Mám už dlhšiu dobu priateľa ktorý je perfektný a mám ho strašne rada, je tu ale jedna vec ktorá mi strašne zle padne. Má 25 rokov a dobre platené miesto nakoľko ja študujem na vysokej škole. Má už vlastný byt aj auto ktoré dosiahol svojim úsilím. Zdá sa mi, že je až prehnane skúpy a strašne ho zaujímajú peniaze. Všimla som si, ako keby ma aj využíval niekedy. Ked ideme do obchodu a pri pokladni mu poviem že platím ja odrazu ho ešte napadne aby kúpil chipsy, alebo džús ktorý stojí 1 EUR vymení za drahší. Ked ho pozvem na pizzu, zázrakom si da celú pritom vždy zvykneme si dať na polku. Alebo napríklad ideme do lekárne a kupuje lieky 5-6 kusov a mne treba jeden ibalgin, zoberie odomna aj tie 2 EUR. Alebo ked niečo vyplatí a ja nemám pri sebe peniaze doma mu dám ale nie presne napríklad som mu dlžná 16 a mám len 20 na druhý den to nevráti. Pritom zarába dobre a ja nemám príjem čize peniaze mám od rodičov. Na dovolenke si všetko platím sama, alebo je to tak, že on napríklad zaplatí vstup na kúpalisko a ja jedlo. Preto by som chcela vedieť ako ste vy na tom so svojime polovičkami aby som to vedela porovnať, lebo čo mám kamarátky, tých priatelia platia aj kaderníčku, hovorím ja nie som typ čo využíva, veľakrát ho pozvem aj ja, ale niektoré veci mi nepadnú dobre.
Fakt je skúpy alebo ja som vypočítavá
Uff, podarilo sa mi precitat si diskusiu. Horko-tazko, je tam kopec motaní sa okolo nizkorozpoctovych receptov na cestoviny a rizito ... :-)
Kristinka, tvojich príspevkov tam nie je veľa, ale myslím si, že tvoj priateľ je lakomy a navyše nema zmysel pre trapnost. Ten "genialny tah" s dzusom je neuveritelny a velmi trapny (pekna ilustracia .-). Mozno by si sa zanho obcas aj hanbila.
Dovolim si preniest sem podla podstatne casti z prispevku od Prajastera. Mne pomohol (pozdravujem :-) ). Dodavam, ze moj priatel bol iny - on nedopraje ani sebe. nastavil sa tak, ze "nic nepotrebuje"
Tu su tie Prajasterove prispevky:
"1. Je lakomy. Jeho zivotny styl je nasledkom lakomosti, je to len setrnejsie nazvany problem. Myslim si, ze tvoje uvahy to vystihli, len sa bojis si to priznat.
Kto nevie premienat peniaze, ktore mu zvysuju po zaplateni nevyhnutnych vydavkov a naakumulovani rezervy, na RADOST, na sprijemnovanie zivota svojho a svojich pribuznych a podobne - ten je lakomy. Peniaze maju sluzit, nie panovat.
2. Je sebecky alebo ta nelubi /alebo oboje/. Ma peniaze a napriek tomu ta nuti koexistovat unho so spinou, s vecami davno za zenitom. Vie, ze sa necitis dobre a uprednostni nejake haraburdy...
Vie, ze sa zanho v podstate hanbis a radsej za nahlas zastituje svojou nonkonformitou a nic podstatne na tom nehodla zmenit. Len akesi omrvinky, aby si dala chvilu pokoj.
Nonkonformita je prejavom zrelosti ale vykrikovanie "ja som taky nestadovity a som na to hrdy", to zrele nie je."
"Neprikladaj velku vahu prispevkom /ale precitaj si ich pozorne, nech vies,ze ake argumenty mas ocakavat/, ktore argumentuju opacnym extremom: ze je zle byt nadmerne rozhadzovacny. Ano, maju pravdu, je to zle. Ale: To je akoby si sa uchadzala o nejaku pracu a medzi svojimi kladmi by si uviedla, ze nekradnes.
To ma byt samozrejmost pre kazdeho aspon stredne rozumneho cloveka,
1. ze nepodlieha manipulativnym reklamam /teraz ma dviha napr.mimoriadne hnusny slogan: "Je lahsie splacat, nez setrit"./.
2. ze udrzuje v rovnovahe svoje prijmy a vydavky a nastavi ich tak, aby mu nieco zostalo. Kto neusetri z 10 tisic,neusetri ani zo 100 tisic /Sk, samozrejme/.
3.ze si nepoziciava na spotrebu, dovolenku a podobne
4. ze nenaleti podvodnikom, nerealnym slubom, vidine rychleho, lahkeho a hlavne bezpracneho zbohatnutia
Pozri, Magda, myslim si, ze nie si nadmerne rozhadzovacna. Usudzujem tak z faktu, ze ste spolu vyse roka. Ani setrny clovek, ani vysloveny lakomec by s rozhadzovacnou zenou nevydrzal, okamzite by zavetril nebezpecenstvo a zdupkal by. IT-ckari byvaju velmi racionalni, tvoj partner v tebe skor vidi nejaku stabilitu, vratane financnej."
