Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Bielkoviny - kolko ich vlastne treba?

Príspevok v téme: Bielkoviny - kolko ich vlastne treba?
Lukasis

Chcel by som vediet kolko bielkovin treba prijat denne. Vsade sa udava ze 1,5g na kilogram. Ja vazim 85kg vyska 185,takze primerane hodnoty,ale 1,5x85=127,5 gramov bilekovin denne,podla mna je to moc,ved to by som cely den musel premyslat ake vyzivne potraviny,hlavne meso,syry mliecne vyrobky jest..a to je aj financne narocne,,zaujimalo by kolko bielkovin denne staci,ja sportujem casto ale aj tak toho tolko nezozerem.

BJ

25g denne bohate staci. Vacsina ludi umiera na prebytok bielkovin a dosledky acidozy z otravy bielkovinami. 50g mozno potrebuje niekto, kto chce vyzerat ako kulturista alebo mat az neprirodzene vela svalov. Pokial ti staci normalna zdravo svalnata atleticka postava, 25g staci. Pokial z toho mnozstva nenaberes dostatok svalov, problem je niekde inde, nie v mnozstve bielkovin. Najdolezitejsie je jest dostatok cerstveho ovocia a zeleniny, hlavne listovu zeleninu, v ktorej je mnozstvo aminokyselin, ktore telo ani nemusi tak zlozito rozkladat.
Bielkoviny z tepelne upraveneho masa su mimoriadne tazko rozlozitelne, telo na ich rozkladanie minie obrovske mnozstvo energie.
Snad najlepsie mozne zdroje bielkovin a aminokyselin obsahuje kombinacia naklicene strukoviny (najma cicer, mungo, sosovica) s naklicenymi obilovinami (napr. psenica, najlepsia je spaldova, ale klici sa tazsie ako potravinarska). K tomu za hrst slnecnicovych alebo tekvicovych semien... to je bomba kvalitnych bielkovin.
Zo zivocisnych vyrobkov je velmi dobrym zdrojom bielkovin kefir, pretoze je zo vsetkych zivocisnych vyrobkov najlahsie stravitelny a obsahuje aj probioticke kultury. Dobrym zdrojom su aj surove vajicka, ale takto blbnut snad len pri posilovani.

Cize moje doporucenie... riesit skor nizky prijem bielkovin, a tie co prijimat, v co najkvalitnejsej forme, co znamena: vela ovocia, zeleniny (hlavne listovej) a k tomu klicky, semienka a kefir. Pokial niekto vela posiluje, a ma moznost zohnat domace vajicka, tak aj surove vajicka. Ak sa obava salmonely, tak do jedneho vajicka zamiesat jeden strucik roztlaceneho cesnaku a pockat 15 minut. I v tomto pripade vsak neprekracovat 50g bielkovin na den. (pre 75kg fyzicky aktivneho muza)... zeny potrebuju menej bielkovin a ovela horsie znasaju otravu z prebytku, nez muzi.