Ahojte, chcel by som vedieť váš názor na nasledujúci problém:
Kamarátkina matka ( 60r ) trpí mániou depresiou. Kvôli tomu je aj na invalidnom dôchodku a liekoch. Stavy prehnanej aktivity, striedajú stavy hlbokej depresie, kedy ani poriadne nevychádza z domu. Žije sama so psom. Absolvovala aj niekoľko liečení, ale bez väčších úspechov. Občas má aj problémy s alkoholom. Čo je ale závažnejší problém, vôbec nevie hospodáriť s peniazmi. Dostáva 500E dôchodok, platíme za ňu účty za bývanie, kupujeme jej jedlo a napriek tomu má peniaze neustále popožičavané od množstva známych aj cudzích ľudí. Nemá problém obiehať bývalé kolegyne, alebo vedúcich obchodov a všade si požičiavať. Dlhuje aj v banke minimálne 3000E, o tom koľko má v skutočnosti dlhov netušíme. A keď na ňu naliehajú s vrátením, tak si požičia inde, niečo splatí a tak dookola. Raz som bol svedkom ako si vzala pôžičku 100 000Sk a výsledkom bola čiastočne opravená kuchyňa za 20 000SK, zvyšok peňazí išiel na splátky dlhov a hore komínom. Situácia sa zhoršuje a už po nás chce aby sme za ňu platili jej dlhy. Ja už mám ale pocit, že toto nie je riešenie. Vyhadzovať každý mesiac do vzduchu 200-300E sa mi nezdá ako najlepší nápad. Ak by ste si mysleli, že doma má nejaké hodnotné veci, tak ste na veľkom omyle. Jedinou novou vecou je chladnička a práčka, ktorú sme jej kúpili. Zvyšok ( nábytok, elektronika )má tak 30 a viac rokov. Jediné čo má sú haldy oblečenia zo second handov, ktoré aj tak nenosí.
Kamarátka ale tento problém odmieta riešiť, ja som navrhoval zbaviť matku svojprávnosti, z jej dôchodku zaplatiť byt, jedlo a oficiálne pôžičky. Zas je možné že by na to ten dôchodok ani nestačil, o svojej finančnej sitácii sa odmieta baviť. A keď si bude požičiavať od ľudí bude to len jej problém, kým ľudia nepochopia, že jej požičiavať nemajú. Ona je v podstate nemajetná, byt nie je jej a nevlastní ani žiaden majetok, čo by stál za to. Takže, ak by zomrela, dedičstva by sa kamarátka vzdala.
Zaujímal by ma váš názor a prípadné skúsenosti.
Chorobné míňanie peňazí
no ja mam este 88rocnu staru mamu, ktora ma dochodok okolo 300eur, okrem toho, ze sa stara sama o seba, nam uz dospelym vnucatam posiela sladkosti a dava 10eur k sviatku, ktore nam vzdy nuti a my jej ich potom schovavame po byte:O))) a to je podla mna krasne, ze nemysli len na seba, aj ked ona by si zasluzila vsetko len najlepsie!!!
podla mna, ked je clovek vychovavany spravne, tak necaka na to, kym bude dedit, snazi sa stretavat sa v rodinnom kruhu co najcastejsie a uzivat si spolocne chvile... a taky vztah by som raz chcela mat so svojimi detmi...
jajka001_-jasne uzivat si, ale s rozumom a nie kupit si na prezentacii jeden indukcny varic za 30000sk, ked ho v metre maju za 1500sk...
mimochodom, velakrat sa stalo ze rodicia prepisali byty na deti este za zivota, a deti ked uz nemali co z rodicov dostat, stratili o nich zaujem a nechali ich zivorit. prilisna laska rodicov, hlupa obetavost a dôverčivosť. ja by som to nespravila.
Ale je faktom, ze sa to neda "prikazat"
preto v tej Rothschild rodine funguje to planovane manzelstvo ci co :) (nieco ako v Indii)
teda aspon to pocul, aby ich niekto nevycucal, ktovie ci je to pravda..
jedine ako to bude dobrovolne a vobec fungovat je aby bola rodina a potomkovia na 'rovnakej urovni"
ale po 2-3 generaciach by si mohli dovoit cestu okolo sveta kazdy rok :)
- to len taky priklad, ale zalezi ci pojde na skromnu, alebo pololuxusnu cestu, alebo treba kupit vlastnu lod, lietadlo, hotel atd :)
je to ale komplikovana kapitola... cize asi sa jednoznacne neda povedat bud alebo..
si neviem predstavit ze by som cakala od mamy ze mi je povinna nieco zanechat, ak sa rozhodne pouzit svoje uspory a ist napr na cestu okolo sveta, tak ju podporim. ale ona je praveze z tych ze detom detom detom. som predsa dospela a ako si zariadim zivot budem mat, a presne ako pise lost, ked umieraju rodicia v tom veku 70 - 80 rokov, ich deti su uz dospele a maju vlastne rodiny a vlastne deti.
lost-mozno to bude v 40tke, vtedy uz bude mat clovek splatenu napr. tu garsonku:O)))) a prestahuje sa do 4izboveho bytu, aby 10rocne deti mali vlastne izby... je taktiez pekna predstava zit z prenajmov, ja by som si kupila velky dom a zobrala si 5 deti z detskych domovov a vstepovala do nich kulturu, vychovu, vzdelanie, aby z nich nieco bolo a neboli samorastami stojacimi na konci spolocnosti...
