Ahojte, som v 6 týždni tehotensta, z čoho sa nesmierne tešíme. Je to moje prvé čakanie na bábo, preto mi hýria hlavou rôzne otázky, ako čomu sa trebárs vyvarovať v potravinách, tak alkohol viem že sa nesmie, chynín v toniku je nebezpečný, kávu som vyradila, bylinkové čaje tiež nepijem, ale rada by som počula nejaké rady ako sa stravovať, čo robiť a čo nie aby som prežila celé tehotenstvo v pohode, nielen ja ale aj bábätko, ďakujem
----------------------------
Tehotenstvo - www.zdravie.sk
Tehotenstvo - otázky/moje prvé
no,to mas pravdu,ze vitariani potrebuju omnoho menej vitaminov.....
Povedz mu a priprav sa na najhorsie....ale nedaj sa zdeptat, lekari o tom ho..no vediasak studovali medicinu,ale nezaoberali sa stravou do hlbky..takze ti zadubeni budu tlacit na pilu, no ale co uz? ja som zi zvykla....
Drzim palce....
A bud rada, ze curas vela, kamoske maternica tlacila na moc. mechu a oblicky tak, ze lezala 2 tyzdne v nemocke, lebo z nej neodchadzal moc...a tie bolesti,co mala!!!
malokto z mojho okolia vie ako sa stravujem, ale jasne, stretla som sa aj z hroznymi reakciami, ale aj naopak s uplne pohodovymi. Samozrejme, vsetci ludia sa vypytuju stale tie iste otazky typu a Odkial beries...? ale niektori vobec neutocia.
dakujem usiko, si mila,
citam ze ako tehotna mam zjest 1000mg vapnika (uff to je vazne vela),
mam program v pc, do ktoreho si nahadzujem potravu a ten mi meria vsetky mineraly, vitaminy, omega kys. - vsetko (jasne ze to zavisi od vselicoho, na akej pode to bolo dopestovane a tak). Pred tehotenstvom som si prestavila hranice dennej davky pri vapniku a este niektorych prvkoch na nizsie, lebo podla odbornikov na surovu stravu, vitariani nepotrebuju take obrovske mnozstva vit. lebo telo nedopuju tolkymi toxinmi ako vsezravci (odporucania dennej davky boli vytvorene pre potreby bezne sa stravujuceho cloveka).
Od vtedy som si ale tu davku neprestavila, ale ono to rata aj za nu, cize ked ju prekrocim bude mi to ukazovat vyse 100% dennej odpor. davky. teraz mam nameranych zatial 500 mg vapnika a to som este s jedenim neskoncila.
Omega 3 a 6 cerpam z konopnych semien, avokada.
Tieto veci su tak malo preskumane, vsetci sa zaoberaju len vsezravcami, ale to ze vitarianovi staci toho menej sa nikde oficialne nepise a blbe je, ze neviem kolko coho, ale spolieham sa na intuiciu (vyberam ovocie a zeleninu podla toho, na co mam chut, cize mam doma obrovske zasoby vsetkeho mozneho) a zaroven jem kolko vladzem. A jem aj klicky. Viem baby tu budu zhrozene.
Dobre poviem to doktorovi, ale ked ja nechcem aby ma strasil. Kazdy ma len strasi. Pritom mam nacitane clanky, blogy od vitarianiek, co porodili krasne zdrave deti. Cize nebojim sa, ale sem tamsa ma niekto snazi vystrasit.
mimochodom, za ten cas, co sa takto stravujes, si si iste zvykla na rekcie ludi /ja uz som si :-)))/, takze ci to povies este jednemu /v tomto pripade dolezitemu/ cloveku.....ta nezabije...
watermelon,
moj nazor /nemusis suhlasit/ mala by si mu to povedat...kasli na reakciu, ide o to, ze ked bude vediet, ze mas taku stravu, tak bude vediet aj ake ine testy by ti mohol urobit...moj v pohode respektoval moje vegetarianstvo, mam dobreho lekara....ale ja jem varenu stravu,acidko, jogurty, tvaroh, kyslu smotanu, orechy, musli......vies co, nechcemti radit, ale ak nejes dostatok vapnika, tak ti ho dieta vytaha z kosti....ja beriem vitacalcin tablety....tie mozu aj tehule...tiez centrum matern a a od zaciatku tehu rybi tuk.....
