Psychiatria

Príspevok v téme: Psychiatria
sad20

mam uz skusenosti aby som mohol povedat ze psychiatria vam nikdy nepomoze je to len veda zalozena na teoriach, v nemocnici skusaju na vas liecbu a psychiatri vas neberu ako cloveka ktoremu treba pomoct ale ako hracku s ktorou zaobchadzaju bez sucitu, nepoznam nikoho kto vysiel s psych. nemocnice a bol by vylieceny. Ked mate psychicky problem pomozu vam skor ludia, je to totalita napr. preco ked sa niekto poskodzuje ma povinnu liecbu na psychiatrii aj ked inym neublizuje a ked ma niekto smrtelnu chorobu a odmietne liecbu nedostane povinnu liecbu ale moze zomriet. na psychiatrii len skusaju na vas liecby ako napr. elektrokonvulzivna terapia ktora este nikomu nepomohla atd.

Chcem vas vyzvat aby ste sa nad tym zamsleli a nepodporovali psychiatriu tym ze tam budete chodit ako pacienti dusa sa predsa neda liecit hmotnymi prostriedkami a ked sa chcete porozpravat skuste to napr. na fore alebo v spolocnosti znamych ludi!

Maisner

Tpch ešte som chcel dodať k tomu prevracaniu očí u mojej priateľky, že ona to doteraz cca 2 týždne dozadu vôbec nikdy predtým nerobila a to RISEPRO berie už od leta minulého roku. Ja si myslím, že to bude práve tým AKINETONOM, ktorý jej narušil liekovú rovnováhu doteraz užívaného RISEPRA. Preto začalo to pretáčanie očí u nej :(. Ten AKINETON dostala predpísaný kvôli tomu lebo mala zvýšený nepokoj hlavne v oblasti nôh, kedy prestupovala z jednej na druhú každú chvílu keď stála a ešte aj tušim sa sťažovala psychiatričke, že máva sucho v ústach a zvyšené slinenie keď spí. Ona zareagovala nato tak, že sa divila prečo, jej to nepovedala sama skôr keď o tom vedela už dlhšie. Ďalšia vec, ktorá ma docela veľmi zaujíma, že keď už musela byť moja priateľka hospitalizovaná na psychiatrii v Pezinku pred 2 rokmi, či sa nedali predpísať na jej diagnózu už vtedy lepšie lieky. Veď účinná látka aripiprazol obsiahnutá v lieku ABILIFY je v SR na trhu už od roku 2006. Tak nechápem prečo ju za každú cenu chceli v tej liečebni v Pezinku nadopovať tou Zyprexou, po ktorej vplyvom aj prisilného a podľa mňa úplne zbytočného sedatívneho účinku lieku pribrala za 12 mesiacov skoro 15 kg na svojej váhe a to nebolo zďaleka všetko, čo jej Zyprexa porobila so zdravím. Až rok nato jej psychiatrička v Trnave povedala, že sa Zyprexa môže užívať iba rok na jej diagnostikovanú dočasnú psychickú poruchu F 23.0. Podľa mňa sa s ňou nejako príliš "nebabrali" a preto jej tam šlahli rovno tú Zyprexu. Veď čo, aspoň majú o jednu starosť menej a s ňou nech sa ďalej trápi už nejaký iný psychiater. Len prečo dopekla jej už vtedy nemohla aj tá jej psychiatrička, ku ktorej doteraz chodí predpísať niečo bez alebo s čo najmenej nepriaznivými účinkami. Napríklad už x-krát spomínané Abilify. Potom, že tu neni vidieť akurát ten farmaceutický biznis, čo sa okolo týchto všetkých liekov toľko točí. Kto chce nech pozrie sem...www.psychologia.sk

leaaa

RENA 23 ja som pisala uz z troma vyliecenymi ludmi jeden z depresie ,,jedna zo SF a jedna z laktacnej psychozy ,ale ty ludia nechodia na fora a viete preco ?lebo su vylieceny a uz nechcu o tom pocut a nechcu si to pripominat nechcu to uz zazit ,,,ludia co s z toho dostali nechodia na tieto fora a nechcu o tom pocut tak mi to tie zname povedali ..ten co sa vylieci na taketo forum uz nezavita

leaaa

jezis kazdemu pacientovi vyhovuju ine lieky ...spachal samovrazdu pacient co uzival lieky ,ale bolo to na zaciatku uzivania ked sa stav zhorsi ,alebo bolo to po dobu co sa hlada pre pacietna spravny liek ....a treba mat aj dobreho psychiatra ktoremu zalezi aby ti bolo lepsie ---

