nejedli kravské mlieko, s lepkom problémy nemajú.

Nikto tu nekáže jesť výlučne len ovocie a zeleninu. okolo 50 % potravy by mali tvoriť nerafinované obilniny, časť strukoviny , ryby, semená a pod.

H2O

muchacc, "potrebny prisun bielkovin nedokaze ovocie ani zelenina dodat", ty robiš lobby mliekarenskemu/sojovemu/masopriemyslu, alebo nevieš, resp. nechceš pripustiť, že bielkoviny sa vytvaraju z AMINOKYSELIN. Keby to tak nebolo, tak by na svete nebolo jedineho bylinožravca a akekoľvek tvrdenia, že telo potrebuje bielkoviny, ktore do reťazcov spojil iny živy organizmus, je na urovni tvrdenia, že keď si chcem postaviť dom, tak musim najprv nejaky zburať, aby som mal z čoho stavať.

muchacc

- mira
zastupenie bielkovin v tych potravinach je minimalne, kedze spomina len ovocie a zeleninu.
Obilniny nespomina - tam keby spomenul, tak by hned musel poukazat na lepok (ale asi nevie co to je, lebo vsetky bielkoviny hadze do jedneho vreca). To je presne to, co "lepi" creva.

A potrebny prisun bielkovin nedokaze ovocie ani zelenina dodat.
Ak sledujete vsetky tie "premudre casopisy" a TV relacie, tak si treba vsimnut aj, ze ludia zijuci v pralesoch jedia rozne larvy z jedneho dovodu - telo si ziada bielkoviny. A vzdy sa tam hovori nieco ako: "Pri strave zlozenej z ovocia a zeleniny, ktora je chudobna na bielkoviny je toto velmi dolezita sucast potravy".
Lenze tie "BJ" nazory prizmuria oko pred vsetkym, co by mohlo tu teoriu naburat.

Teda opat a znova:
nastudovat funkciu tukov v organizme, funkciu bielkovin a sacharidov.

- mira

Muchac, rozmýšľaš v pojmoch sacharidy, bielkoviny... ale zabúdaš, že zelenina, ovocie, obilniny nie sú len samotné sacharidy, ale spústa ďalších látok. O monosacharidoch bez enzýmov, minerálov, vitamínov môžeme hovorit len v prípade bieleho repného cukru.

muchacc

BJ:
ty si vedle, jak ta bedle.

Prosim vas, nepocuvajte a nedrzte sa rad tu napisanych BJ.
Ze telo moze fungovat len na sacharidoch? ... to si sa s konom zrazil?

Skus si nastudovat dolezitost dobrych tukov v strave, skus si nastudovat problematiku BCAA (esencialnych aminokyselin, ktore si telo nevie samo syntetizovat).

Co myslis, z coho sa povacsine tvoria hormony a enzymi v tele (potrebne pre funkcnost tela?). Troska ti napoviem: sacharidy to nie su ;).

Tiez sa ta spytam, z coho sa skladaju bunky ziveho organizmu? Tiez ti napoviem, ze len mala cast z nich su sacharidy a vacsinou tvoria len energeticku zasobu pre bunku.
A tvoja rada, ze pre telo stacia sacharidy ... tak ked chce clovek chradnut a slabnut a hocijake hormonalne a enzymaticke a traviace problemy chytat ... Tak ano, stacia.

Nepocuvajte ho, z cesty rozprava.

A co sa tyka "zahustenia creva bielkovinami" - tiez si sa s konom zrazil?
Ty generalizujes, nerozlisujes pojmi. Tak ako ty pises o sacharidoch, tak potom pises aj o celuloze (obycajny papier alebo vata). Takze ludia, jedzte vela sacharidov - aj papier, bavlnu, vatu, drevo - proste jedzte sacharidy, to staci k zivotu.
Skus aj ty rozlisovat medzi roznymi bielkovinami a aj ich kontexte v potrave! Ak je bielkovin nadmerne mnozstvo, je to pre cloveka zatazujuce. Ale rovnako aj s cukrami - uz si pocul nieco take ako "inzulinova intolerancia"? Skus najprv vygooglit slovicko inzulin a potom intolerancia. Budes prekvapeny ake veci sa skryvaju za tak jednoducho ponatim - travenim sacharidov. Potom si hod google na "delenie sacharidov", potom na "delenie bielkovin", potom na "metabolizmus tukov". A zacni studovat, kym tu budes bludy pisat!

boba 77

BJ
Ďakujem za pekný príspevok. Som z väčšej časti vitariánka. Do problematiky metaboluzmu tela sa až tak nevyznám, ale viem že ovocie, zelenina aj keď vdnešnej dobe kadečím hnojená a neobsahujúca toľko vitamínov a minerálov ako za starých čias, je stále lepšie riešenie stravovania ako rôzne polotovary a potravinárske výrobky, v ktorých človek ani poriadne nevie čo je, plné konzervantov, farbív, emulgátorov a iných hovadín. O výživovej hodnote ani nehovoriac.
Prajem všetkým veľa zdravia, lebo to si človek nikde nekúpi....

