Panicka porucha - PP

Príspevok v téme: Panicka porucha - PP
Babatenko

Prvu uzkost a az odpadnutie, no pred padom na zem ma vtedy kamarat zachytil.. zazila som to na jednej techno party v Amsterdame, a myslim, ze ten stav mi vyvolala extaza. Odvtedy trpim panickou poruchou. Su to uz vyse 3 roky. Je to hrozne, je to snad horsie nez akakolvek ina choroba. Obmedzuje ma, bojim sa letiet lietadlom, bojim sa ist na vylet, dlhsiu trasu autom, byt sama doma.. je to hrozne... cokolvek by som dala za to, aby som mohla byt zase normalna, pri zabludeni v aute v noci, ked niekam idem a nejak sa zamotam, alebo strach z pokazenia auta alebo prechadzke a zamysleni a zabludeni, alebo vybiti mobilu, si povedat, ze no a co, nejak sa vymotame, nejak to zvladnem, spytame sa na cestu, ale nie, teraz ma len chyti stav a uz je zle, porad umieram a zblaznim sa pri tom.. Najskor som si myslela, ze nie som normalna, ze sa so mnou nieco deje, ze som divna.. a potom som nejak zistila, uz si vlastne ani nepamatam ako, ze je to panicka porucha a trpi tym viac ludi. Najskor som si myslela, ze mam nieco so srdcom, infarkt, alebo co .. ale 18 ka a infarkt ?
Bojim sa ist niekam na vikend, na chatu, niekam prec daleko, lebo sa bojim, ze keby ma nahodou ja neviem vykrutilo, alebo by som odpadla, tak sa tam nedostane vcas pomoc a umriem tam, strach zo smrti, ako zomriem, co potom, tazko sa mi dycha, tlak na hrudi, nemozem prehltat, steklia ma mravence a trpne mi kadeco, ruka, tvar, krk, zalieva ma studeny pot... Ako kedy, mavam rozne silne stavy.. Bola som uz u psychologicky na vysetrniach a aj u psychiatricky, predpisala mi lieky lebo som mala ist do zahranicia studovat na par mesiacov, takze nebol cas na sedenia, ale nikdy som si zatial lieky nedala, aj napriek mnohym zachvatom a mnohokrat aj takym, ze uz som chcela povedat umieram, zblaznim sa, ludia volajte mi pohotovost!! Predpisala mi RIVOTRIL, ten stoji u mna v policke zatial, teraz nedavno som bola u dr. psychiatricky opat a som jej povedala o stavoch, aj o strachu z rivotrilu, lebo som sa na internete docitala kadejake neziaduce ucinky, necitenie noh a pady na zem.. a tak som to utrpenie prezivala tazko a bez liekov, ale vzdy to preslo.. VZDY TO PREJDE, i ked si nie som taka ista, lebo fakt vzdy mam pocit, ze tentoraz to uz neprejde, tentoraz umieram, alebo sa zblaznim ! .... Tak mi prepisala LEXAURIN 1,5 mg, vraj je to uplne najslabsi liek, aky mi moze dat a na spanie mi dala ZOPICLON, kedze obcas ked mam stav a uzkost a nemozem zaspat, ale rano musim vstavat, tak som si ho vzala od nej, ale este som ho nepouzila.. ale povedala, ze sa da zmiernit tie stavy, aj uplne vyliecit, treba zacat so sedeniami. Teraz zacne skola zasa a ja si zas nebudem vediet najst cas na to sedenie, mam toho zozaciatku fakt vela, tak mi dala termin az volakedy o 4 tyzdne.. Tak zatial sa pokusim vyhnut sa navodeniu si UZKOSTI a po pripade to zahnat ... ale NEBAVI MA UZ TAKTO ZIT ! OBMEDZOVAT SA !! je to strasne :(( Dufam. zepo sedeniach a terapiach sa mi to vylieci ! ..

Ake mate skusenosti s tymito liekmi ? RIVOTRIL, LEXAURIN, ZOPICLON ?
Ja som chcela nech mi predpise XANAX, lebo je to vseobecne znamy liek, antidepresivum aj, a kamosky ho brali a pomohol, ale ano, co pomoze kamoske, nemusi pomoct mne, a aj je to moc silne. Ale dost sa bojim tych liekov, ked citam tie neziaduce ucinky na internete... Ake mate s tym vy skusenosti a co robite pre zbavenie sa PP - PANICKEJ PORUCHY ?? Musim sa toho zbavit, nebavi ma takto zit.. ubija ma to..

