Chcem sa opytat kolko vajicok mozem tak zjest aby mi to neuskodilo. Totiz, som zdrava, mlada, stravujem sa teraz ale zvlastne kedze som v krajine, kde nemam pristup k syrom, obcas nejaky jogurt inak ziadne mliecne vyrobky, velmi ojedinele pecivo. Snazim sa jest vela zeleniny, dusenej aj surovej, ovocia, maso velmi nemusim ale toho tu jesto vela, tak sa aspon snazim. Zakladom potravy je tu ryza a sojove tofu.
V poslednej dobe mi ale velmi zacali chutit vajcia, Mozno tym ze telo sa snazi aspon nieco si doplnit. Jedavam ich aspon 6 do tyzdna. V inej "skrytej" podobe sa v mojej potrave teraz vajcia nevyskytuju. Mozem takto pokracovat? Teda myslim s tymi vajcami, inak viem ze ten jedalnicek nie je nic moc ale to teraz nezmenim :(
Vajicka
za komunizmu bolo take heslo, ze Dve vajcia denne :) po revolucii zas ze vajcia su veeelmi skodlive lebo obsahuju "zly" cholesterol...ja som tiez jedavala vajcia v detstve stale a chutili mi, hlavne v puberte ked som mala zvysenu spotrebu, teraz ich takmer nekupujem a nejem. urcite tie z domaceho chovu su lepsie, je to vidiet aj citit. a to s kradnutim vajec sliepkam :DDD nuz sme predatori, a co, vajcia kradnu takisto lasice a hady
nie ludských embriach som chcela napísať ale vajíčkach...
BJ, to čo si napísal o ľudských embriách a vajciach je pritiahnuté za vlasy. Sliepku ,,ukradnutie" vajca nebolí a ani nad tým nepremýšľa, či myslíš, že aj ženy to cítia tak?
Svoj nazor na vajicka som uz vyjadril, ale mozem ho este spresnit.
Osobne ich nekonzumujem vobec, ale nie z toho dovodu, ze su nezdrave, ale preto, ze je to neeticke a ja mam zvierata rad. Nebudem predsa kradnut embrya sliepkam. Ako by sa pacilo vam, keby vam kradli vajicka z maternice a konzumovali ich? Necitim sa byt vajcozrut, a nemam potrebu kradnut vajicka sliepkam. Prenechavam to hadom a inym nizsim zivocichom, ja si vystacim s rastlinnou stravou. Ale, pokial ich niekto chce jest, tak nech si zozenie co najkvalitnejsi chov, idealne domace podmienky. Ak ich konzumuje kvoli chuti, potom sa zamyslat nad akymkolvek zdravotnym ucinkom je nezmysel, pretoze si ich musi tepelne upravit. Ak ich chce konzumovat kvoli zivinam, potom ich musi, ako som uz pisal, skonzumovat surove, a to tak do 2 dni od znasky, inak sa hnilobne bakterie postaraju o to, ze z nich vela prospechu telo mat nebude. A teraz otazka, ked si mam dat surove vajce, alebo surove jablko, co si radsej vyberiem?
BJ ...a co vajcia z domaceho chovu..u ktorych vies, co sliepky zobali..aj tie su podla teba zle?? podla man nie..
ach ...zlaty ste jak sa hadate pre taku hovadinu :) ......som si co to isla precitat a tu ....asi sa prestravujem no dam si štrudlu :)
a nenadavajte mi vazne som si isla precitat o vajickach
Keby to boli len vajicka, tak prosim, ale pre teba je vsetko zle co nevylezie zo zeme. A napisal si "Nebudem ti klamat, i jedno vajce tyzdenne je skodlive." to mi neznie velmi ako nazor, skor ako tvrdenie. Odkial mozem ja vediet ze to co tvrdis ty tiez nie je len podplatena studia a par pochybnych clankov? Ja sa riadim tym co je overene casom a dava zmysel. Nepotrebujem stale rozoberat kto klamal a kto nie. V tvojich tvrdeniach mi chyba pochybnost, ty nikdy nepochybujes?
A co take davaju sliepkam ze ich vajicka su take skodlive?
Kludne do seba cpi vajcia, len cas ukaze, ci si mal pravdu, alebo nie. :-)
Ja som napisal svoj nazor. Co vlastne ty volas faktami? Podplatene studie?
Ukaz mi ty nejaky fakt, prosim, ze vajicka su zdraviu prospesne. To co dnes kupis v obchode ako vajicka, su totalny sajrajt, a zdraviu prospesne to nieje v ziadnom smere.
Chces fakt? Ano?
Tak si zmeraj pH moci a zacni ladovat vajicka. A pozeraj sa na pH ako ti pekne poleti dole. A mozes si urobit aj experiment, ked jes surove vajicka a tepelne upravene. Tu mas fakt, ak ho chces, nikde inde ho nenajdes. Ani v clankoch plnych bludov, ani v dopredu zaplatenych studiach pomatenych nevedomych vedcov.
no az take zle urcite nie, ale aj caj obsahuje kofein ale aj latku ktora ucinky kofeinu zamedzuje, no zeleny caj sa aj tak neodporuca pit pred spanim ... takze vajicka ano, ale s tym mnozstvom by som to zbytocne neprehanal, aspon pre istotu.