Kristinka, mozem ti povedat z vlastnej skusenosti, ze lakomy clovek pokazi radost aj tomu druhemu. Akosi nastavi situaciu tak, ze ani ten druhy svoje peniaze na radost nepremiena ... cele to ma akusi divnu pachut .. normalne veci ziskavas za cenu "boja" a uskokov... je to nanic.
anjelik9: no tak to mas 100% pravdu =)
waterka že máš doma bejby o ktoré sa očividne treba starať a finančne podporovať až pokým nepresiahne vek dospelosti =DDD
mumulo666:
co prajes druhemu, nech sa deje Tebe samemu... Co je to normalny a co sa Ti nepaci za nazor ? Ze clovek chce byt fer voci sebe i druhemu ? Ja sa k zenam spravam rovnopravne, ale aj ako dzentlman. To vsak neznamena, ze mam mensie prava. Proste niekto vie narabat s financiami a druhemu sa rozkotulaju. Zodpovedny clovek si to vie zariadit tak, aby z toho rodina nemala problem a nie, ze necha toho menej zodpovedneho partnera/partnerku, aby prehajdakal peniaze a nebolo detom napr. na skolu, na zabezpecenie na stare kolena, ci nebodaj na nejake zadlzenie rodiny, ktore by ju ohrozilo existencne... Vies, ked bude niekedy tazko a zrazu partner dojde s tym, ze hodi zachranne koleso v podobe riesenia, ktore pripravoval roky, tak je to urcite lepsie, ako ohrdnuta pycha a neukojena tuzba kuskoch nejakych talafatiek... :)
--------------------
waterka:
pozri, to je na Tebe, co mu dovolis. Ak na to mas a nerobi Ti to problem, tak mu daj. Pokial vsak vidis, ze to zneuziva, tak zmen pristup. Ja som napr. musel v rodine pristupit k tomu, ze som pozical peniaze bezurocne na kratke obdobie, kde dotycny clovek to mal vratit z prvej vyplaty. Z jedneho mesiaca boli 3, sama vyhovorka, preco sa to neda, potom polrok a dotycny sa vobec nemal k zaplateniu dlhu. Pritom peniaze rozhajdakaval kadelahsie. Predsa si zivotny standard znizovat nebude i ked druhemu dlzi.... Naopak, poziciaval si este peniaze a nie na splatku, ale na safarenie, zabavky, hicparty a podobne. Pritom ja, keby som niekomu dlzil, tak mu to splatim co najskor, ale dotycnej osobe to vobec nevadilo. Tak som pristupil k tomu, ze po vyse roku, ked dlzoba nebola splatena som povedal, ze dovtedy a dovtedy to bude zaplatene, alebo si uctujem urok ako banka. A div sa svete, zrazu to uz splacat slo...
Potom sa mi osvedcila metoda - ano poziciam /bezurocne/, ale nie, ked ma este voci mne nesplatene dlhy. Takze metoda, najskor zaplat dlh, potom sa pozicia, nieco zaplati... Niektori ludia su totiz schopni zneuzit dobrotu druheho, alebo su lajdaci a nedaju sa inak donutit, aby si plnili svoje zavazky. Takze sa clovek moze zachovat velkoryso, ale pokial vidi, ze dobre slovo nikam nevedie, tak treba byt prisny /ale spravodlivy/.
Niekto sice bude vzdy na to pyskovat, ale je to nevyhnutne. Kazdemu sa vyhoviet neda.
Raz som v minulosti dostal dobru radu, ale nedrzal som sa je. V tej rade sa hovorilo o tom, za ak chces mat priatela, tak mu nepoziciavaj peniaze. Pre peniaze sa totiz vela ludi rozkmotrilo. Ozajstny priatel nebude chciet toho druheho zatiahnut do svojich problemov. Aj v rodinach preto byvaju rozbroje. Niekto urobi nieco s dobrym umyslom pomoct a ak ten druhy neni zodpovedny a kasle na svoje zavazky, je problem. No a co urobite priatelovi, rodine...?
wow, si to tak odborne popisal =) rozmyslala som uz davno nad nejakou spolocnou "pokladnickou", ale bojim sa mu to navrhnut... lebo viem, ze momentalne to auto naozaj potrebuje opravit, plus splaca pozicku a tak sa pomalicky vyhrabava zo zlej situacie... ja mam vlastne auto, takze tam problem vobec nie je...
...Adam, ty tusim zijes v mama hoteli...normalny chlap nema taketo nazory...zelam ti, aby si bol do kona zivota nezamestnany...a nemal ani na slanu vodu..
waterka:
vyjasnite si financie. To, co to popisujes, znie tak, ze nepekne Ta vyuziva. Na druhu stranu.