Vopred dakujem za rady.

Babatko91

Tomas12345

rival :

Ono pomáha veľmi aj ked má človek pri sebe liek proti uzkosti - benzodiazepín. Už len ten pocit že mám pri sebe niečo čo určite zaberie dá človeku určitý pocit istoty.

Mne pomáha aj to ked si spomeniem na vojakov, že sú to práve vojaci ktorí by mali byť v strese a nie ja.

Pomáha aj ovlažovanie sa studenou vodou. Telo sa totiž pri ovlažení začne sústrediť na príval studenej vody, a prestane myslieť na úzkosť. Mať pri sebe flasku napustenú studenou vodou a tou sa potom ovlažiť v prípade úzkosti.

rival

ahojte, pocujte. toto vsetko pocitujem asi 3 tyzdne, kazdy den, prvy krat som myslel ze zomriem, original zomriem, na podlahe, prenajateho bytu, v cudzom meste, sam. nechcem sa rozpisavat, kto vie po anglicky, tu je video www.youtube.com Kto nevie, tak takto, objavil som toto video v praci, dnes, pred dvoma hodinami a vazne hovorim, mam pocit akoby mi kamen, co kamen, balvan, co balvan cela hora odpadla zo srdca. Panic attack ma na svedomi evolucne velmi stary a hlupy organ amigdala, akysi majak co na nas dava pozor a zasvieti ked je zle. Hlupy preto, lebo ak sme dlhsie pod stresom tak pali jak Bruce Willis vo filmoch, zo zasobnika pre 7 nabojov, vypali 30 000. A to preto, lebo je sucastou tzv emocnej casti mozgu a nevie rozoznat realne nebezpecie ze sa na nas na prechode ruti kamion, od letiacej vcely co nas teoreticky moze postipat. Co spravi je to ze posle do tela tzv Adrenalin rush, streli do vas vela adrenalinu a to je to busenie srdca, stiahute hrdlo, tras svalov, strach ze sa zblaznite. Co robit su presne dve veci (lahko sa hovori, ale spravil som to v praci a je mi lepsie) Prva: uvedomint si ze tieto pocity su iba NEPOHODLNE a nie NEBEZPECNE. Druha: nesnazit sa tych pocitov zbavit ale naplno prezit, to znamena ze sadnut si a predstavit si ze sa neviem hybat, ze som prilepeny ku stolicke a naplno NECHAT tu svinu UZKOZST cez nas prejst. Ked som toto skusil, po par minutach ten pocit hnusny zmizol. A to preto lebo si amygdala uvedomila ze nebezpecenstvo nehrozi a zavrela kohutik adrenalinu. Skuste. Posledna vec, pouzivat antidepresiva, nie je riesenie, uzkost nie je postraumaticky sok ako ked sa vojaci vracaju z vojny, alebo ked vam zomrie dieta ci rodina pri autonehode... ten pan doktor vravi, ze je to jedna z najjednoduchsich veci na vyriesenie, pretoze to nie je fyziologicky stav choroby, ale stav mysle.

