introverti vs. extroverti

jajka001_

ja napriklad rada relaxujem aj sama, aj medzi ludmi, ako kedy :) tak som co? ale viem, skor introvert.
ja si zas nemyslim ze je to o relaxacii lebo ja ked som bola fakt ze silny introvert som bola rada medzi ludmi len som sa nevedela akosi prejavovat velmi. vobec mi nevadilo byt ticho a len tak ludi pozorovat a pocuvat. ale svoj vnutorny svet som si nechavala pre seba.

Mia233

suhlasim s petrom, studujem psychologiu a rovnako sa ucime, ze hlavny rozdiel medzi introvertmi a extrovertmi je v tom, ako travia svoj volny cas (t.j. ako relaxuju, ako si oddychnu)

introvert po praci potrebuje svoju pohodicku, ticho, pokoj, samotu alebo len tych najblizsich ludi

extrovert naopak, radsej je v spolocnosti ludi, ide von, vykeca sa, zabavi

o komunikacnych schopnostiach to nie je vobec

ano, silny introvert moze byt tichy aj v praci/skole, ale väcsina introvertov komunikuje v praci/skole normalne, uz len z toho dovodu, ze je to viac menej nevyhnutne

rovnako si nemyslim, ze to ma nieco spolocne so sebavedomim, introverti sa mozno mozu zdat, ze maju male sebavedomie, kedze väcsinou nevyjadruju svoj nazor, ale to je skor preto, ze necitia potrebu vyjadrit ho a nie preto, ze sa boja prehovorit

ludia s malym sebavedomim by prave naopak radi nieco povedali, radi by sa prejavili, ale maju strach ako ich budu vnimat ostatni, ako budu posobit..
pricom vobec nemusia byt introverti, len maju male sebavedomie...

sweater

suhlasim ze sa clovek neda zaskatulkovat ze je intovert/extrovert tzn. bude sa spravat presne tak a tak, nic nieje jednoznacne. a peter zato ze si cital jednu knizku, neznamena ze teraz ovladas vsetko mudro, ovladas jedine nazor jedneho autora...

Simonella

lost - ano aj to je.. :D.. nie kazdy musi byt jedno alebo druhe.. neda sa to tak urcit.. kazdy sa sprava inak v inych situaciach.. raz ako introvert a potom ako extrovert.. zalezi od situacie a ludi s ktorymi je v styku.

Peter_1976

Ahoj, myslím si, že introverzia /extroverzia nemá absolútne nič spoločné s komunikačnými schopnosťami. Čítal som veľmi zaujímavú knihu, má názov "Jste introvert?" Tam bol rozdiel vysvetlený veľmi jednoducho - ide vraj o sposob, ako dobíjate vnútorné baterky. Teda či osamote alebo v spoločnosti iných ľudí. Nič v zlom, ale príklad s reštauráciou je odveci. Ja som typický introvert a keď s niečím nie som spokojný, viem to povedať pekne nahlas. Dokonca nemám problém rečniť pred početnejším publikom. O tomto extroverzia / introverzia skutočne nie je.

Simonella

mne sa Excitin priklad pacil.. vystihla co chcela povedat a kazdy pochopil :) a ma v nom pravdu, nie je to len o slusnosti..

intro..

ale ako sa zmenit, opiste prosim techniky ako to odblokovat tu introvertnost v sebe?
resp. je mozne byt zablokovany v tejto oblasti - komunikacii?

jajka001_

to ze niekto na celu restauraciu sa stazuje nemusi znamenat ze je extrovert, to je o vychove a slusnosti :) takisto to ze niekto upozorni na problem decentne neznamena ze je to introvert :) zly priklad ale myslim ze viem co si chcela povedat.
ten co sa tvari ze je vsetko ok ale nemysli si to a nic s tym nespravi ma skor male sebavedomie. aj ked sucasne moze byt introvert. to ze niekto introvert neznamena ze je uplne utiahnuty a nevie sa prejavit.