Chorobné míňanie peňazí

Príspevok v téme: Chorobné míňanie peňazí
M74

Ahojte, chcel by som vedieť váš názor na nasledujúci problém:
Kamarátkina matka ( 60r ) trpí mániou depresiou. Kvôli tomu je aj na invalidnom dôchodku a liekoch. Stavy prehnanej aktivity, striedajú stavy hlbokej depresie, kedy ani poriadne nevychádza z domu. Žije sama so psom. Absolvovala aj niekoľko liečení, ale bez väčších úspechov. Občas má aj problémy s alkoholom. Čo je ale závažnejší problém, vôbec nevie hospodáriť s peniazmi. Dostáva 500E dôchodok, platíme za ňu účty za bývanie, kupujeme jej jedlo a napriek tomu má peniaze neustále popožičavané od množstva známych aj cudzích ľudí. Nemá problém obiehať bývalé kolegyne, alebo vedúcich obchodov a všade si požičiavať. Dlhuje aj v banke minimálne 3000E, o tom koľko má v skutočnosti dlhov netušíme. A keď na ňu naliehajú s vrátením, tak si požičia inde, niečo splatí a tak dookola. Raz som bol svedkom ako si vzala pôžičku 100 000Sk a výsledkom bola čiastočne opravená kuchyňa za 20 000SK, zvyšok peňazí išiel na splátky dlhov a hore komínom. Situácia sa zhoršuje a už po nás chce aby sme za ňu platili jej dlhy. Ja už mám ale pocit, že toto nie je riešenie. Vyhadzovať každý mesiac do vzduchu 200-300E sa mi nezdá ako najlepší nápad. Ak by ste si mysleli, že doma má nejaké hodnotné veci, tak ste na veľkom omyle. Jedinou novou vecou je chladnička a práčka, ktorú sme jej kúpili. Zvyšok ( nábytok, elektronika )má tak 30 a viac rokov. Jediné čo má sú haldy oblečenia zo second handov, ktoré aj tak nenosí.
Kamarátka ale tento problém odmieta riešiť, ja som navrhoval zbaviť matku svojprávnosti, z jej dôchodku zaplatiť byt, jedlo a oficiálne pôžičky. Zas je možné že by na to ten dôchodok ani nestačil, o svojej finančnej sitácii sa odmieta baviť. A keď si bude požičiavať od ľudí bude to len jej problém, kým ľudia nepochopia, že jej požičiavať nemajú. Ona je v podstate nemajetná, byt nie je jej a nevlastní ani žiaden majetok, čo by stál za to. Takže, ak by zomrela, dedičstva by sa kamarátka vzdala.
Zaujímal by ma váš názor a prípadné skúsenosti.

rozumiem ti

bibi123-citala si niekedy po sebe? uz len tvoja sebaprezentacia napoveda o tom, ze sa nemylim, aspon pre mna.. ostatni nech si myslia, co chcu, tiez je to ich pravo. " nekopem do slabsich "... " povytahujem take esa "... " zablikam ti xenonmi, ked budes mrznut na zastavke ".. takze moj nazor na tvoju osobu sa vytvoril z takychto prispevkov. a dokym bude ich obsah podobneho razu, ani sa nezmeni.

ale napriek tomu ti prajem, aby sa ti nadalej darilo... a aby si nikdy nemusela zazit take rany od zivota, ktore by tvoj osobny rebricek priorit obratil naruby. a nastalo.

bibi123

rozumiem ti-zacala si tym Ty, ze si ma nazvala rozmaznanou slecinkou-aj ked ma vobec nepoznas, nevies, co som v zivote dokazala samostatnou zasluhou a sebazapieranim!!!! a nepoznas moje zivotne priority, takze na taketo pomenovania som velmi alergicka a pouzivaju ich len blbi a zavistlivi ludia, ktorych si radsej drzim od tela... keby som sa chcela nad Tebou vyvysovat, tak povytahujem take esa, ze by si len pozerala, ale nechcem Ti robit zbytocne komplexy a nekopem do slabsich...;O)))
Lost-mne sa pacia Tvoje analyzy:O))) kedze pises, ze si introvert, pisanim roznych konspiracii sa sebarealizujes a nie je na tom nic zle, podla mna by si sa zblaznil, keby si tie informacie nedaval zo seba von a vela infos su zaujimave aj pre ostatnych v ramci zamyslania sa nad zivotom:O))) vela ludi zije prvoplanovo, nerozmyslaju nad inymi alternativami a dosledkami a mne sa paci, ze Ty mas okrem moznosti A aj B, C, D... vela Tvojich prispevkov su prinosom pre ostatnych, otvaraju nove obzory, ale aj pomahaju, takze sa podla mna v tomto nekrot;O) a zostan sam sebou...

lost

jajka001_

diverzifikujem :)

cize toho sa uz obavam menej, respektive znacne menej ako ked som mal 100% majetku v eurach..

