Panicka porucha - PP

Príspevok v téme: Panicka porucha - PP
Babatenko

Prvu uzkost a az odpadnutie, no pred padom na zem ma vtedy kamarat zachytil.. zazila som to na jednej techno party v Amsterdame, a myslim, ze ten stav mi vyvolala extaza. Odvtedy trpim panickou poruchou. Su to uz vyse 3 roky. Je to hrozne, je to snad horsie nez akakolvek ina choroba. Obmedzuje ma, bojim sa letiet lietadlom, bojim sa ist na vylet, dlhsiu trasu autom, byt sama doma.. je to hrozne... cokolvek by som dala za to, aby som mohla byt zase normalna, pri zabludeni v aute v noci, ked niekam idem a nejak sa zamotam, alebo strach z pokazenia auta alebo prechadzke a zamysleni a zabludeni, alebo vybiti mobilu, si povedat, ze no a co, nejak sa vymotame, nejak to zvladnem, spytame sa na cestu, ale nie, teraz ma len chyti stav a uz je zle, porad umieram a zblaznim sa pri tom.. Najskor som si myslela, ze nie som normalna, ze sa so mnou nieco deje, ze som divna.. a potom som nejak zistila, uz si vlastne ani nepamatam ako, ze je to panicka porucha a trpi tym viac ludi. Najskor som si myslela, ze mam nieco so srdcom, infarkt, alebo co .. ale 18 ka a infarkt ?
Bojim sa ist niekam na vikend, na chatu, niekam prec daleko, lebo sa bojim, ze keby ma nahodou ja neviem vykrutilo, alebo by som odpadla, tak sa tam nedostane vcas pomoc a umriem tam, strach zo smrti, ako zomriem, co potom, tazko sa mi dycha, tlak na hrudi, nemozem prehltat, steklia ma mravence a trpne mi kadeco, ruka, tvar, krk, zalieva ma studeny pot... Ako kedy, mavam rozne silne stavy.. Bola som uz u psychologicky na vysetrniach a aj u psychiatricky, predpisala mi lieky lebo som mala ist do zahranicia studovat na par mesiacov, takze nebol cas na sedenia, ale nikdy som si zatial lieky nedala, aj napriek mnohym zachvatom a mnohokrat aj takym, ze uz som chcela povedat umieram, zblaznim sa, ludia volajte mi pohotovost!! Predpisala mi RIVOTRIL, ten stoji u mna v policke zatial, teraz nedavno som bola u dr. psychiatricky opat a som jej povedala o stavoch, aj o strachu z rivotrilu, lebo som sa na internete docitala kadejake neziaduce ucinky, necitenie noh a pady na zem.. a tak som to utrpenie prezivala tazko a bez liekov, ale vzdy to preslo.. VZDY TO PREJDE, i ked si nie som taka ista, lebo fakt vzdy mam pocit, ze tentoraz to uz neprejde, tentoraz umieram, alebo sa zblaznim ! .... Tak mi prepisala LEXAURIN 1,5 mg, vraj je to uplne najslabsi liek, aky mi moze dat a na spanie mi dala ZOPICLON, kedze obcas ked mam stav a uzkost a nemozem zaspat, ale rano musim vstavat, tak som si ho vzala od nej, ale este som ho nepouzila.. ale povedala, ze sa da zmiernit tie stavy, aj uplne vyliecit, treba zacat so sedeniami. Teraz zacne skola zasa a ja si zas nebudem vediet najst cas na to sedenie, mam toho zozaciatku fakt vela, tak mi dala termin az volakedy o 4 tyzdne.. Tak zatial sa pokusim vyhnut sa navodeniu si UZKOSTI a po pripade to zahnat ... ale NEBAVI MA UZ TAKTO ZIT ! OBMEDZOVAT SA !! je to strasne :(( Dufam. zepo sedeniach a terapiach sa mi to vylieci ! ..

Ake mate skusenosti s tymito liekmi ? RIVOTRIL, LEXAURIN, ZOPICLON ?
Ja som chcela nech mi predpise XANAX, lebo je to vseobecne znamy liek, antidepresivum aj, a kamosky ho brali a pomohol, ale ano, co pomoze kamoske, nemusi pomoct mne, a aj je to moc silne. Ale dost sa bojim tych liekov, ked citam tie neziaduce ucinky na internete... Ake mate s tym vy skusenosti a co robite pre zbavenie sa PP - PANICKEJ PORUCHY ?? Musim sa toho zbavit, nebavi ma takto zit.. ubija ma to..

Vopred dakujem za rady.