a ludia co len cakaju na smrt rodicou alebo kohokolvek pre dedenie su retardi na najvyssej urovne bez ohladu na okolnosti :D
(okrem povdodu zo strany rodicov jedine tak)
napr mne je jedno ci nieco zdedim, najpravdepodobnejsie to dam cele bratovi, i ked ho zacinam nenavidiet za jeho pravanie, aktualne. (ma len 12, ale nemienim cakat kym ho to prejde)
rodicia maju tak priemerny majetok, jeden dom zatazeny hypotekou, nic extra.
aj keby vyhrali loteriu za 100 000 000 eur, pravdepodobne by som nic nechcel, lebo ja nie som $urva... :P :D
mne sa velmi pacia tie rodiny co maju rodinny biznis, napr "knize" vo viedni, z obycajneho krajcira sa stal po staroci (mozno aj skor) 5. najlepsi a najdecentnejsi krajcir na svete... a preto tam stoji oblek 5 cifernu sumu, alebo mozno aj viac.. nejde o $$$, ale skor o to, ze ta rodina sa specializuje na nieco a dava svoje dielo dalej, bez toho by to jeden presekol asialene minul vsetko na nejake fyzicno...
a preco by nemal niekto zabezpecit rodinu??? ja som velmi vdacna, ze moji rodicia zili cely zivot cestne, poctivo pracovali a zarobili si na niekolko nehnutelnosti v BA. Ked raz budem dedit (dufam, ze to bude velmi neskoro, lebo svojich rodicov milujem), tak budem mat ulahcenu cestu a o to ide. Rodicia(aspon ti zodpovedni) sa snazia okrem vychovy aj o to, aby ich deti boli stastne a ako ma byt stastny clovek, ktory dostuduje VS, ma nastupny plat(pri stasti) 800-1000eur a z toho si musi platit 3/4 na hypoteku za malu garzonku v BA a byt v strese kvoli splatkam dalsich 25rokov a to ani nevravim o tom, ked zena chce mat dieta-z materskej a rodicovskej sa hypo uhradi tazko... Podla mna netreba zit len pre dnesok, ale aj pre buducnost a nie vyciciavat a robit problemy vlastnym detom a deti rodicom... suhlasim s lostom, podla mna si cppa este teeneger, ktory nikdy nic v zivote nesplacal-auto, byt a ani televizor, inak by si si uvedomoval, ze splatkovy kalendar je dost deprimujuci a hlavne suma, ktoru este dlzis je riadne zvazujuca...
dalsia vec je ze dedi sa az PO smrti, to je dost morbidne, pretoze BY sa mohlo dedit tak "obgeneracne".
lebo predpokladam ze vacsinou dedia 40tnici. ti uz aj svojou siou asi nieco nasetrili, cize uz tak velmi nepotrebuju..
ale suhlasim s tym ze je to velmi individualne kto co komu da, a zaroven deti treba vychoat k nevypocitavosti hned od zaciatku ich zivota.. ziadne medium, ziadna skola, ziadne okolie nesmie byt v ziandom pripade islnejsie ako vychova doma..
skor by mali tahat za jeden povraz, tak si konieckoncov "uzije" svoje sny az do sytosti uplne kazdy, ale zrejme sa musi najst prvy "blbec" - ja to volam skor obetavec, co tento cyklus nastartuje.. resp 2-3 generacie (nanajvys)
Nehovorim ani ze si clovek nema uzivat, ale s mierou, vies si predsstavit aky majetok by sa naakumuloval ak by si ludia uzivali co i len o 10% menej ?
Za 5 generacii by sa to namnozilo.
Dam maly priklad.
Clovek co mal v roku 1900 ushcovany 1 gram zlata, si mohol kupit dva a pol chlebov.
Ten isty gram kupi dnes osem chlebov.
(Avsak pred 7 rokmi by zlato kupilo "len" 4-5 chlebov)
To je snad najjednoduchsia ukazka hodnoty draheho kovu.
Este jedna:
v 70tych rokoch si ludia v USA kupili za 3 strieborne "stvrtaky" (tusim) 1 galon benzinu (3.785 litrov).
Dnes, tie iste 3 strieborne "stvrtaky", hoci maju hodnotu US$0.75 maju taku kupnu silu, ze kupa 1 galon benzinu.
Sranda co? :P
+- par 10% vo vypoctoch moze byt zle, lebo toto som len na velmi rychlo vyhladal v historickych cenach ag/au.
A teraz otazka, kto by sa chcel narodit do rodiny ktora je financne za vodou (ale s rovnakou mentalitou) ?
Tie deti nemusia a ani nebudu roznaznane, lebo budu naucene od rodicov (mentalita). Tu ide o vyhodu, ze peniaze robia peniaze, ale ktovie ke to bude v buduscnosti, no zabezpecit rodinu by mal minimalne muz, a to tak, ze jeho rodina prezije x-rokov bez prace ak ten muz strati moznost zarabat.
zase je to u nas tazke pre mizerne platy. ale ak je to co i len trosku mozne, odlozit par desiatok eur pre toho co zaraba nad 1000eur by nemal byt problem...
lenze cim neskor, tym narocnejsie to je, vid nicenie=zdanovanie ludi co maju kapital pod 7-8 cifier..
system je uz priliz v neprospech cloveka co zacina od nuly.
avsak myslenie by malo byt take, ze dam svojim detom TO, co ja by som chcel aby moji rodicia dali mne. resp. ak moji rodicia preflakaju vsetko, preco by som ich mal nasledovat? mne by sa pacilo, ak by to radsej setrili. a myslim ze moje dieta si povie nieco podobne, atd, nekonecny kolotoc :)