inac tiez som uz "dospel" do stadia, ked sa mi uz nechce nic kupovat :D
je to vlemi zaujimave, i ked niekedy si rad kupim nieco.. ale uz nastastie ovela menej ako v minulosti..

rozumiem ti
no vsimol som si ze priliz rozmyslam :D ale neviem ako to zastavit.. je to kolotoc, zastavim to jedine tak ze nieco robim, ale nemozem donekonecna nieco robit :)
(napr sport, film, a to je asi vsetko)
ale snazim sa tie "myslienky" presmerovat do toho realnejsieho smeru :D
i ked ja som navonok flegmatik, ale "vnutorne" (asi myslienkovo) "simulujem" priliz vela "alternativ" a niekedy mi z toho fakt "sibe" :D
ale pokusim sa, dik :)

rozumiem ti

autorovi tejto temy- vidim jeden dost zasadny problem v pristupe k danej osobe, ktory treba zmenit. vy k tej panej pristupujete ako k zdravej a zdravo rozmyslajucej osobe, pricom pri jej diagnoze to nie je mozne.

ja osobne vidim dve moznosti: bud ju naozaj vyhlasit za nesvojpravnu a prebrat jej financne zalezitosti na svoje (kamaratkine) plecia, alebo poskytnut tej panej isty financny obnos s tym, ze ich moze minut na co chce a mozno ju to tym padom prestane tak lakat. ale tuto moznost by som volila len vtedy, ak by bola pre kamaratku financne realizovatelna.

viem, ze to znie nelogicky, ale: daj cloveku to, po com najviac tuzi a prestane ho to zaujimat. je to v ludskej povahe. moj nazor.

rozumiem ti

jajka: bravo. zhrniem vsetko, co si napisala do jednej vety: zit s rozumom. to presne tvoj nazor vyjadruje. a tak to ma byt.:)

rozumiem ti

lost-uz ti niekto povedal, ze privela rozmyslas? :) nevravim, ze je to na skodu, ale: riesit veci, ktore su vlastne neriesitelne je nielen strata casu, ale aj zbytocna sebatryzen. obcas treba nechat veci plavat a podla toho, ako sa vyvinu sa zariadit. inak skoncis ako vecne ustrachany uzlicek nervov. a na to si este prilis mlady :) a pri tvojej inteligencii by to bola skoda. zameraj ju na nieco osozne a garantujem ti, ze nebudes musiet riesit " ako ziskat rezervy a z coho " :)

jajka001_

lost - nieco si odloz, nieco si uzi :)
a vies, umriet nemusis ale mozes o vsetko prist, o majetok, zdravie, strechu nad hlavou, ako ti ludia pri katastrofach co su vsade teraz, pri bankrote bank, kde budes mat celozivotne uspory...neskrbli na sebe ani neminaj zbytocne, je to lahke :)
ja mam vrodenu vlastnost nekupovat veci co nepotrebujem, da sa povedat ze mozno az moc? proste nevidim zmysel v nakupe mnozstva veci, ktori ini ludia mat musia...vzdy si poviem potrebujem toto? a skor si poviem ze nie, a ked nieco naozaj potrebujem tak si to kupim. a zas, mozno by som nejake veci aj potrebovala, povedzme pre imidz ktory je pre urcitych ludi dolezity...napriklad neviem ake auto :) alebo značkove handry, proste nemam pre tieto veci zmysel.
vravi sa, ze bohaty je ten, co nic nepotrebuje ...
a peniaze pytaju peniaze, ak mas majetky, treba ich obhospodarovat, zivit, a pohybujes sa v urcitej spolocnosti, kde je hanbou nemat nieco na urcitej urovni, v urcitej cenovej hladine.

rozumiem ti

bibi-ak by si bola zasadovy clovek, tak by ta v zivote nenapadlo vyvysovat sa nad niekoho a nazyvat ho blbym. vedela by si, ze kazdy ma rozum sebe vlastny a nikto nema pravo urcovat, kto je viac a kto menej.

takze prepac, ale s tebou si nemam asi viac co povedat, kedze sa nepotrebujem iba chvastat tym, co vsetko mam. mam co mam a na to, na co to potrebujem mi to staci. vsetko dobre.

lost

PS: ten priklad 1. A-D moznost je presny opis zavisleho hraca automatov:
"Neee! prehral som naco som sem isiel?!"
"Joo vyhral som ja som to vedel!"
"nee! mohol som skoncit ked som mal tolko a tolko"

jedine riesenie ktore vidim je optimalizovat strategiu, a zaroven neviazat sa na vytaztvo tak brutalne, inak nikdy nebudem spokojny, tj. dalo by sa povedat "nelutovat svoje rozhodnutie" (i ked davka zdraveho rozumu tu musi byt)... teda ine riesenie som aspon zatial nenasiel..