Babatko91

Anonymmm

Ahojte, panickú poruchu som si zažila a úspešne prekonala a jediné, čo by som k tomu teraz povedala je, že nevedomosť o niečom takomto je asi to najväčšie zlo. Obzvlášť keď sa stretnete s tými nesprávnymi ľudmi, ktorý vôbec nevedia, čo im hovoríte. Preto hľadajte klinických psychológov, až pokiaľ vám jeden z nich nepovie, že vyslovene pozná panickú poruchu. To bude polovica úspechu. Čo ale mne osobne pomohlo najviac zo všetkého, bolo toto video: www.youtube.com
Odkedy som ho videla, som mala definitívny koniec trápenia sa s panickými záchvatmi. Takže z vlastnej skúsenosti vám hovorím, že nemusíte brať ŽIADNE lieky, nerobte dychové cvičenia, nerobte žiadne opatrenia, ako náhle na vás ten záchvat príde, len naberte dostatok odvahy neutekať pred ním a venovať mu tú pozornosť, ktorú si žiada. Veľmi vám všetkým držím palce, dá sa to zvládnuť, aj keď počas toho záchvatu znie takáto veta ako to posledné čo by bolo možné.

Duke

Ahojte mám tu hnusnu zákernosť od roku 2007 neprajem to ani najväčšiemu nepriateľovi mal som pokoj do predvcera to čo som za celý deň prežíval bolo peklo v pravom zmysle minimálne 5krat som si chcel volať záchranku trvalo to s malými prestávkami od doobedia vrátilo sa mi to cca po 3az 4rokoch pomooooc ak by sa chcel niekto porozprávať kľudne na mail duke79@azet.sk budem len rád a možno sa ulavi

JK

Ako ste dopadli?? Je to nakoniec PP. Ja mam to iste čo popisujete, plus čosi naviac, Ale mne nasli vyklenutie diskov v krčnej a aj hrudnej.

Dabeli

ketrin28
Mám presne to isté čo ty. Tie isté príznaky. Ešte mám aj závrate, kvôli ktorým ma neurológ poslal na MR mozgu. Zajtra výsledok, tak mám atak odvčera, že ako to ide dopadnúť :(
Tiež mi ešte nikto nediagnostikoval PP, to som si skôr sama... Ale zato som už bola na všetkých možných vyšetreniach - krčné, kardio, pľúcne, infekčné, všetko vraj ok... tak neviem...

ketrin28

Ahojte,
Citam tu Vase skusenosti s PP,tak sa chcem informovat o par veciach,ci to ma niekto tak isto.
U mna zacali problemy par mesiacov dozadu,prechadzala som obdobim,kedy mi nahle zomrel tatino,bola som pretazena v praci,a takisto rozsypana zo vztahu s despotom.
O tom,ze som nahle zacala mat neskutocny strach,busenie srdca,tazky a preryvany dych,kamen na hrudi,navaly tepleho a studeneho potu,... je asi zbytocne pisat,kedze kazdy ma tieto symptomy.
Co mna trapi a robi starosti je,ze mam neskutocne tlaky v hlave,ktore prechadzaju do nosa,az mam pocit,ze mi rozrazi hlavu. A musim spomenut aj neskutocny sum v usiach 24/7,co ma privadza k sialenstvu.Aby som bola presna-ten tlak citim,aj ked nemam prave"atak". Je mi skoro na odpadnutie a citim sa ako v inom svete a mam nohy ako z gumy.
Neviem ci to ma nieco s PP spolocne,tak by som chcela vediet,ci to uz niekto zazil,lebo mam velky strach,ze to moze byt nieco s mozgom. V maji som bola na MRI,kde mi zistili chronicku sinusitidu-zapal prinosnych dutin-co dali do spojenia s tym tlakom v hlave;v najblizsich dnoch to idem dat operovat.
Uz som z toho na nervy,lebo ked mi je zle,citim,ze ma boli cela lava strana od krku cez rebra a bolest striela do nohy,a aj do sanky,o chrbte ani nehovoriac,takze tiez mam paranoju,ze mam infarkt.
Ma to niekto nejako takto ako ja?
Ja som si vlastne tuto PP diagnozu stanovila sama,zatial som nebola ani na vysetrenia ani neberiem ziadne AD,no mam pocit,ze to asi bude nevyhnutne :-(

EL_Alino000

Zdravim,
Snad tu bude niekto odborne znali. Ja som mal este ako snad desatrocny diagnostikovanu pp. Aj si dobrepametam ako tie uzkostne zachvaty vyzerali. Ja som sam prestal uzivat lieky a popravde nejakym vnutornym rozhodnutim to preslo. Uzkostne stavi som maval cim dalej menej. Prakticky vobec. Ale po paar rokoch sa mi zacalo tazsue nadychovat. Len niekedy sa nadychnem zhlboka. Uz to trva 5 rokov a tento tyzden sa to zacalo rapidne zhorsovat. Bol som na pojotovosti tam videli ze som mal pp a bol som vybaveny. Moja otazka teda znie. Prejavoval sa niekomu pp viac menej len fyzicky a naviav dlhodobo? Myslim pet rokov kazdy den vkuse? Ja uz som sa aj objednal k psichiatrovu som ochotny prijat tjzo moznost. Len mi ide oto ze poznam tie zachvaty z detstva ale tie vzdy prisli a odysli. Toto je komplet neustale kontiinualne.

