Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Zväčšené lymfatické uzliny

Príspevok v téme: Zväčšené lymfatické uzliny
Berusiatko

Mám opuchnutú uzlinu na pravej strane krku, má asi 3 - 4 cm, je to normálne??mala som streptokoka, ale už je vyliečený a uzliny sú stále také obrovské. Na krčnom si doktorka myslela že to mám z alergie, ale žiadnu alergiu nemám. Ale mám zpálený kĺb hornej čeluste, tiež na pravej strane, môžem mať tú uzlinu takú opuchnutú z toho?? Ďakujem

Laurina22

Vies co praveze neboleli toho som sa zlakla.

Tak ja ako som si to nahmatala som pockala ale nezmizli ihned som isla na ORL odtial ma vypisali na krvne testy,na vytery,na sono.

Nakoniec zistili ze som to mala z prekonanej mononukleozy.Ale ja som sa tiez bala a plne ta chapem,ja som navyse hypochonder cize ja aj pri obycajnej angine stracam hlavu

A ako prisli tak aj odisli

vystrasená

Ďakujem Vám za Vaše názory a príspevky...ja si to uvedomujem, že sa asi priveľmi pozorujem, ale mám proste strach a dúfam, že to skutočne nie je nič vážne.

Laurina, ak sa môžem spýtať prečo sa ti objavili tie uzliny a ako dlho trvalo kým ti tie tri zmizli?..a boleli ťa?

Ďakujem pekne

Laurina22

Vystrasena paradox je,ze to pisem ja ale mam pocit takisto ze sa prilis pozorujes

Ja mam dve uzliny v strede krku na lavej strane,a asi 4 som mala na pravej strane,3 zmizli,posledna sa zmensila ale je tam.

Na slabinach mam uzlinky aj si ich nahmatam som chuda takze je to normalne,pred ms sa dokonca troska zvacsia ako male fazulky.

llek

Este k tomu zlepsovaniu imunity - v pripade vystrasenej to, ze sa uzlinka pri zapale zvacsila svedci o tom, ze jej imunitny system funguje a je vykonny, ved to bola reakcia na prebiehajucu infekciu. A to ze sa zapali zub, tomu sa neda nejakymi produktami predist, lebo bol problem na urovni samotneho zuba nie imunity

llek

Vystrasena, je tazko povedat, kedy uzlinka uplne vymizne, niekedy take drobne cca 1/2cm alebo aj do 1 cm mozu pretrvavat aj dlhodobo. Ono uplne najdolezitejsie je, ze sa uzlina nezvacsuje a nepribudaju nove. Uzlinky bolia, ked v nich prebieha akutny zapal alebo dokonca zahnisaju, teda v case prebiehajucej infekcie, tie co zostanu trosku zvacsene dlhodobejsie po prekonanej infekcii, uz zvycajne nebolia, len su.

vystrasená

Llek, ďakujem Vám veľmi pekne za odpoved. Už som trošku kľudnejšia. Ešte by som sa chcela opýtať, že pokiaľ by to bolo teda z toho zuba napríklad, i ked ten je už 2 mesiace vonku, za aký čas by mali tie uzliny zmiznuť?..a nemali by bolieť alebo zmiznuť po ATB?

Ďakujem ešte raz:-)

llek

Vystrasena, z toho co popisujes mam ja osobne pocit, ze tvoj strach nie je velmi opodstatneny a presne ako sama pripustas, asi sa pozorujes o nieco viac ako treba. To sa stava,ked si na sebe nieco najdeme, tak si to stale hmatkame a po istom case si nahmatkame aj veci, ktore su uplne normalne. Tie uzliny v slabinach si chudi ludia bezne nahmataju, Tam su bezne hmatne fazulkovite LU cca 1 cm. Problem by to bol, ak by ich bolo vela, pripadne by boli jedna velda druhej, ci az v takzch zhlukoch. To co mas ty, je podla mna normalny nalez. To co popisujes na krku sa mi tiez nezda nieco co by malo nahanat strach. Urcite tie uzliny nemaju viac ako 2 cm, okrem toho su v takych lokalitach, kde sa casto lahko zvacsene reaktivne uzliny nachadzaju - tesne pod uchom, pod sankou. Moze to suvisiet s tym zubom, pripadne s tym streptokokom. Som si ista, ze aj na ORL nic hrozostrasne nezistia. A tie zvysene teploty - to tiez nie je nieco coho by si sa mala obavat, je to do 37 st. Nase telo na to, aby imunitne reakcie bezali, si niekedy potrebuje trosku zvysit teplotu, lebo vtedy sa mnohe imunitne reakcie aktivuju a mozno je to aj tvoj pripad. Chid na to ORL a verim,ze to dopadne dobre