tpch

Maisner, mas pravdu v tom, ze psychologicka starostlivost o pacienta s psychotickym ochorenim je u nas mizerna. Niekde ziadna. Pricin je pomerne vela, nema vyznam ich tu vymenovavat.
Ako je to s liekmi, to ti vysvetlim. Antipsychotika (nie vsetky a nie u kazdeho pacienta) maju rozne neziaduce ucinky, to sa tyka aj spominaneho Risepra, ktory u niekoho sposobuje to pretacanie oci nahor. V CR sa tento neziaduci ucinok oznacuje ako "stropky"(akoze pacient sa diva do stropu). Ide o neziaduci ucinok, nie o prejav zavislosti na lieku. No a tento neziaduci ucinok sa da potlacit, alebo az odstranit spominanym Akinetonom. Ked priatelka Akineton vysadila, tak sa tento neziaduci ucinok Risepra prejavil, lebo ho nemalo co odstranovat.
Spominas Abilify. Preco ho tvoja priatelka neuziva? Preco nepoziada psychiatricku o jeho vyskusanie? Kazdy pacient je iny, niekomu vyhovuje to, inemu zas tamto. Treba skusat, najma ak je zdravotny stav neuspokojivy a pacient to chce zmenit.
Vela zalezi na vztahu k psychiatrovi. Aj psychiater je len clovek, su medzi nimi ludia dobri, mysliaci na dobro pacienta, a najdu sa tam aj ludia, ktorym ich praca takpovediac lezie na nervy a vyhoreli. Taki sa chcu len pacienta rychlo zbavit, vybavia ho liekmi a "zi ako vies, len mi daj pokoj". Vztah k lekarovi treba tiez budovat a musi byt postaveny na dovere. Musia vsak na nom participovat aj pacient, aj lekar.

Katkaaa

Je fakt otazne, ci je psychiatria viac na skodu ako na uzitok....

Napisem nieco,co mi este nikto doteraz neuveril. A chcem vase nazory.
Je fakt,ze mi ECT poskodilo. Neviem si inak vysvetlit, preco som zazivala potom to co som zazivala a citila som sa tak mizerne ako som sa citila. To nebudem teraz rozoberat. UPLNE MA DOJ.BALI. Ako by ste si inak vysvetlili fakt,ze nikdy predtym ste sa tak necitili,az po ECT. A potom este vyse 2 rokov po tom........
Ale zaujimave na tom je,ze ziadne poskodenie mozgu sa nepotvrdilo.....
Mozno som bola jedna z mala ktorej sa to stalo.

Katkaaa

Ja mam taku skusenost. Akonahle som prestala brat svojvolne lieky, (nemam ziadnu schizofreniu) tak mi vseliake strachy a blbe tazke depresivne stavy jednoducho PRESTALI. Uz NIC neberiem vyse 3 mesiacov a je mi takpovediac fajn.
A to som brala 5 druhov "liekov" je to zazrak,alebo realita??

Od kedy sa liecim,bola som na tom cim dalej tym horsie(5 rokov) a tabletky mi pribudali.Potom som sa nastvala a vysadila. Doktorke som este nic nepovedala :/ ..neviem co mozem cakat.....