arachnit

Prvy krat sa my to stalo ešte v roku 1986 na zakladnej škole mal som 9 rokov , Bol som na všelijakych vyšetreniach a nič nezistili. tak som sa stym musel popasovať sam. Umna sa panicka porucha zvykne sputiť ked som vo velkom dave alebo v preplnenom autobuse. vtedy sa my strašne rozbuši srdce a nemožem dychať dusim sa . Vtedy si pomyslím je to len v mojej mysli a začnem v duchu rychlo počitač od 1 do 100 ., jeden , dva tri , štyri adt .... Väčšinou kym napočitam do 60 sa už ukludnim a srdce sa postupne vráti do normálu. Jedna sa o to že ked ten stav pride treba myseľ zamestnať aby ste nemysleli že sa dusite (lebo začnete panikáriť a to sa len zhorši ) a tym počitanim to dosiahnete . V duchu rýchlo počítajte od jedna do sto . Nikdy som nijake lieky nebral a ani ich nemám v plane brať tato metóda u mna zaberá a môžem ju odporučiť vyskúšať aj ostanym ked sa stav Panickej poruchy dostavy. Hned ako citim že sa my začina zrychlovať tep a chyta ma panika ihnet začínam počítanie. niekedy to počitanie zaberie rýchlo a k panike sa ani nedostaví vôbec. tymto ju eliminujem.

Kuky

Dobry deň potrebovala by som nutné pomôcť a poradiť ak tu ešte niekto číta tieto príspevky budem rada ak mi čoskoro odpise
V mojich 16 rokov sa u mňa poprvi krát vyvolala panita,úzkosť a strach v lete s priatelom v garzonke kde bolo úplne horko a lakla som sa a nemohla dýchať bála som sa že zomriem a tak ma priateľ odviezol na pohotovosť kde mi pichli uklidnovat a poslali dom na ďalší deň má to úplne prešlo a rok som mala pokoj nakoniec sa to prejavilo v 18 keď som mala angínu nemohla spať strašné bolesti hlavy vracanie skončila som v nemocnici kde mi zistili že mám angínu nakoniec mi dali lieky a pustili na dom keď ma angína prešla furt som sa necítila dobre boleli ma prsia,hlava cítila som teplo aj zimu ako by som mala horecky šťavy strachu a úzkosti poslali ma rehabilitáciu kde mi liečili chrbticu lebo mám vrodenu vadu v krčnej chrbtici a mám ju krivu povedali mi že musím pribrať keď som videla že po liekoch a rehabilitácii mi nieje dobre začala som sa veľmi báť o svoj život strašný strach zo smrti atď. Nakoniec som na pohotovosti skončila 4 krát ...Robili mi úplne všetky visetrenia srdca hlavy chrbtice žalúdka pľúc povedali mi že som zdravá tetaniu som liečila liekmi na uklidnovat a panika skončila dajako som ju ukldnila teraz mám 18 rokov a už pol roka mi strašne zle cítim šťavy úzkosti,bolesť prsníkov a srdca, bolesť hlavy aj únavy aj zlého videnia psychiater mi predpísal lieky na ukľudnie ktoré ale boli navikove a tak som ich užívala len jeden deň a dúfala že sa s toho dostanem sama robila som všetko čo má baví prestala na to myslieť bavila sa o Tom s ľuďmi aj s rodičmi a povedali mi že je to všetko v hlave čaj keď na to chcem prestať myslieť ako by sa mi to vrátilo úplne samé necítim sa ako šťastná baba ako kedy si začala som viac jesť bývam s rodičmi teraz budem chodiť do práce no furt neviem ako sa toho zbaviť prosím poraďte e-mail kukylee@azet.sk

uzinka8

avril305 - neboj sa zlatko, vytrvaj este nejaky cas, ono to zabera az po niekolkych dnoch. pytala som sa jednej kamaratky, ktora ich berie - zo zaciatku to nie je lahke, neskor sa to upravi. ja beriem ine AD. Ked chces, na FB je skupina Panickej poruchy, ludia sa tam navzajom pekne podporuju :)

avril305

Dobrý večer, je tu prosím Vás niekto kto užíva Kventiax ? Cca po týždni som začala mať hrozné vedľajšie účinky, dnes mi je už asi dve hodiny príšerne zle, mám pocit že zošaliem, zbláznim sa a vybuchne mi hlava, neviem čo mám robiť. Prosím o nejaké rady, čo mám robiť, dať si, aby som to skludnila trochu :/ po koľko Vám cca zabrali antidepresíva a už Vám po nich nebolo zle? Mám to vysadiť? Alebo to odoznie časom...
Ďakujem za všetky odpovede a rady....