On ma auto. A co Ty, mas tiez auto, alebo pouzivas to jeho ? On plati benzin, opravy ? Neplati on zase nieco ine ? Cesty, dovolenky, ... neviem co ?
Mne sa v partnerstve pozdava riesenie, ked je jeden sporovlivy a druhy rozhadzuje, ze vznikne nieco ako fond, do ktoreho sa bude prispievat bud rovnakou sumou, alebo percentualne podla prijmu. Ostatne svoje si kazdy odlozi a moze si s tym robit, co chce. Zo spolocneho sa bude platit spolocne. Ked bude chybat, kazda strana doplni podla dohody fond.
Ak sa to nastavi percentualne, tak to moze byt nefer, ak niekto zarobi vela a druhy malo. Na druhu stranu nikto nevie, kedy sa situacia moze otocit a ci druhy nemoze zarabat viac. Ak sa vsak stanovi nejaka pevna rozumna suma, aby ten, co ma menej, nebol nejak silne obmedzovany, ze tam necha uplne vsetko, tak potom by stalo za zvazenie davat tam pevnu sumu. Problemom je, ked vsak tomu, co ma malo klesne prijem a nebude schopny tu sumu tam doplnit. Alebo kombinacia, nejakej pevnej a percentualnej zlozky.
Povedzme, aby sa to nemuselo s rokmi a prijmom menit. Platilo by sa minimalna mzda, co je teraz nejakych 307 EUR + 10 percent z cisteho prijmu.
V pripade nezamestnanosti jedneho z partnerov by klesol prispevok do fondu iba povedzme na uroven minimalnej mzdy, ktoru by za nezamestnaneho partnera zaplatil druhy partner. Isteze, podpora v nezamestnanosti, ci socialne by bolo nizsie ako minimalna mzda a tak by dany nezamestnany dlhoval do domaceho fondu. Pretoze by vsetko daval do fondu /alebo povedzme 90 percent/ a ostatok, ten rozdiel, co zaplati partnerka-partner, by musel tomu druhemu vratit, ked sa zamestna. Alebo ak su nasetrene peniaze v spolocnom fonde, tak z toho by mu bol vrateny.
Pri nezamestnanosti dlhsej ako jeden rok, by uz povedzme musel odovzdavat vsetky financie do spolocneho fondu a uz by nerozhodoval vobec o pouzitych finanaciach. Pretoze existuju ludia, co by im kludne mohlo vyhovovat vobec nerobit, ved ma moze niekto zivit... To by ich malo prinutit pohnut zadkom... :)
Nejak takto by to mohlo byt :)
a co poviete na mojho chlapa?
dlho nemal dobru pracu, tak som mu financne pomahala, aj som mu pozicala peniaze, ktore doteraz nesplatil... nehovorim, setril, kollkokrat nejedol, lebo nechcel minut posledne drobne... pomohla som mu aj s pracou, takze konecne zacal zarabat, ale pred 2 tyzdnami ma prekvapil, ked mi zavolal, ze nasiel tenisky, ktore by si chcel kupit, ze ci mu ich zaplatim... myslela som, ze si robi srandu, tak som ho odbila, ze ved zarabas...ked prisiel domov, bol urazeny, ze on by mi nepovedal nie, ak by som nieco chcela, comu neviem, ci verit, lebo to mozno boli len silacke reci, chlapi radi tak rozpravaju =)vcera zas pri pocitaci, ze potrebuje nove prenumatiky, a ze ci mu nekupim jednu za 80 dolarov... chapem, ze ma auto v hroznom stave a ak ho neda dokopy, neprejde inspekciou, ale co ja nechapem, je, ze kazdy ma predsa svoje peniaze... ja od neho nikdy neocakavam, ze mi zaplati, ked si budem chciet nieco kupit... neviem, ci je to tym, ze vzdy mam staly prijem, alebo proste ina vychova...ja to beriem tak, ze ked nieco chcem, tak som si ja za to zodpovedna, nemozem ocakavat od ineho, aj ked je to moj frajer, alebo ina blizky osoba, ze mi na to len tak da peniaze... a to nie je jedna pizza za 4 eura, ako vy hovorite... celu zimu som mu pomahala, kupovala potraviny, listky do kina pomaly kazdy tyzden, atd... nehovorim, teraz obcas zaplati vonku, pride domov s niecim... ale nakup do domu neurobi =( chapem, ze asi potrebuje poslacat, co zameskal predtym, a konecne troska nasetrit, ale on ma pocit, ze som na neho lakoma =( ja mam zlu skusenost z predchadzajucich vztahov, veeelmi tvrdo som zaplatila (doslova) za svoju naivitu, a nemozem si dovolit, aby sa to zopakovalo... co by ste robili na mojom mieste?
oprava !!
25.5.2010 (posledny prispevok). Nejako som netrafila spravnu klavesu .. :-)
uff, nasla som to.
V tej akoze mojej diskusii bol posledny prispevok 25.8.2010, je na str. 8 v tejto casti Fora.