Zdravím!...Všimol som si,že veľa ľudí trpiacich AKNÉ sa bojí absolvovať liečbu ROAVVUTANE-om...
Ja akurát začínam,takže som sa rozhodol,že tu budem postupne písať celý priebeh liečby,aby mali ostatní podrobní prehľad o tom, čo ich viac-menej čaká.
Je pravda, že každý na lieky reaguje inak,ale väčšina známych vedľajších účinkov sa objaví takmer u každého...
Mám 14r. a už takmer rok bojujem s akné...
Na začiatok mi kožná predpísala Zineryt.Myslím,že týmto liekom začína väčšina lekárov.No objavili sa nežiadúce reakcie ako sčervenanie kože a extrámna suchosť.
Prešiel som teda na Skinoren.Ten bol celkom OK,ale každé nanesenie t.j. každé ráno a každý večer som zažíval neznesiteľné svrbenie,akoby vás pichal niekto ihlami...Celkom to pomohlo,ale potom to už účinok nemalo žiadny...Prejavy mi to pomerne zmiernilo a viac-menej vymizli,tak mi kožná predpísala Duac gél.Ten nemal žiadny účinok,a tak po ňom nasledoval tuším Eryfluid...Okrem mastnej a smrdlavej kože takisto nič:D...Ďalej som mal Differine gél,ten nemal vobec žiadny učinok,tak mi kožná predpísala Eclaran 10.Tento mi pleť veľmi vysušoval a sčervenávala mi z neho pleť.Chcel som si ísť pre iný krém,no kožná mala v tom čase dovolenku a ja som vedel,že po prerušení liečby Eclaranom sa akné zhorší...Naordinoval som si teda sám Isotrexin gel...SMola...Bez efektu...Pred niekolkymi dňami som sa teda vybral ku kožnej s tým,že som vyskúšal všetky lokálne antibiotiká so všetkými liečivami,takže posledné východisko,ktoré vidím je ROACCUTANE...No problema! :D...Predpísala mi ho..najprv mi samozrejme spravila krvné testy,ktoré som mal našťastie all right a predpísala mi najnižšiu dávku Roacc. 10mg,keďže nemám ťažkú formu aknú,prevažne papulopustulóznu...Dávkovanie mám 3x1 tbl. denne...Spolu s receptom mi dala balzam na pery,keďže jeden NIE z vedľajších účinkov, ale jeden zo sprevádzujúcich javov liečby je suchosť pier,oluúpovanie...
Prvú dávku som si dal včera a pokračujem...Zatiaľ nemôžem povedať nič.Žiadne vedľajšie účinky...
Viditeĺné výsledke je možné pozorovať až po niečo vyše 2 mesiacoch...Do tejto doby sa akné vo väčšine prípadov zhorší,keďže Roaccutane uzatvára mazové žlazy...Všetok maz sa tým pádom vyplaví na povrch,čoho dôsledkom sú komedá...
No efekt,ktorý sa dostaví to vykompenzuje...
Ak by ste mali akékoĺvek otázky,stačí napísať:)
Za gramatické chyby a preklepy sa ospravedlňujem,ale píšem rýchlo,takže sa mi pletú prsty a sem-tam mi nejaké písmeno ujde...
O ďalších príznakoch budem informovať,veď somlen začal s liečbou...
:)
Roaccutane test
Mala som ten Rocc...:D
tie pery sú fakt nechutne hrozné takže daj si na čas pohov s priatelkou ak nejakú máš...ja som ho brala cca 3 mesiace a objavili sa nejaké minimálne zlepšenia ale nič extra..potom som nabehla na antikoncepciu a moja pleť je super s porovnaním pred tým..vyrážky vôbec iba malé fliačiky 1 - 2 uplne malé trošku červené dajú s aprekriť make upom...a ak ti môžem poradiť zbehni do lekárne a kup si ACNECOLOR večer si umy pleť a trošku si tým natri tvár...do rána to urobí zázraky...je to najosvedčenejšie ale vela po tom schne pleť tak cez deň sa kremuj niečim na hydrataciu...ja som s nimi bojovala od tých 11 rokov do 15 ...:) sú preč..dúfam že uplne, držím palce všetkým :) prípadne keby ste chceli ešte nejaké rady ozvite sa ;)
chcela by som sa opytat dievcat ako u nich prebiehala liecba, lebo predsalen muzi maju inu kozu ako zeny.. ze ako vyzerala vas tvar pocas liecby? nemali ste hnusne suche mapy po tvari alebo nelupali ste sa? vyzeralo to horsie ako to akne? alebo ako to prebiehalo?