-------------------------------------------

Maisner

Ahoj Tpch,

je pravda, že asi vôbec netuším aké je to počuť hlasy v hlave, ktoré ti kážu aby si skočil pod auto, alebo z okna. No na druhej strane musím ale povedať aj to, že keď vysádzala pred rokom tú Zyprexu, z ktorej bola úplne oťapená celý čas a veľa spala, mala ako negatívne prejavy len samotné myšlienky, nával myšlienok, ktoré si začala zapisovať. Bolo toho vyše 30 strán, poväčšinou len "neškodné" postrehy zo svojho doterajšieho života vo vzťahu ku mne, rodine a tak podobne. Inak pribrala okrem za ten rok asi 12 kg. Podľa mňa jej už vtedy v Pezinku mohli dať "lepšie" lieky vieš? Však tam sú predsa najväčšie doktorské "kapacity", či nie snáď? Je predsa na trhu toľko iných a podobných typov liekov, z ktorých si myslím vyniká zatiaľ len jeden a to ABILIFY. Má najmenej nežiaducich účinkov na celkové zdravie pacienta, čo som sa dozvedel. Ja si aj tak myslím, že táto "lieková" terapia je len približne 50% úspechu pokiaľ sú tieto lieky v správnom množstve a na konkrétnu diagnózu užívané. Tých ďalších 50% tvorí práve to ostatné ako zmena prostredia, práca s pacientom buď to vo forme individuálnej či skupinovej psychoterapie, konzultácie s dobrou psychologičkou, ktorá chce počúvať a pomôcť chorému a postupne znižovať dávky všetkých užívaných liekov predpísaných od psychiatra a ich postupné nahrádzanie voľnopredajnými homeopatikami prípadne skúsiť ich aj úplne POSTUPNE vysadiť po určitom čase. Ja som si inak všimol ešte aj taký "DETAIL", že tieto skoro všetky lieky, ktoré predpisujú psychiatri sú dosť návykové. Videl som to na mojej priateľke na vlastné oči, keď jej asi pred 2 mesiacmi pridala užívať psychiatrička ešte aj AKINETON a to je čiastočne syntetická droga, ktorá sa predpisuje ako antiparkinsonikum. Tento HNUS brala najprv týždeň, či dva. No mala z neho problémy ako rozmazané videnie a tiež spomínala aj, že nevidela dobre do diaľky. Psychiatrička jej neurčila dávku koľko toho si môže užívať a tak brala celú tabletku vždy. Až po tých dvoch týždňoch keď jej volala, že má po týchto liekoch uvedené nežiaduce účinky tak jej povedala, aby užívala vždy len po pol tabletky. No a pravdepodobne to spôsobilo, že jej prestalo zaberať doterajšie antipsychotikum RISEPRO, čo užíva ešte stále doteraz. AKINETON už približne od začiatku minulého mesiaca vôbec neužíva. Najviac ma zaskočilo keď sa u priateľky objavili pred asi cca 2 týždňami "abstinenčné" príznaky, čo sa prejavovalo u nej zavretými očami a občasným žmurkaním a samovoľným pohybom očí, pričom mala obe zreničky prevrátené úplne hore. Stávalo sa jej to aj 5-krát za deň. Uf dosť ma to vystrašilo. Len netuším, či to má z toho AKINETONU alebo z RISEPRA. V každom prípade doteraz to nikdy predtým nerobila, no bolo to prvýkrát, čo sa u nej prejavila určitá závislosť na tabletkách. Aj sama psychiatrička povedala, že je zvýši dávky. Fujtajbl samá chémia a závislosť na liekoch z týchto všetkých psychofarmák len vzniká. To preto podľa mňa, lebo si ich človek respektíve jeho mozog "zvykne" užívať každodenne po celé roky, príčom sa neustále dopuje týmto svinstvom. Vznikajúce chemické procesy vnútri v mozgu následne po užití tabletky ovplyvňujú funkciu určitých receptorov v nervových zakončeniach, ktoré potom v nadväznosti na typu tabletky buď stimulujú alebo utlmujú tvorbu serotonínu a dopamínu v tejto nervovej oblasti. Tým pádom človek zrazu prestane počuť hlasy, či cítiť príval myšlienok v hlave. Myslím si, že len samotným užívaním tabletiek sa mozog týchto negatívnych príznakov schyzofrénie sám tak skoro nezbaví, ak vôbec. Najlepšia pomoc pre chorého a teda aj cesta "von" z tohto všetkého spočíva podľa mňa predovšetkým v celkovej zmene každodenného doterajšieho spôsobu života a tiež prostredia, tak aby sa mohol mozog človeka znovu sám "naštartovať". Podať pomocnú ruku a teda dať mu znovu šancu normálne myslieť môžu aj rovnako účinné homeopatiká (napr. pozri sem -odkaz odstránený-) a pritom treba neustále sledovať zdravotný stav každého takto psychicky chorého človeka. Vhodné by bolo mu aj neustále vypĺňať jeho voľný čas "zamestnávaním" toku myšlienok v hlave, tak aby nemal čas myslieť na negatívne veci, no najmä, aby sa sám pokiaľ možno čo najlepšie cítil každý deň. Toť môj pohľad podľa môjho názoru na najrýchlejšie vyliečenie každého chorého postihnutého touto nepríjemnou duševnou poruchou.

sad20

ja som bol v zlom stave psychiater my dal antipsychotika no ja som ich odmietol a uz je vsetko v poriadku a ked aj vidis v spravach ze niekto spachal samovrazdu zvyknu povedat ze uzival lieky
A to ma Maisnerova priatelka uzivat lieky donekonecna? psychiatrom sa to nechce dalej riesit daju lieky a maju pokoj, naco su tí psychiatri to moze aj vseobecny lekar vypisat viac jej pomozu znami, kamarati atd niekedy nebolo tolko psych chorob lebo velka cast je s toho ze sa stale zaoberame coraz viac o svoju mysel

tpch

Maisner, ked tomu tak vyborne rozumies, tak
rob psychiatra ty. Je to jednoduche-bud tvoja priatelka bude uzivat lieky, aj za cenu neziaducich ucinkov, alebo ich uzivat nebude, za cenu toho, ze bude trpiet hlasmi, ktore ju budu nabadat k skoku okna. Nie si to ty, kto rozhodne, co je lepsie. Ty si tie hlasy nezazil. Nemozes posudit, ci je horsia porucha menstruacneho cyklu, alebo hlasy nabadajuce ta k samovrazde. Je to len na nej, co si vyberie. Mozno ju mozes prehovorit, aby ich vysadila, ale nasledkom moze byt smrt. Napadlo ta to? Vezmes si to na svedomie?
Ak jej lieky sposobuju neznesitelne neziaduce ucinky, moze poziadat o ich zmenu. Antipsychotik je vela druhov, urcite sa najde nejake, ktore bude znasat dobre a bude jej umoznovat normalny zivot.
A este k diagnoze-diagnoza F 23 by mala by pouzivana vylucne vtedy, ak problemy pretrvavaju menej ako mesiac. Kedze sa tvoja priatelka lieci ovela dlhsie, mala by byt diagnoza prehodnotena a lepsie specifikovat jej psychicke problemy.