Ahojte, mam dvadsat rokov. Posledne dva tyzdne sa budim s neuveritelnymi bolestami klbov (ramena, clenky, kolena). Clenky a kolena ma zacali bolievat, odkedy behavam.. hlavne paty.. Ale tie ramena, to je neuveritelna bolest, nemozem dvihat ruky, obcas to prejde, obcas to mam cely den.. Zo zaciatku pomohol fastum gel, no uz nezabera ani ten.. pomoze mi niekto?
Bolia ma klby a kosti, mam 20 rokov
takychto ludi je coraz viac
treba to zacat riesit aj u doktora
So svojimi kolegami sledoval 100 postmenopauzálnych žien, ktoré denne dostávali 500 mg vápnika a 400 IU vitamínu D v tabletkách. Lenže to nebolo všetko. Rozdelili ich do dvoch skupín a ženy navyše jedli buď:
100 g sušených sliviek (asi 10 – 12 ks).
100 g sušených jabĺk. Po 12 mesiacoch sa ukázalo, že:
Ako to dopadlo?
Ženy, ktoré jedli sušené slivky, mali vyššiu denzitu kostnej hmoty = zdravšie kosti.
Ženy, ktoré jedli sušené slivky, mali vyššie hladiny látok, ktoré podporujú tvorbu kostnej hmoty.
Zelený čaj ste si doteraz pripravovali nesprávne: Iba takto z neho vyťažíte maximum!
Ako to tie slivky robia?
Obsahujú látky (= polyfenoly), ktoré v skúmavkových experimentoch podporujú aktivitu osteoblastov (to sú tí chlapíci, ktorí vám „cementujú“ kosti), ale pravdepodobne ide aj o komplexný účinok vápnika, horčíka, bóru, vitamínu K – to všetko je v sušených slivkách totiž dosť skoncentrované.
Ak vám je 10 – 12 sušených sliviek za deň priveľa (laxatívny účinok alebo vetry), znížte dávku na polovicu, ale rozhodne si nenechajte ujsť túto sladkú podporu zdravia svojich kostí. Zvlášť, ak sa vaše číslo na narodeninovej torte začína už najmenej štvorkou.
Ahojte :-) Na posilnenie kĺbov je vhodná bylinná zmes Flexibility, môžem odporučiť -odkaz odstránený- :-)
4 kroky ako predísť osteoporóze a uchrániť svoje kosti
Osteoporóza je nepríjemné a závažné ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a zvyšuje sa riziko zlomenín kostí. Ako sa jej vyhnúť, aby ste si ochránili svoje kosti?
Napriek svojmu tichému priebehu je osteoporóza choroba, ktorú nesmieme ignorovať, pretože pokiaľ nie je liečená, kosti sa postupne oslabujú, sú krehkejšie a môžu sa zlomiť. Osteoporóza sa prejavuje bolesťami chrbta, znížením telesnej výšky, zhrbením v oblasti hrudnej časti chrbtice a zlomeninami. Najčastejšie osteoporotické zlomeniny sú zlomeniny stavcov chrbtice, krčka stehnovej kosti a zápästia. Typické je, že k zlomeninám môže dôjsť aj pri neúmerne malom úraze. Tak napr. zlomeniny stehnovej kosti môžu nastať pri zohnutí sa, ale väčšinou pri páde na bok, zlomeniny chrbtice pri sadaní, dvíhaní ťažšieho predmetu, ale i pri prudkom zakašľaní.
Kroky v prevencií osteoporózy:
1. Dostatok vitamínu D
Losos
Vitamín D v organizme je základom pre zdravé kosti a silné svaly, navyše podporuje dobré vstrebávanie a využitie vápnika a obmedzuje jeho stratu obličkami. V kosti povzbudzuje jeho premenu a prestavbu, znižuje riziko zlomenín. „Déčko“ pôsobí pozitívne aj na svaly, čím redukuje riziko pádov a zabezpečuje správnu obnovu a mineralizáciu kostí. Zásoby vitamínu D sa pre telo zaobstarávajú príjemným spôsobom a to prechádzkou po slnku alebo konzumovaním týchto potravín: morské ryby, rybí tuk, mlieko, maslo, žĺtok.
Je dokázané, že pravidelným dlhodobým užívaním odporučeného množstva vápnika a vitamínu D, najmä vo vyššom veku, sa výrazne zníži riziko vzniku osteoporotických zlomenín.
2. Dostatok vitamínu C
Pomaranč
Vitamín C je naopak potrebný na tvorbu osteoidu – základu kostnej hmoty, tvorbu kolagénových vlákien, umožňuje vstrebávanie železa a zohráva dôležitú úlohu aj pri hojení rán. Okrem spomínaných pozitív pôsobí „Céčko“ preventívne aj pri infekciách horných dýchacích ciest, upravuje činnosť imunitného systému a znižuje výskyt tvorby krvných zrazenín. Dostatočný príjem tohto vitamínu do tela môžete zabezpečiť konzumáciou najmä týchto potravín: citrusové ovocie, bobuľové plody, zelená listová zelenina, paradajky, paprika, kel, zemiaky.
3. Strava bohatá na vápnik a proteíny
Strava bohatá na vápnik a proteíny je ďalším významným krokom v prevencii proti osteoporóze. Podporuje zdravie kostí a svalov v každom veku. Vápnik je totiž základným pilierom pre kosti, v každej z nich sa nachádza až 99 % vápnika. Podľa expertov najlepším zdrojom vápnika je prirodzená strava. Najvýznamnejším a bohatým zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky. Ako mimomliečne zdroje vápnika sa však uvádzajú aj: celozrnný chlieb, orechy, mak, tvrdá voda, mäso, sušené figy, slivky, marhule, koreniny a nápoje.
4. Aktívny životný štýl
Šport a fyzická aktivita pomáhajú ľudom rôznych vekových skupín bojovať proti osteoporóze. Pohyb udržiava kosti a svaly silné. Stačí si vybrať iba ten správny druh športu. Ak sa však necítite na športové aktivity, výrazne pomôcť môžu aj pravidelné každodenné prechádzky.
Tiez som si pri pade z bicykla posunula koleno a zacalo mi pukat v kolenach, clenkoch a slachy stipali. Zmiernila som tempo, kupila v lekarni vyživovy doplnok na klby, zmenila stravu a do roka bolo po bolestiach. Ziadneho doktora nebolo treba.
ortoped a reumatolog
Ahoj.prosiiim k akemu lekarovy mam pravo sa pytat na vysetrenie.Bolia ma klby.Uz peknych par rokou.S pociatku len kolena no teraz uz vsetky.K tomu sa citim cim dalej viac slaba.Rano mam pocit stuhnutia tela,ze snad ani nevstanem.Prosim poradte.Mam dve deti a tato bolest ma uz obmedzuje aj prihre ci starosti o ne.Budem vdacna za kazdu radu.Som zufala.....