Vies, ja sa snazim papat , co babatku prospieva, ale aj tak mam niekedy strach, ze som mohla nieco zanedbat......no ale ziadne studie neexistuju, ktore by potvrdzovali, ze vegetarianky maju deti,co su postihnute alebo u ktorych by bola nejaka vada sposobena stravou...takze sa vzdz trochu upokojim....
vdaka usiko,
ano ovocie obsahuje vela vody, aj ja ho jem na noc strasne vela, no na zaciatku tehotenstva som do seba nevedela nic dostat, potom som jedla varenu stravu, lebo sladke ovocie sa mi hnusilo, este do minuleho tyzdna som jedla tak na 50% surovo, teraz som to zvysila, uz hadam aj na 90%. (prosim ziadne reakcie na moju stravu). Doktorovi som nic nepovedala, cely cas rozmyslam, ci mam, viem ze mi vynada (este som nestretla doktora, co by nemal nic proti veganom ci vegetarianom, ale je pravda, ze sa im vyhybam ako sa da), tak vaham. Ale na druhej strane by som chcela, aby mi urobil rozsirene krvne testy kvoli vit. B12, cize hm, manzel hovori, nech mu poviem iba, ze som vegetarianka. ALe vazne sa bojim jeho reakcie.
No mne to s tym cikanim zacalo asi len pred tyzdnom, cize v 4 mesiaci.
watermelon,
casto som chodila ma wc v takych prvych 4 mesiacoch, potom utlm ale teraz na konci osmeho, v celom osmom katastrofa..v noci aj 5 krat idem, ak vecer jem ovocie.....
inak, ako ty mas so stravou? si pamatam, ze si prisna nieco..nepamatam co...ako to zvladatvoj lekar? lebo teda najst lekara, ktory neofrfle vegetarianstvo je teda fuska.....
isabella,
no, pocuvaj,cokeby si draheho naucila, ze ked si hnusna, a chces sa vadit, nech talen zoberie do narucia a objime ta? A povie ti, ze ta lubi?si myslim, ze to by mohlo pomoct....
No, o tom uzivani si, fakt si myslim, ze uzivatsi treba celucky zivot, ci bez dietata, ci s dietatom, ci starobu, ci mladost...a je mi smiesne aj z niektorych reakcii ludi, ze treba si uzit, ked sa da.....ludia, ktori su rozumni, si uzivaju zivot, aj ked pride dieta....
baby mozem sa vas spytat na mocenie v tehotenstve? Som v 15 tt. a vkuse na vecku (takmer), v noci 2 - 3 razy, no skratka stale mi treba. Je to normalne?
A este poculi ste o niecom takom, ze krv v moci v tehotenstve moze byt normalny jav?
K doktorovi mam ist az o tyzden, tak uz mu nejdem vyvolavat, ale na nete som sa docitala, ze sa to moze stat.
Rozmyslam, ci mi nemoze nieco byt, ale inac sa citim velmi dobre.
Vdaka za odpovede
nestifa, neviem aky zmysel ma tvoj prispevok... ja som nikdy nevravela, ze tehotenstvo je prechadzka ruzovou zahradou takze o com? forum je tu aj od toho aby si zeny poradili a vymenili skusenosti...
a co ta vobec do mna? ked nejaka mlada chce vymetat bary nech si ich vymeta, myslim, ze za svoj zivot si v prvom rade zodpovedam ja sama a cas kedy sa rozhodnem mat dieta je na mne a mojom partnerovi a nie na niekom inom... okrem toho, nemam 17... a pojem uzivanie si... coze narodenim dietata sa zivot konci? na tuto temu ja debatovat nemienim, pretoze je to kazdeho osobna vec