Jurky

Čaute, ja som chitil tuto psychicku alebo somaticku poruchu v case ked som bol dost v pohode. Dal som si kavu redbul cigu a potom som zazil šok na dialnici. Začalo mi trieskat srdce potom som dostal kolaps, klesol mi tlak, tak ze som musel len ležat s nohami hore, nedokazal som sa pozerat na vzdialene predmety a ten šok, bol ako pri huleni ked na nieco pridete a ste šokovaný, že ako ste mohli na taku vec prisť, lebo Vám to pripadá nadludske. Ale z toho sa da dostat, lebo viete ze ste v inom stave. Moj šok spustil strach z toho že som počul opakpvane hovorit to iste do okola mojho otca čo bolo sposobene halucinaciou z velkeho množstva kofeinu v ten den som vypil v priebehu 2,5 hodiny dve kavy nescafe v plechovke, redbul 1 energetak zo slovnaftu a kavu na odpocivadle. Telo to nezvladlo potom soku som vypil 6 litrov mineralky za dve hodiny. Stavy pri predstave šoku boli presne kolaps telo začalo dychat inak najskor som mal pocit ze vobec nedycham potom som si vsimol ze mi bucha srdce ale ked som ho chytil tak nebuchalo čiže išlo o sugeraciu ako pri fajceni travy, proste som sa namotal, tak isto som sa aj odmotal tym, že som zacal mysliet na niečo iné. Problem spočiva v tom že psychika sa nejak prepla do stavu v ktorom dokažeme ovladat funkcie tela, ktore by sme nemali riadit vedome. Dokažem to posúdit pretože v zhúlenpm stave som si v autohypnoze vyliečil koleno, čiže to funguje super. Už8 mes. Však bojijem s touto poruchou som tlakovo citlivy na zmeny pocasia mam vysoky tep 110 a tlak 100 na 65. Na sto percent som si isty, že som si prešteloval podvedomý system riadiaci autoimunitu nakolko som nebol 18 rokov na nič chorý. Jedna vec pred tym asi mesiac som prestal fajcit z 25 cig na den som presiel na 1 kus. Bol som vyrovnaný zarabam dobre nemam problemy s nikym

Gabika_V

Skús si viac veriť a dôverovať v samú seba. začni si budovať vlastnú vnútornú silu, urči si ciele a presnú dobu do kedy ich máš splniť napr. coachtomas.sk a uvidíš že postupne začneš nadobúdať istotu a kontrolu nad svojim životom..aj malé kroky sú niekedy veľké

Mino11

Daggi :
Ahoj ja mam presne to iste čo pišeš ty tiež najskôr tetania potom panicka porucha ale to s tym dychanim ma trapi najviac nedokažem sa z hlboka nadychnuť nie len pri uzkosti ale počas celeho dňa ak si to už neako vyriešila alebo zistila o čo ide prosim poraď čo s tym

K0000000

!!!!!
Odporucam kazdemu, kto zaziva uzkostne stavy a panicke ataky, aby v prvom rade utekal do lekarne, kupil magnezium, calcium a vitamin D a uzival tieto po dobu aspon 1 mesiaca denne. (Calcium + vit D rano, 1x magnezium na obed + vecer). Po mesiaci sa moze calcium a vit D vysadit a 1x denne uzivat len magnezium dlhodobo. Ak po mesiaci stavy neustupia, az potom sa da potvrdit, ze naozaj ide o psychicku poruchu. Ale mozem zarucit, ze 90% psychiatrickych diagnoz je sposobenych zlou stravou, ktora neobsahuje dostatok mineralov.
Tiez som trpela tetanoiu. Bezni lekari to nezistia, pretoze biochemicke vysetrenie vam na poziadanie nikto neurobi, poistovne ho nepreplacaju. Len v specializovanych klinikach to robia a nie je lacne. Bezna reakcia lekarov je, ze ide o PANICKY ATAK a poslu vas k psychiatrovi!!!

Nemamprezyvku

Na paniku ti v danom momente pomoze zamestnat mysel, to znamrna,zacni nieco robit alo ti pisal pan nizsie, pocitat alebo si nieco citat na mobile skratka cokolvek, vybrane slova si opakuj, dokym ti neklesne adrenalin, potom sa unavis z toho stresu a bude to vsetko jedno☺️.
Hlavne sa toho neboj a nepanikar dopredu ze budes panikarit, musis si uvedomit ze vzdy to prejde a jediny dposob ako prekonat strach je postavit sa mu.

Tomas12345

Daggi :

Pokial ten problém s dýchaním máš aj vtedy ked uzkost nepoctuješ tak si myslím že to s panickou poruchou nemá nič spoločné.

Daggi

Takže mam panicku poruchu cca 2 roky.. Najprv mi povedali, že tetaniu, potom panicka porucha.. Nepijem žiadne lieky, dostala som sa z toho sama... Ale čo sa mi stáva, že nemôžem dýchať, nie tak ak pri záchvate, proste nemôžem dýchať počas dňa, nemôžem sa nadýchnuť a už ma bolia pľúca + kašlem.. Bola som na rtg pluc a mam to tam v poriadku.. Môže to byť z PP? Lebo ja tomu moc neverím, keďže viem aký je rozdiel v záchvate a v tomto.