Nutkave prejedanie sa

Príspevok v téme: Nutkave prejedanie sa
kissable

ahojte
tato tema je urcena nam vsetkym, ktore trpime nutkavym prejedanim sa. sama mam tento problem.. casto sa doma prejedam, hlavne ked nasi nie su doma (co je nanestastie dost casto). mnozstvo jedla, ktore doslova "zozeriem" je obrovske.. chuti mi vsetko naraz - klobasa, nutela, jogurt, rozok, hranolky, hrozno..
niekedy sa takto presytena citim spokojne, no inokedy ma zlomia vycitky svedomia a zvraciam.
mam nadvahu a nenavidim svoje telo. chcem schudnut z viacerych dovodov, ale vzdy sklznem k nechutnemu prezratiu sa..
je to zle. mate aj vy tento problem?

moonculiatko

Ahoj tiež som trpela v minulosti tymto problemom. Chodim na skolu kde sa ucime o vyzive. Tento problem nieje nic neobvikle vacsinou je pricina nedostatok tekutin a zle rozlozenie jedalnicka pocas dna. Treba zacat ranajkovat ak neranajkujes a skus sa rano nakpraskat... dalej treba jest viac krat za den u teba by som to skusila aj 6x. A uvidis ze to prejde. Lebo clovek ked uz je strasne hladny tak vtedy konzumuje nadmerne vela pretoze je hladny tak samozrejme konzumuje rychlejsie ako normalne. A uvidis keby zies jeden dva chleby tak az po niakych 10 minutach zistis ze si najedena. A skus dodrziavat pitny rezim. Nepi hned po jedle predlzuje travenie o 2-3 hodiny. A ked sa najes aj tak si stale hladna tak sisi uz zvykla na taky rezim... na odviknutie staci asom trochu vole. Ked sa najej a po 15 minutach si stale hladna skus sa napit mineralky roztahuje zaludok. Ak ti uz fakt nic nepomoze to co som napisala opis mi svoj problem blizsie na email viem ti pomoct studujem to.

hanka1234567

no ja som zistila ze mam este stale podvahu (co nemozemm mat aby som dostala menzes) tak som si zasa povolila trosku viacej a momentalne som najedena ale nie prejedena aj napriek tomu co som vsetko zjedla :)...ale zajtra idem uz oficialne na to 5 krat do dna mensie porcie drzte palce :) a ako sa dari vaM?..ale ja sa snazim nepripustat si ze mi nieco je :) skuste to aj vy :) mne to osobne pomaha :)

beky19

Ahoj :) dakujem, ze si sa ozvala :) velmi ma to potesilo, tak u mna sa to zacalo tak ze moja setsra bola vzdy viac pri seba a stale sa snazila schudnut a tak som to chcela asi kopirovat a vlastne stale sa kazdy u nas pokusal schudnut vecer nejedol :( jedine mama je ta ktorej mozem verit ta je vzdy v pohode vobec neriesi moje dva tri kila navyse aj viac je proste super a som rada ze mam aspon jej oporu aj ked uz teraz 2roky zije v Anglicku a ja som ostala so sestrou ktora je celkom posadnuta chudnutim a nic ine neriesi..no co uz :( ja som teraz tieto dve dni pekne jedla praviedelne vcera bola aj cokolada s priatelom ale povedala som si ze uz mi je to jedno budem jest ako to citim a nie akoby niekto chcel:) teraz som troska zacala aj sportovat tak ma to troska ukludnuje :) v juni odijdem do Ang. za mamou tak sa uz naozaj tesim ze tam budem na 100% sama sebou :) Sice vycitky z jedla mam stale ale snazim sa ich minimalizovat snad sa mi to niekedy podari a nebudem nad tym stale premyslat :) ja vobec neviem co mam jedavat vecer lebo mam vzdy vycitky :( drz sa aj ty a hlavne bud sama sebou ja sa teraz o to snazim a dufam za sa mi to podari:) drzim palce

:)

Beky ešte som chcela, že prestaň s tým, kým ešte môžeš, skús si dať skôr cieľ, že si udržíš takú váhu ako máš s odchýlkami plus mínus 1 kilo. Myslím, že by ti pomohlo, keby si si zorganizovala svoj život čo najskôr tak, že odídeš od tohto zlého vplyvu, čo máš naokolo. Mne napríklad pomohlo odísť ďaleko, našla som si nových priateľov a prišla som na to, že ma majú radi a zaujímajú sa o mňa a nikdy mi nevytkli, ako vyzerám. Keď som im spomenula, aké mám sem tam komplexy z váhy, všetci ma hneď vyviedli z omylu, že to tak nie je a že v reálnom živote na tom fakt nezáleží, akurát tak tebe. Možno som mala šťastie a našla skutočných priateľov. Aj ty ich potrebuješ, rodinu si nevyberieme...

