DELENA STRAVA - KTO SO MNOU?

makra

pustnaliska: potom sa o tie svoje hlodaky dobre staraj :) inac, ja uz mam v tom tiez chaos, kukala som nejake knihy v obchodoch a tiez som si vsimla, ze su v nich rozdielne info

pustnaliska

AHojte nadsenci,
kupila som si knizku o delenej strave a tam je napisane uplne nieco ine ako som sa dociatala na internete... som zufala...co je pravda? Mne by viac vyhovovalo to, co je v knihe, lebo je to menej prisne :) Pise sa tam, ze s bielkovinovou skupinou sa je VSETKO OVOCIE okrem bananov a cerstvych fig...a ze zelenina je neutralna...z toho mi vychadza, ze sa MOZE KOMBINOVAT SO ZELENINOU... Ja som zacala pred necelym tyzdnom a idem podla toho. Este sa tam pise, ze neutralne su udene ryby, tucne syry s obsahom tuku nad 50% (sak take u ans ani nei su!), kysla aj sladka smotana, kysle mlieko a dokonca aj surova sunka (to tiez neviem co si mam pod tzm predstavit) ... Vraj by sa mal dodrzovat pomer ze 4/5 zeleniny a ovocia a 1/5 zvysne jedlo... boze..sak to by mi asi narastli hlodaky! No a nic tam nepisu o odstupe jednotlivych jedal, takze mam pocit, ze som necelych 300 korun vyhodila do luftu... VDAKA ZA RADY.

iris.

ja som jojo efekt nemala, hoci sa snazim co to drzat,jest zacinam tak okolo 10 hod.dni nemam rozdelene na zivocisne a rastlinne,podla info,co som mala ja,tak to nebolo o dnoch ale o jedlach,napr. obed bielkovinovy, vecera mohla byt aj skrobova.

elektra

ahojte chcela by som sa opytat ze ked schudnem delenou stravou tolko kolko chcem ci mozem presjt na pravidelne jedenie v mensich davkach ale zdrave jedlo a dodrziavat len nieco.Nedostala by som tak jojo efekt?

Danusa

Ahoj Elis, zaujal ma Tvoj prispevok o delenej strave. Ja mam problemy so zaludkom, resp. viac-menej s crevami, takze by som to chcela skusit, ale nemam ziadne skusenosti s touto formou diety. V Tvojom prispevku je vsetko dost podrobne rozpisane. Comu som nerozumela je, ze ako je to dane, ake dni by sme mali mat? Ci zivocisne alebo rastlinne? Alebo ako casto to striedat, alebo si vybrat den ako sa nam zachce alebo ako sa citime? Dik za rady. D.

elis

Podľa lekárov patrí delená strava medzi relatívne bezpečné diéty, musí sa však riadiť zásadami správnej výživy. Úspešná je vraj preto, že vedie k dodržiavaniu stravovacieho režimu, človek venuje viac pozornosti svojej strave a to pomáha k zlepšeniu výživy.
Princíp tejto diéty je v nekombinovaní určitých potravín. Konkrétne potravín zo živočíšnej a rastlinnej skupiny, resp. bielkovín s uhľohydrátmi. Pri delenej strave rozlišujeme tieto skupiny potravín:

- Živočíšna skupina: mlieko, syry (nízkotučné), tvaroh, jogurt (biely), vajcia, mäso
- Rastlinná skupina: chlieb, pečivo (tmavé), strukoviny, zemiaky, ryža, múka, sója, cestoviny (bezvaječné), vločky, med
- Zelenina
- Ovocie
- Neutrálne: orechy, mandle, kakao, soľ, pochutiny a káva

Základné pravidlá pri dodržiavaní delenej stravy:

- Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
- Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
- Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím(nikdy nie súčasne)
- Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
- Potraviny s neutrálnej skupiny, môžeme kombinovať so všetkým.

Ďalšie dôležité pravidlá:

1. Z nápojov najviac minerálky, sódovku, nesladený čaj.
2. Alkohol brzdí chudnucí proces, najlepšie je vydržať aspoň prvých 14 dní diéty úplne bez neho.
3. Nezáleží na množstve potraviny, nesmie však dôjsť k nežiadúcej väzbe, tuk sa okamžite ukladá.
4. V nakladanej zelenine cukor nevadí, v kompótoch áno.
5. Zemiaky nie sú zeleninou. Patria do rastlinnej skupiny. Huby zaradíme medzi zeleninu.
6. Zelený hrášok a fazuľkové lúsky sú zelenina, ale hrachová kaša, alebo varená fazuľa patrí k strukovinám (t.j. rastlinná skupina).
7. Pri výbere cestovín dbáme na to, aby boli bezvaječné.
8. Pri pečení alebo restovaní, nádobu len slabo potrite rastlinným olejom. Nie vo väčšom množstve!
9. V prípade veľkého hladu po sladkostiach siahnite po ovocí, nezabúdajte však, že v deň, keď sa konzumuje ovocie, nesmie sa jesť zelenina.
10. Cukor je prísne zakázaný.

Skúsenosti: Ráno začínajte deň ovocím a nesladenými džúsmi a od obeda jednu z variant rastlinnej alebo živočíšnej skupiny až do večera.

alis

Ahojte,Delenu stavu uz drzim podla principov i ked je ich dakedy tazke dodrzat.A mam sem tam aj prehresky.No neviem ci robim a delim vsetko ako sa ma.Chcela by som poprosit ci by mi daka skusena a dobra dusa nenapisala tyzdeny jedalnicek + s mnostvom potravin(g). Dakujem

január

ahojte všetci..čítam, čítam a už 2 týždne sa stravujem delenou stravou..zatial žiadny výsledok nevidím...iba ak lepší pocit..ale viem,že sa to objaví tak po mesiaci...stačí mi dať dolu 5 kg...ale hlavne to robím kvôli partnerovi..ktorý vianočné mušelinky nedokáže dať dolu cvičením...tak som mu upravila stravu...nefrfle..ale nikdy nevie kombinovať..podla neho nezapamätatelné...držím palce všetkým..ozaj tá podpora tunak je fakt super ...dakujeme

stuplik

ahojte viete mi niekto poradit ako ta delena strava fuguje a kde sa daju zohnat recepty na delenu stravu ? vopred vam dakujem info mi mozete poslat aj na kosikova@tattoo-piercing.sk