Chorobné míňanie peňazí

Príspevok v téme: Chorobné míňanie peňazí
M74

Ahojte, chcel by som vedieť váš názor na nasledujúci problém:
Kamarátkina matka ( 60r ) trpí mániou depresiou. Kvôli tomu je aj na invalidnom dôchodku a liekoch. Stavy prehnanej aktivity, striedajú stavy hlbokej depresie, kedy ani poriadne nevychádza z domu. Žije sama so psom. Absolvovala aj niekoľko liečení, ale bez väčších úspechov. Občas má aj problémy s alkoholom. Čo je ale závažnejší problém, vôbec nevie hospodáriť s peniazmi. Dostáva 500E dôchodok, platíme za ňu účty za bývanie, kupujeme jej jedlo a napriek tomu má peniaze neustále popožičavané od množstva známych aj cudzích ľudí. Nemá problém obiehať bývalé kolegyne, alebo vedúcich obchodov a všade si požičiavať. Dlhuje aj v banke minimálne 3000E, o tom koľko má v skutočnosti dlhov netušíme. A keď na ňu naliehajú s vrátením, tak si požičia inde, niečo splatí a tak dookola. Raz som bol svedkom ako si vzala pôžičku 100 000Sk a výsledkom bola čiastočne opravená kuchyňa za 20 000SK, zvyšok peňazí išiel na splátky dlhov a hore komínom. Situácia sa zhoršuje a už po nás chce aby sme za ňu platili jej dlhy. Ja už mám ale pocit, že toto nie je riešenie. Vyhadzovať každý mesiac do vzduchu 200-300E sa mi nezdá ako najlepší nápad. Ak by ste si mysleli, že doma má nejaké hodnotné veci, tak ste na veľkom omyle. Jedinou novou vecou je chladnička a práčka, ktorú sme jej kúpili. Zvyšok ( nábytok, elektronika )má tak 30 a viac rokov. Jediné čo má sú haldy oblečenia zo second handov, ktoré aj tak nenosí.
Kamarátka ale tento problém odmieta riešiť, ja som navrhoval zbaviť matku svojprávnosti, z jej dôchodku zaplatiť byt, jedlo a oficiálne pôžičky. Zas je možné že by na to ten dôchodok ani nestačil, o svojej finančnej sitácii sa odmieta baviť. A keď si bude požičiavať od ľudí bude to len jej problém, kým ľudia nepochopia, že jej požičiavať nemajú. Ona je v podstate nemajetná, byt nie je jej a nevlastní ani žiaden majetok, čo by stál za to. Takže, ak by zomrela, dedičstva by sa kamarátka vzdala.
Zaujímal by ma váš názor a prípadné skúsenosti.

janab

Ja neviem prečo riešite chlapa, ktorý si tu na tomto mieste pýta radu?..ak si ju pýta, tak asi vie prrečo. Aké má pohnútky, tak to je jeho problém, predsa nemôžete sa tu upriamiť na neho, ked on to rieši a chce to riešiť a pýta si reakcie..nepýtal sa na názor na svoje konanie, ale na problém s priateľkynou materou. Žije s priateľkou, majú spoločnú kasu, z tej kasy ide na priateľkynu mater..tak mu to asi nie je jedno,nie?..neviete nič o rod.pomeroch jeho priateľky,..boo 6 dedičov a starajú sa oni..on-sťaby cudzí človek..asi nepochopiteľné,lebo my sami všetci by sme to asi neurobili?..pre dobro veci?..preto,lebo milujeme priateľa a s ním musíme zdieľať aj jeho problémy?..idete jeho obvinovať, ale ona koná správne?..to určite nie!..a čo so starou babou,ktorá stráca v 60-tke súdnosť?..nech je celá happy, že sa o nu má kto postarať..ešte aj starobince sú plné a treba tam platiť, tak čo s nou?..Viete čo je najväčším šťastím pre starého človeka?.."že nemusí byť na krku svojím deťom, že je sebestačný"..

M74

Prášky sem, prášky tam, už asi 8? rokov je na invalidnom,lebo ju nevedia vyliečiť. A mánio depresívne nálady sa stále striedajú. Depresívna fáza je pre nás lepšia, vtedy nemíňa, nevychádza z domu a nevymýšla hlúposti typu 3x za týždeň upečie tortu pre susedku, alebo požičiavanie peňazí ešte horším prípadom ako ona. Alkohol predtým pila dosť, aj párkrát skončila v nemocnici( asi tá kombinácia s liekmy tomu nepomohla ). Teraz to pitie nie je nejaké zjavné a nejaká známa potvrdila, že ju videli ako jej v potravinách(!)nalievajú poldeci.
Ja si žiadnu tieňovú skvokru nevydržiavam, akurát že s priateľkou máme už dlhé roky spoločné financie, takže v podstate to ide aj z môjho. A financí z predaja domu bolo málo, lebo bol v havarijnom stave ( desiatky rokov neudržiavaný ) a bolo na neho 6 dedičov. A keďže príbuzný sú zabezpečený, tak sa dom predal aj trochu pod cenu, hlavne že dostali peniaze. Takže preto podiel z predaja domu nepostačoval, aby si skorosvokra sama zabezpečila nejaké bývanie.

