Psychiatria

Príspevok v téme: Psychiatria
sad20

mam uz skusenosti aby som mohol povedat ze psychiatria vam nikdy nepomoze je to len veda zalozena na teoriach, v nemocnici skusaju na vas liecbu a psychiatri vas neberu ako cloveka ktoremu treba pomoct ale ako hracku s ktorou zaobchadzaju bez sucitu, nepoznam nikoho kto vysiel s psych. nemocnice a bol by vylieceny. Ked mate psychicky problem pomozu vam skor ludia, je to totalita napr. preco ked sa niekto poskodzuje ma povinnu liecbu na psychiatrii aj ked inym neublizuje a ked ma niekto smrtelnu chorobu a odmietne liecbu nedostane povinnu liecbu ale moze zomriet. na psychiatrii len skusaju na vas liecby ako napr. elektrokonvulzivna terapia ktora este nikomu nepomohla atd.

Chcem vas vyzvat aby ste sa nad tym zamsleli a nepodporovali psychiatriu tym ze tam budete chodit ako pacienti dusa sa predsa neda liecit hmotnymi prostriedkami a ked sa chcete porozpravat skuste to napr. na fore alebo v spolocnosti znamych ludi!

skusena

no tak ja som tiez stravila na psychiatrii viac ako mesiac a neprajem to ani najhorsiemu nepriatelovi... Ludia okolo vas kricia, mykaju sa, proste vela z nich je mimo a aj ked sa citite normalne za chvilu sa citite ako blazon v blazninci... Jasne ze hospitalizaci sa niekedy neda vyhnut, ale pokial sa da skusajte psychoterapiu radsej a rozne ine metody, lieky nie su vychodisko. Ano casto pomozu a na preklenutie problemu je to ok, ale nie dlhodobe riesenie...

rena23

Janci, uz dlhodobo sledujem temu depresia a panicka porucha a za tie uz pomaly roky tam, pokial viem, nebol nikto, vratane mna, kto by sa vyliecil len vdaka liekom. Naozaj uspesne pripady vzdy kombinovali AD s terapiou a to znacne odporuje tomu, co si napisal Ty. Teoria je jedna vec a prax druha. Psychika je urcite viac ako len par chemikalii a zatial o nej vieme dost malo.

Janci MD

Píšem svoj názor:
Psychiatria dokáže pomôcť. Príklad: Človek je v depresí, psychiater mu predpíše SSRI (Selective serotonin reuptake inhibitors = inhybítory spätného vychytávania serotonínu, antidepresíva) Pacient sa bude cítiť lepšie. Depresia je totiž spôsobená deficitom serotonínu v CNS. "SSRI pri dlhodobom podávaní dochádza k normalizácí serotonínovej transmisie a vzájomnému ovplyvneniu neurónov a prekvapivo aj k sníženiu noradrenalínových neurónov v locus coeruleus." Citát z knihy PSYCHIATRIE Cyril Hoschl, Jan Libiger, Jaromir Švestka, ISBN 80-900130-1-5.
Iný príklad: ak pacient trpí anxietou, a psychiater mu predpíše napríklad Xanax (alprazolamum), pomôže mu to, pretože benziodiazepíny pôsobia na benziodoazepínové (BZD) receptory omega (o) 1, 2, a 3, pričom o1 receptor riadi spánok a bdenie, o2 anxietu a o3 je citlyvý na flumazenyl - antagonist BZD. Takže k tomu Xanaxu, je to anxiolytikum, atagonist o2, blokuje chloridový (Cl) kanál, čím klesá anxieta. Podobne fungujú GABA-A, barbituráty,alkohol/chloralhydrát, pycrotoxín. Psychológia - ako veda používajúca rozhovori na riešenie problémov je nedostatočná, no psychiatria z hľadiska medikamentóz skutočne pomáha. Všetky naše pocity sú ovplyvňované, priam spôsobené chemickýmy zlúčeninamy v mozgu (Serotonín, dopamín, norepinefrín, ...) a lieky ovplyvňujúce tieto látky nám skutočne dokážu pomôcť. Psychiatria možno nepomôže, no psychofarmácia áno.

Ewca

Ahojte.prosim vas,to sa da liecit aj depresia hospitalizaciou?alebo taka bulimia?kedy sa rozhodne lekar-ze teraz ukoncime ambulant.a ides na hospitalizaciu.nemam skusenosti.a to plati poistovna,ci pacient?mozem sa sama rozhodnut,ze chcem byt hospitalizovana?dakujem.

Stevo91

junova_sliva

Nenapisala by si mi prosim, kde si bola na lieceni? Mozes kludne na mail, lebo neviem, ci sa moze zverejnovat. Dakujem :)

junova_sliva

Sad, bol si niekedy na psychiatrii? na otvorenom oddeleni? ja viem, co hovorim. bola som tam 5 tyzdnov. nikto ma nedrzal v ziadnej klietke. citila som sa ako niekde v kupeloch. nik na mne neskusal ziadne pokusy. vies ty vobec, kedy sa aplikuju elektrosoky? v akych pripadoch?! prepac, ale si dost mimo. ja si tento pobyt velmi chvalim a dakujem mu za to, ze vobec zijem.
opisem ti taky jeden bezny den na psychiatrii, tam, kde som bola ja, ok?
- zobudis sa (okolo 7.00), umyjes, das si cigaretku, zalejes kavu, ides na ranajky
- vezmes lieky (ak mas naordinovane) a cakas na izbe na vizitu
- po vizite mas skupinovy pokec s psychologom bud dnu, alebo sa ide von
- potom mas vselijake aktivity (prace, muzikoterapia, biblioterapia, telka, krizovky, nic........) resp. individualne sedenie s psychologom-to som mala ja
- obed, lieky, kava
- relax (cca od 13.00 - 16.00)-mozes ist von do obchodu, na prechadzku, mat navstevu, mozes ostat dnu, spat, pozerat telku, hrat hry... (ja som chodila po meste hladat wifi signal prve dni)
- zasa nejake aktivity, terapia
- vecera, lieky, hygiena, spanok

Mam 25 rokov, ver, ze som sa nikomu nechvalila, ze idem na psychiatriu. Ale teraz som clovek, ktory bude VZDY obhajovat psychiatricke liecenie aj pri uzkostnych stavoch a pomahat svojou troskou k tomu, aby sa konecne prelomilo tabu - byt na psychiatrii.

bibba

ja som raz bola na psychiatrii. a v jednej veci mi to pomohlo. nehovorim, ze som uz potom bola "vyliecena" alebo nenarazala uz nikdy na nejake problemy v zivote, ale v podstate som sa vtedy zacala nejak drzat, lebo som si povedala, ze sa tam uz nikdy nexcem dostat. a prestala som lekarom davat dovody ma tam zase zavreli... je to tam v podstate o nicom, moc sa tam s tebou ani nebavia, ani ich tam celkovo moc nezaujimas, tiez tam ide najviac o tie lieky...

sad20

rena 23 ja nepokladam len skupinovu za dobru moze to byt aj obycajna ale nie s tymi postupmi napr. daka nezavisla
ja poznam 4 ludi co sa liecili v nemocnici ale uz by tam nechceli ist cloveka tam len zblbnu a dost tam ludi obmädzuju preco ked ma niekto uzkost rozhodne sa s liecbou v nemocnici drzia ho v klietke ako vraha a pomoct by ti mohol takysto clovek ktory sa vyzna do psychologie nemusi tam byt zamestnany im nejde o pomoc druhym robia to len s povinnosti a nesnazia sa pochopit ludi ktory tam pridu diagnozu urcuju len podla stanovenych postupov