Rybí olej....a vitamíny

farmaceutka

Zo svojej skusenosti mozem povedat, ze na Slovensku jednoducho nie je o doplnky zaujem. A ked niekto zaujem prejavi, tak trpi presvedcenim, ze po jednom baleni doplnku bude jeho zdravotny problem navzdy vylieceny. Ked mu predostriem perspektivu, ze to bude musiet uzivat prakticky stale, tak sa zhrozi, mavne rukou a odide.
Taka je realita na Slovensku. Pretoze doplnky nepreplaca poistovna, ludia jednoducho nie su ochotni ich kupovat a pouzivat. Ludi, ktori si pravidelne kupuju napriklad obycajny selen, spocitam na prstoch jednej ruky. Zda sa vam 2 eura za 100 tabliet selenu vela? urcite nie! Ale ludia si ho proste nebudu kupovat, lebo po prve necitia nijaky okamzity ucinok, po druhe ho musia zaplatit a po tretie myslia si, ze ja to predavam kvoli zbohatnutiu a preto im to ponuknem. To samozrejme neplati len o selene, ale vseobecne. Oni si maju kupovat rybi olej?? No hroza nad hrozu!!!
Isteze zavisi aj od typu lekarne a jej lokality, vo vacsich mestach su ludia viac rozhladeni, lekarne v malych mesteckach to maju, co sa tyka doplnkov, uplne nafigu.

RNG

bylinky su fajn, ale ja davam prednost vytazkom z nich, s presnymi obsahmi klinicky ucinnych zloziek alebo aspon standardizovane byliny(ciastocne vytazky) so zarucenou koncentraciou aspon tej najznamejsej ucinnej zlozky(samozrejme preskumane lekarmi, ktori sa specializuju na prirodne latky v lieceni a udrzbe zdravia.

vsevedka

Ja som bývala od malička často chorá.Meningitída,ťažké migrény, opakované zápaly obličiek, angíny,(po vybratí mandlí zápaly prieušiek, pľúc),prolaps mitrálnej chlopne, extrasystoly, autoimunitný zápal štítnej žľazy, alergie na pele, plesne i lieky, zápaly uší, endometrióza, cysty,nezhub.tumor, prekarcióm, zápal dutín, sy.M.Raynould,kŕčové žily, hypercholesterolémia, problémy s GIT-om a ani si všetko teraz nespomeniem.
Keď sa mi narodila dcéra, začala byť tiež čast chorá a to ma vyburcovalo zaujímať sa o alternatívnu liečbu, pretože u lekárov to boli len ATB-kontrola-choroba, zase ATB a tak dokola.Až som lieky jedného dňa hodila do koša a riešila to po svojom. Všetko som si najprv odsúšala na sebe a riešila i svoje zdrav. problémy, a zistla som, že ide to aj ináč ako klasic.medicínou. Dnes som vcelku zdravá i moja dcéra, dokonca teraz, keď som kôli úrazu bola na neurológií sa ma doktorka pýtala, kde som tie roky,čo som tam nebola chodila(že k akému lekárovi) a veru mi nejak nechcela veriť, že som lekára nepotrebovala, proste si myslela, že som chodila inde.
Ja som sa ako samouk vzdelala aj vo fyoterapii,ale s bylinkami je to problematické, lebo obsahové látky tam kolíšu podľa miesta zberu, časového úseku dňa kedy sa zbierali a pod. Nemám ani čas všetko si zbierať ako baba bylinárka a v lekárni niekedy sú dobré čajové zmesy, niekedy žiaľ je to len seno.Pri prieuškách, či chrípke však používam doplnky i čaje.

RNG

Nuz presne taqk to bolo, po vyse 10tich rokoch studia roznych lekarskych periodik lekarov zaoberajucimi sa neklasickymi prirodnymi doplnkovymi metodami som sa rozhodol s nimi podelit s krajanmi. Najprv som urobil pokus o zalozenie spolku pre lekarov, ale na neformalnom stretnuti, kde som to sukromne predlozil 3 univerzitnym profesorom a 4 docentom z mediciny sice prejavili velky zaujem, ale len obchodne a sukromne.
Tak som sa rozhodol aspon dovazat niektore z tych podla mojich lekarskych zdrojov najucinnejsich doplnkov v dobrej kvalite, klinicky ucinnych davkach a dostupnej cene. Mozno prinizka cena(nemal som zaujem zarabat na nestasti ludi, ale naopak im pomoct) vyvolala zrejme nedoveru v kvalitu, hoci som mal najvyssiu znamku kvality(GMP, nezavisla kontrola, tj okrem vyrobnej aj organizaciou vyrobcov, casto namatkova a velmi prisna).
Tiez som dovazal hromadu neznamych veci pre trh a mal som hrozne problemyu s prietahmi na schalenei. K tomu sa pridali problemy osobne, organizacne a ine neprijemnosti personalne. Takze po 4.5 rokoch velkych strat som od toho nakoniec musel odstupit, viac si financne uz nemozem na stare kolena dovolit.
Nemam neobmedzeny cas a mam aj ine povinnosti v svojom podniku v USA(mimochodom je to vyroba suciastok pre letecky a chemicky priemysel, tj to nema s doplnkam i nic spolocne, do doplnkov som sa dostal len pre to, ze som mal rozne zdravotne problemy a miestni lekari ich nevedeli riesit k mojej spokojnosti, dokonca som s hrozou zistil, ze niektore z nich boli dosledkom rad lekarov....Hlavne ich nazory na "spravnu stravu", ktora ma doniesla k cukrovke, na traviace problemy a podobne.
Dnes som na tom lepsie, ako pred 10 rokmi, sezonne choroby, na ktore som trpel od detstva porazim za dvo-tri dni, a nebol som u lekara uz vyse 17 rokov. Tj profesionalne ako pacient, lebo mnoho kamaratov aj pribuznych su lekari a s nimi sa stretavam, casto na "bojovom poli" kde ja radim prostriedky od tej malej skupiny lekarov , ktori liecia s uspechom bez pouzitia chemie(povacsine) a oni poznaju len chemicke/farmaceuticke riesenia, pripadne noz, a ziarenie.
Ja sa zastavam skor prevencie, doplnania, cistenia tela a posilenia a zvysovania imunity, tj zasada "nie vyrezat alebo potlacit symptomy chemiou ale vyliecit potravou a doplnkami potravy"
a adresovat podstatu, nie symptomy=priznaky chorob a nedostatkov.

