Chcel by som vediet kolko bielkovin treba prijat denne. Vsade sa udava ze 1,5g na kilogram. Ja vazim 85kg vyska 185,takze primerane hodnoty,ale 1,5x85=127,5 gramov bilekovin denne,podla mna je to moc,ved to by som cely den musel premyslat ake vyzivne potraviny,hlavne meso,syry mliecne vyrobky jest..a to je aj financne narocne,,zaujimalo by kolko bielkovin denne staci,ja sportujem casto ale aj tak toho tolko nezozerem.
Bielkoviny - kolko ich vlastne treba?
súhlas s mirou- nadbytok bielkovín zaťažuje obličky, čo môžte následne pociťovať ako bolesť kostí. No priznám sa, netuším koľko je priemerná denná dávka bielkovín. Ja sa riadim podľa potrieb vlastného tela- ak mám zvýšený fyz. výdaj, moje telo si pýta viac bielkovín a takisto viem, kedy stačí.
Dnešné vysoké dávky bielkovín, ktoré ľudia konzumujú sú jednou z príčin rozvoja civilizačných ochorení. Prebytočné bielkoviny sa síce môžu stať zdrojom energie, ake tento zdroj je problematický, pretože jeho spaľovanie prebieha tak, že vznikajú vedľajšie produkty, ktoré zaťažujú vylučovacie orgány. Stačí sa pozrieť, koľko ľudí je dnes závislých na dialýze, a to nehovorím o horších chorobách.
Skutočná potreba je oveľa nižšia, len na regeneráciu tkanív.
to velmi zalezi na metabolizme, v podstate ako pise BJ, na kyslosti zaludka a celkovo na schopnosti traviacej sustavy to spracovat
a tiez na tom, kolko a akych ma clovek svalov
ja osobne som skusal viacero urovni proteinov v strave, od velmi nizkej (povedzme okolo 30g denne) az po viac ako 2g/kg.
a najviac mi vyhovuje uroven tak okolo 1,5g/kg, ked cvicim, ked necvicim, tak aj menej nez 1g/kg.
BJ...ako mozes napisat ze 25g..bielkovin...na den...myslis 6 rocne dieta ??? aj to potrebuje viac...
ja mam denne okolo 2g..bielkovin na den...a moj zdravotny stav je v uplnom poriadku....a samozrejme aj pecen je ok...tak nepis chujovinky :)
BJ, predpokladám že síce bielkoviny škrtíš zato si však naložíš plno ovocia a samého. Myslíš že to je dobré? Neustále dvíhania a klesanie glykogénu. Ale každý našťastie rozhoduje o svojom stravovaní sám, nie ako moja úžastná susedka čo svojej dcére kde tu veľmi občas povolí rybu, inak žiadne iné mäso, kvantum ovocia (ale fajt že aj cez dve kilá denne) a ešte aj málo orechov, semien...
No pozrime sa na toto:
:-)
ale k pointe... akoto, ze ludske extrementy su idealnym zdrojom bielkovin? Poloz si otazku, kolko sa vlastne tym beznym ludom bielkovin stravi a vstrebe... Keby to vedeli aspon stravit, tak su tam aminokyseliny, nie bielkoviny... bielkoviny, ktore sa dostanu do hrubeho creva, su telu absolutne nanic, proste sa nestravili a nemozu sa vstrebat... v creve vsak robia poriadnu paseku, zivia hnilobne bakterie, prekyseluju a zahlienuju crevo, atd... je to len dokaz toho, ze vacsina ludi umiera na otravu bielkovinami.
o niektorych veciach je nepresne hovoriť ako o nazoroch, su to fakty. to tu možeme debatovať o tom, či je zem plocha, alebo guľata ..
To je rovnake ako povedat, ze jedenia masa je hazard zo zdravim, lebo som videl, ako par ludi co jedlo maso dopadlo na onkologii.