BJ

Dieta potrebuje vela bielkovin na svoj vyvin, nato priroda vymyslela nieco ako materske mlieko. Naco ich potrebuje tolko dospely, zamysli sa... iba ti hniju v creve.
Niekto ich stravi celkom dobre, niekto ma silny zaludok, silne traviace stavy a dostatok HCL, vtedy sa stravi aj vacsie mnozstvo bielkovin dobre, tym padom nezahnivaju v creve, avsak, nic to nemeni na fakte, ze su zdrojom zakyselenia, a prebytocne mnozstvo aminokyselin musi telo aj tak likvidovat... casom sa to negativne prejavi, v neskorsom veku urcite.
Co sa tyka premienania bielkovin na energiu, tak je to energeticky najmenej vyhodny proces v tele... telo sa najviac natrapi, vznikne najviac odpadu, a najmenej energie, v porovnani s tukmi alebo sacharidmi. Telo proste funguje na sacharidoch, ked funguje metabolizmus sacharidov dobre a je vsade dostatok mineralov a vitaminov, tak u dospeleho cloveka netreba v podstate skoro ziadne tuky ani bielkoviny. Takze ovocie tu vitazi na plnej ciare, kedze obsahuje tie najlepsie sacharidy, najviac vitamonov a mineralov, a este k tomu vlakninu, navyse to cele s nizkym glykemickym indexom a dostatkom tej najcistejsej, prirodou prefiltrovanej vody. Skoda len, ze po tych bielkovinovych seansoch, ma vela ludi natolko znicene travenie, ze sa im poriadne netravia ani tie bielkoviny, ani to ovocie, lebo cele ich travenie je jeden velky humus plny parazitov, zapalov a prekyselenych tkaniv so znizenou imunitou, a treba predtym urobit pomerne rozsiahle ocistovacie kury, odkyselit telo, a zbavit sa parazitov, aby vobec mali nadej na nejake trvalejsie zdravie... co vela ludom nevoni, odopriet si na nejaky cas svoje nezdrave dobroty.
O tom ako fit sa citite na tych bielkovinach... tak je to aj o inych veciach, psychika, geny... ale vo vacsine pripadov sa len tazi z toho, co predosle generacie tvrdo nadrobili skromnou stravou (maso raz za tyzden, alebo dokonca raz za mesiac, ziadna chemia, cele detstvo na zahradach natrhane ovocie a zelenina), neprejedali sa a fyzicky cely zivot makali, a tym ziskali niekolkogeneracnu vitalitu, z ktorej sa iba urezava, a kazdou generaciou sa degeneruje. Co povedat cloveku, co tuto vitalitu nici, mysliac si, ako je dobre na tom, lebo ostatni su na tom uz horsie... iba cas vam ukaze... respektive aj vasim potomkom, ci bolo vase pocinanie spravne.

BJ

Tak postupne...

ad ovocie a glykemicky index - mozno bude pre teba prekvapenim, ale ovocie ma nizky glykemicky index, a pre slinivku nepredstavuje ziaden problem. Na cukrovkaroch som to osobne neskusal, ale uz niekolko krat som pocul, ze si niekto podstatne vylepsil stav cukrovky, skrze ovocie... cuduj sa svetu, napriek tym blabolom, co tvrdi vela lekarov a zakazuje ovocie... na slovensku sa nechat liecit a poucovat od lekarov je proste hazard so zdravim.
Vyskumy to uz niekolko krat ukazali, ze glykemicky index drtivej vacsiny ovocia je mensi nez ma celozrnne pecivo, ryza aj zemiaky. Ako je to mozne? Kvoli dvom veciam ... zaprve, ovocna vlaknina spomaluje prienik sacharidov do krvi. Ak sa zje ovocie s troskou tuku, prienik sacharidov sa este spomali. Avsak, tuku musi byt naozaj malo, inak sacharidy ostavaju v creve dlhsie a mozu zivit kvasinky, plesne a inych nevitanych hosti.
Druhy fakt, preco ma ovocie nizky glykemicky index, je ten, ze obsahuje cukor fruktozu, ktoru postupne z krvneho obehu zadrzuje pecen a rozklada ju na jednoduchsie cukry, pokial je pecen viacmenej v poriadku, dokaze si to rozkladat tak, ze si strazi glykemiu v krvi. Takze len vidno, ze tvoje poznanie ohladne metabolizmu je velmi povrchne, v podstate len kopirujes nejake zakladne, navyse zcela mylne a uz davno vyvratene poucky, ktore si niekde citala, alebo niekde pocula. Nezaujimas sa tematikou hlbsie, a to je aj dovod, preco s velkou pravdepodobnostou napachas na svojom tele skody, s teoriou 2,5g bielkovin na den a podobne.