Prosím o radu. Nastúpila som ako učiteľka do materskej školy a mám na starosti najmenšie detičky. Už týždeň len plačú a plačú a ja už neviem, čo robiť. Kolegyna vraví, že ich treba nechať ich vyplakať, ale ja neviem. Nie je to už akosi dlho? Nech robím čokoľvek, spievam, púšťam rozprávky, hráme sa, stále takmer všetky plačú.Čo platí na také malé detičky, poradí mi niekto?
Čo robiť, keď deti v škôlke plačú
Ahoj, dcérka chodí do škôlky od septembra, vtedy mala 3,5 roka, začiatok bol strašný, každé ráno plač. A až v novembri sa to upokojilo, ale od začiatku tohto roka to začalo odznova, tri dni v týždni je dobre a v tie ostatné je znova plač. Zvykne si niekedy? Ale ráno plačú aj staršie deti tak možno je to normálne?
Ahoj Ivica, podla mna si urobila dobre ze si s nou este ostala doma .. drzim palce aby vam to financne vychadzalo. Skoda ze je to na Slovensku takto, ze si ludia len tazko mozu dovolit ostat s dietatkom doma aspon do predskolskej pripravy (5 rokov). Ja si skolku este dost pamätam (asi to na mne fakt zanechalo dojem, kedze to bolo uz pred 20 rokmi) .. no a nie su to prave dobre spomienky. Som si vtedy naozaj myslela, ze po mna uz nepridu, ze tam budem musiet ostat. Bala som sa niektorych raznejsich uciteliek, po preplakanom doobedi ma nutili jest, nechapala som preco nemozeme mat na spanie vankusiky (to sa uz nastastie odvtedy zmenilo) .. a dodnes si pamätam tu cigaretovo-kavovu aromu, ktoru bolo citit pri vstupe a z ktorej mi vzdy stiahlo zaludok. Preplakala som dva roky a treti uz bol ako-tak ok. Nemyslim ze to bolo tym, ze som si zvykla .. skor tym, ze som uz v tych 5 rokokoch bola naozaj zrela byt v kolektive. Maj sa pekne a uzivaj si krasne dni s dietatkom, tolko casu ako teraz uz na seba potom nikdy nebudete mat.
Tak, rozhodla som sa, dcérku vyhlasujem zo škôlky, je to čoraz horšie a horšie- Ucitelky ma odhovarali, vraj nech ju este necham, ze niektore deti si zvykaju tazsie, ze ona si musi uvedomit ze mamka sa po nu vzdy vrati....ALE radila som sa aj s detskou psychologickou, poradila mi aby som ju dala az o rok. Horsie je, ze nemozem nastupit do prace tak ako sme sa so zamestnavatelom dohodli a tym padom mi povedal, ze na moje miesto vezme inu. No co uz, nejako este ten rok vydrzime a potom si snad najdem inu pracu. Hlavne nech je mala v pohode. Len dufam ze to o rok nebude zas to iste
cudliprstik - dakujem za povzbudenie. Mala teraz zaspala s ohromnym placom, ze zajtra nejde dko skolky. Este ma napadlo, ze mozno problem je v tom, ze ona vie ze som zatial doma, do prace nastupujem od 1.10, skusim jej povedat ze uz idem do prace a uvidime.
IvicaO - Ahoj, moje obe boli tiež také. Dokonca staršia rozkopala postieľky, keď išli deti spať. Skús na to nemyslieť, zvykne si, a prestane. Niektorým deťom to trvá trošku dlhšie. Treba ju nechať ozaj na pokoji, tak to robili aj s mojou a ona sa neskôr sama zapojí do hier, a uvidí, že jej nikto nechce zle a zapáči sa jej to. U nás to trvalo asi 2 týždne, potom sa ukľudnila, keď zistila, že aj tak po ňu vždy prídem. Mama mi hovorievala, že som bola tiež presne taká istá, kde ma ráno posadila, tam ma poobede aj vyzdvihla. Z tej istej stoličky, ani som sa z nej nepohla. :-)Želám ti pevné nervy, a drž sa.
No, dnes rano sa az o zem hodila, co tam nechcela ist...ja uz neviem co robit....keby sme nepotrebovali peniazky, kaslala by som na robotu a ostala by som s nou doma. Myslite ze ma vyznam ist s nou ku psychologovi? Alebo jednoducho musi mala prist na to sama, ze v skolke netreba plakat? Pani ucitelky, mali ste uz take dieta ako je moja dcerka, ze len presedela pri dverach a plakala? Poradte. Dakujem
*skolke
Som ucitelka v skole .....som rada , ze mam predskolakov a prave preto ,lebo male deticky naozaj na zaciatku placu. Je normalny jav a samej mi to nieje jedno ,lebo prave svoje dieta do takej triedy rano odovzdavm. Ucitelka nema niekedy paky na to ,aby vyhovela napr. 14 detom , ktore su smutne . Kazdemu dietatu sa mozes venovat individualne asi vies ako podla casoveho harmonogramu. Ja by som ich vsetky stiskala ,ale niesom 5 hlava a 18 ruka osoba. Po case pride clovek na to , ze nemoze ratovat jedno dieta . Jedno je dolezite byt mila ,prijemna a dat detom system a istotu. Vela uciteliek si mysli , ze nema zmysel s takymi malymi detmi cvicit.....,ale ma to zmysel najlepsie podla hudby. urcite by som puzila manusku ku komunikacii s detmi aj pri motivacii. Najlepsie pre male deti je urobit im zabavu a zaroven dodrziavat system. Dopredu ich oboznamit s cinnostou ,ktoru budu robit...napr. za chvilocku pojdeme von a tam budeme zbierat liste....jednoducho im povedat co tam budete robit. Pre detij e super knizka o macikovo Sijem ,sijem.......je to super kniha, ktoru maju deti velmi radi .mam skusenost ked je pani ucitelka akcna placky trvaju menej ako u pani ucitelky co necha deti vyplakat.Ak dieta place napr. vsetkej snahe tak treba len priebezne prist na to co ma rado a zaujat ho tym. Deti citia u uciteliek lasku a ta prinesie ovocie. Adaptacia je cas kym si deti zvyknu a neboj sa ak sa do toho vlozis tak to nebude dlho trvat. papapappap
Skus sa pred malou vyjadrovat o skolke ,o ucitelkach kladne.Zdoraznuj to,hovor to nahlas,aby si to mala vsimla.Napr.ako rada by si aj ty chodila do tejto istej skolky.Ako sa tam pekne deti hraju,ako sa na nu pani ucitelky a deti tesia,ze aj ty by si sa tam tak rada chodievala hrat,ale ty musis chodit do prace zarabat korunky,aby si jej mohla nieco pekne kupit......Mozno to zaberie.Kazde dieta je ine.
Dobry vecer, moja dcera vraj cele doobedie presedi pri dverach na stolicke a odmieta sa odtial pohnut. Na obed chodim pre nu, ma cele rukavy premocene co si utiera slzy. Ucitelky mi to narovinu povedali, nasnazia sa to ututlat, vraj ju nemozu ani na ruky vziat, hned spusti hysak. Ked si predstavim, ze tam preplace cele doobedie...ach jaj. Moja suseda vraj tiez mala take dieta a trvalo to pol roka. Ale ja uz musim o mesiac nastupit do roboty, co mam robit? Je to normalne? Ostatne deti vobec neplacu. V ucitelkam nehladam chybu, su super, vsetci rodicia si ich chvalia, aj deti ich zboznuju