:)

Ahoj Beky. Celkom chápem, že sa ti tvoja váha nepáči už len z toho, že ja mám to isté, ak mám dobrú váhu, tak to nevidím a chcem schudnúť, ale práve kvôli tomu sa začnem zaoberať až príliš jedlom a dospejem k úplne opačnému efektu. Tiež, keď priberiem 4 - 5 kg si poviem, aká som hlúpa, že tá váha bola v pohode a keby som to mohla vrátiť, tak nevymýšľam. Váha je niečo, čo sa tiež v mojej rodine prepiera veľmi často. Keď som bola mladšia prepierala sa oveľa viac. Keď som prišla do puberty, tak som prirodzene pribrala, nebolo to nič strašné - možno len 4 - 5 kg, mala som vtedy tak 54 - 55 kg. Lenže ja som bola z toho vykoľajená a pridala sa aj mama, že budeme chudnúť spolu a tak sme spolu nič nejedli (ja taká hlúpa, keby sa to dalo vrátiť, nedržím žiadnu diétu), lenže potom po pol roku som to prestala zvládať, chute a tak som jedla všetko a pribrala som. Najhoršie je, že aj otec bol vždy športovec a mal poznámky typu, pribrala si, alebo teraz by si už jesť nemala (pritom som jedla normálne, lebo mi v tom pomáhala kamoška). Odvtedy som mala dosť dlho váhu okolo 60 - bolo to fajn, len všetky tie komentáre dookola ako bola by si krajšia, keby si bola štíhla, zase si pribrala, zase si schudla. Proste keby sa len prestali do toho starať, keď mi už neboli príkladom, ako sa stravuje správne. Od vtedy som si prešla aj liečením - kde som našla aspoň akú takú predstavu, ako sa správne je a hlavne som začala jesť varené jedlo po piatich rokoch. Obdobia, kedy jem normálne sa mi striedajú s obdobiami, kedy sa prejedám. Je to ťažké, ak začnem jesť nemôžem sa zastaviť. Začnem priberať, schovám sa do úzadia, strácam všetko a neviem si pomôcť. Mám ale pocit, že váha ma začína trápiť menej a menej, jediné na čom mi najviac záleží je moje zdravie, ale prejedaniu zabrániť neviem, lebo už polovicu svojho života nejem normálne, doma ma to nenaučili, tak sa to snažím odpozorovať, ale ide mi to veľmi ťažko. To akoby ste človeku, ktorý bol naučený na raňajky, obed a večeru povedali, že varené bude mať na raňajky, kornflexy na obed a na večeru chobotnicu :) a to tak už navždy, preháňam, ale je to takto ťažké

zuzka1911

Hmmm, máš ťažkú situáciu, keďže sa to u Vás doma tak veľmi rieši... Ale všetko je len v Tvojej hlave a to si treba uvedomiť !!!!! Musíš sa naučiť filtrovať reči ostatných. 165cm a 56kg je myslím ideálne a nestojí za to zničiť si život anorexiou, bulímiou... Lebo oni život zničia ! Cítiš sa dobre ? Kašli na reči ostatných a papaj čo chceš :-)

beky19

Ahojte :) prosim chcem od Vas radu co amm robit? stale myslim na jedlo ale uplne neustale uz nie som zhovorciva ako kedysi moje myslienky ovlada jedlo :((( ja uz nevladzem, chorobna tuzba po stihlosti ma taha az k prejedaniu a obcas aj k vracaniu, nie pravidelne ale obcas to spravim ako aj dnes :(( je mi zo seba zle ja uz neviem ako dalej prosim poradte mi a este mam 165cm a 56kg myslim ze mi poviete ze fajn vaha no maja hlupa hlava to nechape. V mojej rodine sa o nicom inom nehori len o vahe a na kazdom stretnuti sa premiela kto ako vyzera nic ine ich nezaujima:( mna to tak neskutocne depta, ked si nahodou vecer nieco idem dat jest tak segra uz na mna pozera ze co si to dovolujem jest...mam 20 a neviem ako dalej

Leska

skupina pre ludi ktori sa chcu prestat nutkavo prejedat (Overeaters Anonymous) je kazdy pondelok a stvrtok na Cukrovej 2 od 8 o 9 vecer. (zvoncek Kancelaria).
chodim tam pravidelne a vdaka tomu sa uz vyse sest rokov neprejedam. pomoc existuje a da sa prestat..
ale ak nie ste z Bratislavy, viac o uzdravovani z prejedania najdete na webe oa. org (stranka je v anglictine).