atbt

Hej, prasky, ale uz si videla maniaka, ktory SA CHCE dobrovolne liecit? Kdeze, ona by potrebovala prisny dohlad nad uzivanim liekov a k tomu depotne injekcie, pretoze sa stavim o hocico, ze dotycna lieky neberie...

ivana45

atbt, tiez mi to napadlo: ze laska...
Lenze aj tak: vydrziavat tienovu svokru...a este aj riesit jej dlhy. To mi pripada neprimerane, mozno aj neslusne (ze to od neho ziadaju). Mozno je ten pan za vola a necha sa zneuzivat. Mozno naopak velmi dobre vie, preco to robi.
ja ti nevim, karle, co je za tim..
Mimochodom, na maniu su prasky.

atbt

No tak mozno to robi z lasky k jej dcere, kedze s nou chodi. A mozno ta dcera zase z lasky k matke sa to boji riesit, ono je to asi vazne zahul na nervy ziadat o pozbavenie svojpravnosti v pripade vlastnej matky. Ale co my mozeme vediet, co vsetko je za tym...

ivana45

atbt, uznavam, ze si mozno snazim racionalne vysvetlit konanie cloveka v psychoze, co je odo mna dost hlupe, hehe.

Ale co mi chyba? Hlavne motiv: ty by si ako skorozat vydrziaval skorosvokru? A tu by si hladal podporu, ked sa vzopries platit za pani kadejake stare dlhy... a riesil by si zbavenie svojpravnosti vlastne cudzej osoby...? Dcera starej panej sa odmieta o tom bavit. Divne, ta ne?

atbt

ivana45, to co ti tam chyba, je jej tazka psychicka choroba. Clovek v manii dokaze prehajdakat statisice a nikto nevie, kam sa podeli.

ivana45

Priznavam sa, stracam prehlad: stara pani byvala v 2-generacnom dome, potom v mensom dome. Teraz byva v byte, ktory ste zaplatili spolu: ty ako -hmmm-tienovy zat spolu s jej dcerou.
Na LV k bytu je ako vlastnik napisany kto? Tvoja priatelka ? Jej mama? Mas nejaku dohodu, doklad, ze si dal peniaze do toho bytu?
Retazec je: vacsi dom- mensi dom-byt..
Isla postupne do lukrativnejsej lokality alebo do novsej stavby? Inak pri predaji domov mala dostat peniaze, ci nie? Dala ich vtedy niekomu? Ulozila?
Ona si svoj dochodok nechava ako "vreckove" a vy jej platite byvanie a kupujete jedlo?? Preco to robite ? Vlastne: robis. Hlavne ty.
Predstavujem si, ako mi dcera a nadejny zat "len tak" kupi byt, potom plati jeho prevadzku a kupuje mi jedlo tj. vydrzuje ma. Ja svoj prijem miniem v sekaci a na alkokohol. Ked mi to nestaci, obehnem znamych a hlavne: "veducich obchodov" poziciavam si od nich peniaze...

Nieco mi tam chyba. Takto tomu neverim.

Ze za nu nemate platit dlhy, to ti tu napisali skoro vsetci, aj ja. Inak jej zasa pozicaju. Aj nejaky ten navrh- nacasovat platby (inkaso, trvaly prikaz) za prevadzku bytu a energie tesne po prichode dochodku na ucet.

janab

Musíte na nu dohliadnúť a začať sa starať kde dáva peniaze. Nie je predsa možné, aby mínala v obchodoch a požičiavala si kto vie kde všade. Všetko jej hradíte, takže 500 ečka má vlastne pre seba..ak spláca nejaké pôžičky, tak zistite koľko jej zostane v čistom..kde dala peniaze?..ked má problém s alkoholom, tak asi tu je psík zakopaný..alkohol je drahý špás a bude ešte drahší..staršie ženy neviem z akých dôvodov sa dávajú na alkoholické chodníčky..vidím to aj v svojom okolí..ženy na úrovni a odrazu ich denne vidím kupovať si alkohol..zaujímavé..z toho može mať aj tie stavy..alkohol ničí mozgové bunky a spôsobuje deštrukciu osobnosti..takže dohľad a zobrať do rúk trošku jej financie a možno jej vydelovať?..tu reagovala nejaká dáma, že starí majú právo si kúpiť čo chcú..áno..to majú, ale nemajú právo robiť problémy v rodine svojím deťom, ktoré sa o nich starajú..a je iné kúpiť si ovocie, sladkosti a parádu, ako to prepiť..nie?!

M74

qwrj: Keby to záviselo iba odo mňa, tak už dávno od nás nedostane nič. Donedávna bola situácia trochu horšia, žila sama v dvojgeračnom dome ( doslova v celom!!!), tak som si myslel že to ju finančne vyčerpáva. Ale ani po presťahovaní do menšieho sa situácia nezlepšila. A to s tou nebankovkou nebolo myslené tak, že by jej neplatila, práveže jej platí a kým to splatí tak príde asi o dvojnásobok dlžnej sumy.