Fakt je skúpy alebo ja som vypočítavá

Príspevok v téme: Fakt je skúpy alebo ja som vypočítavá
kristina64

Mám už dlhšiu dobu priateľa ktorý je perfektný a mám ho strašne rada, je tu ale jedna vec ktorá mi strašne zle padne. Má 25 rokov a dobre platené miesto nakoľko ja študujem na vysokej škole. Má už vlastný byt aj auto ktoré dosiahol svojim úsilím. Zdá sa mi, že je až prehnane skúpy a strašne ho zaujímajú peniaze. Všimla som si, ako keby ma aj využíval niekedy. Ked ideme do obchodu a pri pokladni mu poviem že platím ja odrazu ho ešte napadne aby kúpil chipsy, alebo džús ktorý stojí 1 EUR vymení za drahší. Ked ho pozvem na pizzu, zázrakom si da celú pritom vždy zvykneme si dať na polku. Alebo napríklad ideme do lekárne a kupuje lieky 5-6 kusov a mne treba jeden ibalgin, zoberie odomna aj tie 2 EUR. Alebo ked niečo vyplatí a ja nemám pri sebe peniaze doma mu dám ale nie presne napríklad som mu dlžná 16 a mám len 20 na druhý den to nevráti. Pritom zarába dobre a ja nemám príjem čize peniaze mám od rodičov. Na dovolenke si všetko platím sama, alebo je to tak, že on napríklad zaplatí vstup na kúpalisko a ja jedlo. Preto by som chcela vedieť ako ste vy na tom so svojime polovičkami aby som to vedela porovnať, lebo čo mám kamarátky, tých priatelia platia aj kaderníčku, hovorím ja nie som typ čo využíva, veľakrát ho pozvem aj ja, ale niektoré veci mi nepadnú dobre.

irmi

Adam, máš v mnohom pravdu.
Ale táto debata (to, čo píšeš) nie je o iných, je to o tebe a tvojej priateľke, však? :) Serie ťa to a tu sa ventiluješ. Veď v pohode, aj na to sú fóra. (naozaj, tiež to využívam. Do témy, ktorá sa ma dotýka, sa dokážem zadrapnúť )
Akurát nás všetkých chceš vtesnať do jednej lajny a to nejde.
My sa napríklad vždy s mužom na dovolenke aspoň raz pohádame kvôli peniazom...či chceme či nie proste sa to stane. Dokázal ma sfúknuť, keď som kúpila deckám loptu za 3 e lebo sme zabudli a časopisy za asi 4 e. (Pršalo, tak nech sa majú s čím baviť). Že on týždeň predtým dostal pokutu 60 e za rýchlosť, akosi pozabudol...

Nech si každý míňa, koľko má. Ale čo v manželstve, keď sú peniaze spoločné?? Ako sa vyhnúť treniciam?
Ináč, nechápem, ako môže priateľka ťahať peniaze z priateľa...každý má svoje,takže všetko fifty-fifty, nie? Mne to pripadá prirodzené. Možno je to preto, že som mala priateľa naposledy na strednej a bez peňazí...:)) potom už manžela a spoločnú kasu. Zarábam trochu menej ako on, ale neznamená to, že musím aj menej zjesť, či hej? :)

whee_ee

adam, napr. keď mám chuť na pizzu, dám si tam, kde mi chutí a nie tam, kde je najlacnejšia, poprípade si nekúpim z obchodu mrazenú, ktorá mi nechutí.. - to je podľa mňa väčšia škoda z peňazí, keď z toho vlastne ani nič nebudem mať.. a už vôbec si ju neodopriem raz za čas, ale urobím si radosť... tú pizzu som udala ako príklad.. ale to zase neznamená, že silou mocou nájdem najdrahšiu pizzerku v meste a budem tam chodiť na 5 píz denne... keď mám chuť na prechádzku, tak sa pôjdem prejsť, zadarmo, nebudem hľadať nejaký platený areál alebo čo :D keď si chcem zabehať a je pekne, pôjdem von - zadarmo, ale keď prší, do posilky za nejaký peniaz... atď.. chápeme? :D

prídeš mi už trochu prehnaný... neber v zlom. :)))

už asi radšej nebudem reagovať :)) akosi ma to rozčuľuje, asi som nevyrovnaná :D dnes som celá nejaká podráždená, takže to fakt nemyslím osobne :)

cashia, dík :)