vsevedka

Keďze si doplnky predával iste budeš mať hodne skúseností, i tých negatívnych. Postupne si čítam, keď mám čas aj rôzne staršie príspevky a som sa dočítala, že ti to u nás nejako nevyšlo s tými obchodmi. Škoda, nie každý predajca má dostatočné znalosti o predávaných výrobkoch. Proste predá, či nepredá, čo mu dovezú. U teba sa asi jednalo aj o osobný záujem, tvoje hobby a rodinnú firmu. Ale tie vedomosti ktoré máš využiješ aj v prospech svojho zdravia, rodiny, či ľudí na tomto fóre.

RNG

vsevedka, hlavny rozdiel, preco je v USA viac doplnkov je, ze ich netreba schvalovat, pokial nie su na zakazanej listine. Vyrobca vzdy berie zodpovednost za ich neskodnost a velmi si rozmysli, aby dal na trh nieco skodlive, totiz pokuty a sudy by ho zlikvidovali.
Hlavne velkovyrobcovia, ktori maju hromady vyrobkov a obrovske obraty si rozhodne nedovolia dat nieco na trh, co by ich mohlo ohrozit, pripadne zlikvidovat.
Kedze na Slovensku je aj problem veci schvalit ani nie su monstrozne stamilionove sudy za zlu kvalitu, nemozno ocakavat ani tolko produktov ani taku vysoku kvalitu.
Z toho vyplyva aj mala velkost vyrobcov doplnkov, aj slabsia kvalita a vyber. Ale na zaklade ekonomie ponuka/ dopyt, ked je menej tovaru a znacny dopyt, tak su ceny vysoke a udrzia sa take, pokial budu robit administrativne zabrany proti dovozu a schvalovaniu.
O tom by som vam mohol,napisat celu knihu, co som zazil a cez ake problemy, ktore v USA prakticky neexistuju som musel prechadzat pri mojich obchodoch.

vsevedka

Teraz budem RNG trošku oponovať, u nás, sa práve lekárne začínajú orientovať na doplnky, v meste kde žijem je minimálne 30 lekární a situácia v nich je taká, že na pár poličkách sú uložené farmaceutické výrobky a celý zvyšok lekárne tvoria potravinové doplnky. Často sa napríklad stane, že keď prídem babke s receptom pre dané liečivo, pokiaľ ho často nepredávajú nemajú ho a objednajú mi ho.Dodacia lehota je ale krátka, niekedy ho majú už popoludí, alebo najneskôr na druhý deň. A vôbec nemám pocit,že si konkurujú, je to otázka ponuky a dopytu.V niektorých lekárňach sa "chémia" a alternatíva predáva spoločne, v niektorých je ten priestor akoby predelený a doplnky sa kupujú a platia aj pri inej pokladni.Doplnky mávajú v rôznej kvalite, od rôznych výrobcov a za rôzne ceny, väčinou je dobrý výber a ak niečo konkrétne pre zákazníka nemajú, dá sa to objednať. Problém myslím nie je ani v tom, že by v SR doplnky neboli, ale v osvete zákazníkov, ktorý sami nevedia čo chcú, čo vlastne potrebujú, aké sú doporučované denné dávky, ktoré doplnky môžu pri akom ochorení použiť a pod. Ale ani sa nedivím, pretože minulý režim považoval používanie fytoterapie či výživových doplnkov za šarlatánstvo a preferovali sa výrobky farmaceutického priemyslu.
Aj v SR,či CZ sa vyrábajú kvalitné doplnky, možno sa zdá, že ich je menej ako napríklad v USA, ale to sa nedá porovnávať,jasné že USA budí až dojem zahltenia týmito výrobkami, pretože že je to nepomerne oproti nám veľká krajina, množstvo výrobcov, ale asi aj viac potencionálnych klientov, hoci tam bue zrejme i väčšia konkurencia medzi jednotlivými výrobcami.

borovica

Ja ich kupujem u nás v lekárni, máme ich od viacerých výrobcov a za rôzne ceny a sú dobré. Ja ich užívam už dlhšie kvôli cholesterolu a som spokojná pomohlo mi to.Ja užívam v tabletkách, pýtaj si to ako 3 omega kyseliny.

ekonomika

no,ja si myslim,ze ani vyrobky z lekarne nie su zle,a este jedna vec,
teraz mame krizu a ked budeme kupovat slovenske vyrobky a z nasich obchodov tym pomozeme len nasmu statu.A nie je to az take zle z liekmi a doplnkami z lekarni,len treba mat prehlad.
Preco,by sme mali potporovat svet.trch a ekonomiku.