vystrasená

a ešte by som chcela dodať, že tie zvýšené teploty mávam takmer vždy neskoro poobede alebo podvečer...večer mám takmer vždy pod 37...a z krvného obrazu mi vyšli zvýšené eozinofily 0,404.

Už som z toho na nervy.

Ďakujem vopred za odpoveď

vystrasená

llek, veľmi by som Vás chcela poprosiť o pomoc. mám obavy z rakoviny lymfatických uzlín. Asi pred mesiacom som si na krku nahmatala zväčšené uzliny..hlavne pod uchom vľavo-ta je dosť tvrda, na opačnej strane pod uchom je menšia, takmer ju ani necítiť ale tiež je tvrdšia a ešte tesne pod sánkou také mäkké na oboch stranách po jednej(neviem ani povedať aké sú veľké lebo sú fakt mäkké a neviem to odhadnúť a ani neviem či ide o uzliny, len je to také zdurené)...vyplašila som sa a utekala som k lekárovi, pretože som mala aj zvýšenú teplotu niekoľko dni. Lekár mi dal v priebehu dvoch týždňov 2x antibiotiká ale uzliny sa nezmenili...bola som na rtg hrudníka-v poriadku, na sone krku mi lekár povedal, že on tam vidí iba jednu uzlinu(tú pod uchom), ale ja si ich cítim viac, a vraj je veľká iba 9 x 4 mm (neviem prečo ale mne sa zdalo a aj sa mi zdá na dotyk väčšia..)...keď ležím tak ju ani poriadne necítim, ale mám pocit ako keby sa v priebehu dňa menila, niekedy je dosť veľká, niekedy akoby tam ani poriadne nebola...a minule som si nahmatala tesne pod bradou takú uzlinku veľkú asi ako šošovička, ktorá tam predtým myslím, že nebola a pod ľavou pazuchou tiež takú maličkú, ani neviem, či je to uzlina. Ani jedna z tých uzlín ma na dotyk nebolí, a to znepokojuje. Ešte idem v pondelok na ORL vyšetrenie, ale mám strašný strach.

Aj v slabinách mám také malé fazuľovité útvary, ale som veľmi chudá tak neviem či to je normálne alebo sa mám aj toho obávať.

Na druhej strane pred dvomi mesiacmi mi vytrhli zub s chronickým zápalom, ale vtedy som teploty nemala a tie uzliny netuším či tam boli už aj vtedy, našla som si ich až mesiac od vytrhnutia. a ešte mi lekár spravil výter z hrdla a mám vraj streptokoka. Môžu tie uzliny s tým súvisieť? Možno som tie uzliny mala už aj predtým, ale teraz sa asi priveľmi sledujem, kontrolujem kvôli tomu veľkému strachu.

Každý deň si aj niekoľko krát meriam teplotu, niekedy je normálna niekedy je 37.

Je môj strach opodstatnený alebo by som sa mala upokojiť a prestať sa tak sledovať?

llek

Ladida, tak drzim palce nech to tak zostane. Ono je to dost caste, ze pacienti sa obracaju na vselikoho ineho, ale akokeby odmietali rady svojich najblizsich, co celu chorobu aj liecbu s nimi piamo prezivaju. Na svojich blizkych bzvaju niekedy aj velmi neprijemni. Je to taky psychologicky fenomen a je dobre to brat trochu z nadhladu. Tak sa drzte.