mna akne trapi uz 12 rokov, nemam sice velke zapalene vyrazky no mam miliony malych a mam upchate asi vsetky pory, a o dekolte a chrbte a ramenach uz ani nehovorim.. mam strasne mastne tie miesta.. chcela by som si dat predpisat tie lieky od koznej
ja som začala brať minulý štvrtok aknenormin a môžem povedať, že to začína byť zaujímavé :D
Chcem sa vyjadrit na margo tej chemie... mal som skutocne hrozne akne, snazila som si upravit stravu, nejest sladke, cokoladu... len zdrave veci, zelenina, ovocie aby som mala vitaminy, pravidlene ku kozmeticke... masky na tvar z drozdia... nic mi nepomohlo. Potom mi dali roacutanne a ten mi pomohol.... konecne nemam vyrazky, a mam uz 23 rokov a neobjavili sa mi znovu. ten kto tvri, ze je to chemikalia a zatazuje pecen ma pravdu, ale skuste si chodit s takym xichtom! a potom s tymi jazvami....sak pecen sa regeneruje!!!teraz mam sice trochu suchsiu plet (no to moze byt dedicne), ale inak mam skutocne nadhernu plet, skoro dokonalu...
btw. Poncarello ako to s tebou vyzera?
chcem sa opytat podla coho sa urcuje davkovanie tohto lieku? robia sa krvne testy pred uzivanim alebo je to podla vahy pacienta?
ak si vyskusal uz ozaj vsetko (njeze klames) tak by ti to mala pospravnosti predpisat kozna a pekne infomovat o tvojej situacii aj rodicov ak to sami nepochopia.
Sam im vysvetli, ze je to najucinejsi liek aj ked dost zatazujuci organizmus.
Oni nevidia vsetky tie ostatne problemi ktore akne prinasa .. u teba je to vynechavanie cinnosti ktore mas rad u inych depresie ktore su pri akne velmi caste .. len to clovek ktory akne nema nepochopi :).. preto si snima sadni a pekne im povedz co prezivas a ako by ti to mohlo pomoct. A nech ta neodbiju s tym, ze si v puberte.. ono je to sice pravda alked sa akne nelieci ako ma.. dokaze dozivotne poznacit jazvickami ktore mam aj ja ale vdaka roaccutanu ovela menej ako by ich bolo.
Zelam ti vela stastia :).
ja som vyskusal tiez vsetko a chcem preist na roacutan len mi to nechcu podpisat rodicia mam to na tvari a na chrbte a hrudi nepomaha mi takmer nic mam sice 16rokov ale akne mi uz lezie brutalne na nervy na ani na palavaren a ani do posilky a ani na thaisky uz kvoli tomu nemozem chodit hrud ma stve tak neviem ci mam ist na tie tabletky alebo nie mohli by ste prosim vas poradit ja stym nemam snimi skusenost tak neviem
Pre:rokatan:)tak ano,ale vies,to je na tom to najhorsie,ze to reaguje kazdy jednotlivec inac,ale mam dojdem,ze by som to mal skusit...skocim este ku doktorke,a poradim sa s nou...no mas pravdu,tie jeb+++te pupaky su na sibnutie.ale diky za radu :)
Pre:rokatan:)tak ano,ale vies,to je na tom to najhorsie,ze to reaguje kazdy jednotlivec inac,ale mam dojdem,ze by som to mal skusit...skocim este ku doktorke,a poradim sa s nou...no mas pravdu,tie jeb+++te pupaky su na sibnutie.ale diky za radu :)