AdamKrt

whee_ee:

to nebolo myslene na Teba. Nechal som sa trochu uniest analyzou Tvojho prispevku. Choroba z povolania, ked vidim niekde skryte rezervy :)

Cashia

panebože, toto sa už nedá čítať..absolútne súhlasím s whee_ee..adam, ty by si sa mal rýchlo spamätať a začať chodiť medzi ľudí, nájsť si priateľov lebo ti to udiera na mozog, ty vidíš len to svoje, že ženy vo vzťahu využívajú a utrácajú peniaze svojich partnerov..fajn, sú aj také ale to čo tu spomínaš, to už je BRUTAL extrém..ľutujem tvoju priateľku..

whee_ee

adamkrt, prepáč, nepýtala som sa na to, ako čo najviac ušetriť.. len som povedala svoj názor na vec a ako to vnímam ja a myslím, že nie som asi držgroš a ani zbytočne nemíňam...

AdamKrt

Kavu nepijem, do restiky chodim iba cez obed, ked sa neda inak najest. Kino - no, ma to sice nieco do seba, ale potom sa clovek nema na co divat v TV. Film sa da pozriet napr. z DVD atd a pritom ho to stoji podstatne menej. Niektore dnesn kina nevedia, co pytat. V mensich mestach stoji listok povedzme 2E v malom kine, velke pytaju kludne 5E. No a ked idete vo dvojici, tak 10E padne len taky fukot... Casto pozriete si film a akoby mate pocit ala dedo Simpson "vratte nam vstupne" :)

A nakupovanie ? To je zabava ? Iste, po obchodoch sa da aj behat, ale nakupovat len tak pre nic zanic ? To je dusevna porucha modernej doby...

V roznych chudobnych krajinach ziju ludia, co maju podstatne menej a ziju stastne. Toto su iba take talafatky a pre ludi, co si cenia prave hodnoty, to nemusi vela znamenat...

Da sa kludne zabavit aj inak. Aj tak, ze to moze menej stat, aj ine sposoby, kde sa robi vselico ine. Napr. nieco tvorit. Nieco pre druheho urobit, niekomu pomahat, ucit ho, starat sa atd, atd.

Len velky clovek sa vie tesit z malickosti. Generacie ludi sa bez vselicoho dokazali obist a to co bavi jedneho, neznamena, ze druhy musi v tom mat zalubu.

whee_ee

adam, zlatá stredná cesta... zlé je priveľa míňať a nič si nešetriť, a takisto zlé je šetriť každú korunu a nedopriať si, keď na nejaký štandard mám.. načo mi potom budú peniaze na konte - ak nešetrím na niečo konkrétne, pokiaľ si ich neužijem? rezervu mať treba, ale aj si niečo dopriať... aby som celý deň sedela na riti doma, lebo sa mi nechce vyhadzovať za kino, reštiku, kávičku, nakupovanie, o čom je život?? jasné, že to neznamená stravovať sa v reštike každý deň, ale raz za čas treba spestrenie... naopak takisto aj taká prechádzka má svoje čaro, a to je zadarmo atď.. takže podľa mňa to treba pekne obmieňať a striedať a nie len silou mocou robiť všetko tak, aby ma to stálo čo najmenej (o výhodných nákupoch nevravím :)))) a ani nie tak, aby som sa zadĺžila a nemala z čoho žiť...

AdamKrt

whee_ee:

iste. Co je vela, je vela. Ale kazda minca ma 2 strany a neni zle si vypocut partnera, aky ma na to dovod.

Ja radsej napr. setrim na dochodok, ako rozhadzujem peniaze. Ale ked nieco potrebujem, ci by som silno chcel /v rozumnej miere/, tak si to doprajem. Ale nerobim si zo zivota zdroj pre zarabanie firiem, aby na mne ryzovali. Doba je zla a clovek by mal mysliet ako na pritomnost, tak minulost a buducnost. Ako v rozpravke o troch grosoch. Jeden pre seba, druhy pre syna, treti pre otca. Nic neni zle na tom naucit sa skromnosti a nie hnat sa za statkami. Clovek moze predsa aj slusne, dostojne zit, ale nemusi pritom hyrit a utracat ako blazon. Mna by zaujimal aj nazor muzov, co si myslia o tom, ako ich vidia ich partnerky. Nie iba jednostranne hodnotenia - on je skrt a ja chcem takove, makove...