Na internete som nasiel zaujimavy clanok o udajnej skodlivosti amalganovych plomb na zdravie cloveka. Rozhodol som sa, ze si zostavajuce amalganove plomby dam postupne nahradit plombami bielymi. Urobili ste tak uz niekto? Ste s tym spokojni? Spozorovali ste nejake zdravotne zlepsenie? Kolko takychto plomb mate este vo svojej ustnej dutine?
Amalganove plomby, kolko ich este mate v ustach?
Mimochodom, ako clovek zisti, ze je alergicky na ortut resp. ostatne kovy obsiahnute v amalganovych plombach? Da sa to nejako overit lebo mam pocit, ze keby som prisiel s takou poziadavkou za nejakym doktorom tak by sa na mna kukal, ze co od neho chcem tak ako to doktori radi robia. Oni vacsinou asi funguju tak, ze pokial sa k nim nedoplazis v bolestiach tak ani radsej k nim nechod lebo ti urcite nic nieje a daju ti to pocitit, ze co otravujes.
Mimochodom, ako clovek zisti, ze je alergicky na ortut resp. ostatne kovy obsiahnute v amalganovych plombach? Da sa to nejako overit lebo mam pocit, ze keby som prisiel s takou poziadavkou za nejakym doktorom tak by sa na mna kukal, ze co od neho chcem tak ako to doktori radi robia. Oni vacsinou asi funguju tak, ze pokial sa k nim nedoplazis v bolestiach tak ani radsej k nim nechod lebo ti urcite nic nieje a daju ti to pocitit, ze co otravujes.
Tasina takze si nakoniec potom, ako ti dal stomatolog nove informacie od toho vymienania amalganovych plomb upustila? Nedala si si ich teda vymenit? Len ci ti to ten odbornik nepovedal aj preto, ze sa sam nechcel pustat do tej vymeny lebo tu niekto spominal, ze to lekari neradi robia. Mne inac tiez vtedy argumentovali, ze amalgan je vraj pevnejsi a trvacnejsi, ale samozrejme o negativach nepadla jedina informacia, co je skoda lebo teraz by som/sme nemuseli uvazovat, ci sa tych plomb zbavit alebo nie.
Tiez po precitani roznych clankov o skodlivosti amalganovych plomb som sa tak vyplasila,ze hned som si isla do zrkadla pocitat,kolko ich mam v ustach.Totizto si idem dat vymenit na zadnej stolicke plombu,nakolko mi na preventivke povedal moj stomatolog,ze to bude potrebne.A ked som sa docitala,ake je to skodlive aj pri vyvrtavani,ze kolko otravy pohlceme,ze treba pre ukonom uzit tabletu na pohltenie toxinov,alebo si dat 4 tblt.Carbofitu a po ukone dalsie, ze iba jeden zub sa moze urobit za 1-2 mesiace atd,atd....Bola som presvedcena si ich vsetky vymenit za biele.Proste isla som sa hned informovat ku stomatologovi, ktory viem, ze v nasom meste davno nedava amalgany,ale propaguje biele plomby,ze co je na tom pravdy.Bola som zvedava, ako mi da za pravdu a bude so mnou suhlasit.Totizto moj zubar je proti bielym plombam,najma v zadu, na hryzakoch, ze su slabe....Takze viem, ze u neho by som nepochodila.A cuduj sa svete.Stomatolog, ktory dava iba biele plomby,konieckoncov super odbornik, ktory ma toho nastudovane a absolvovane kopu seminarov ma vysmial obrazne povedane.Povedal mi presne to,co bolo pisane v mnohych prispevkoch, a uistil ma, ze to nie je pravda.A ze nech si kludne dam aj amalgan,nakolko teraz je ta technologia ovela, ovela lepsia,ze nebezpecne to bolo iba pri miesani-teda pre sestricky a ze teraz uz su balene amalgany v kapsuliach a ze pokial som nie alergicka na kovy,co asi nie som, lebo by sa to uz davno ukazalo, tak ze to nie je problem.A ked som sa opytala, ze preco on dava iba biele povedal, ze jemu sa z estet.hladiska amalgany protivia nepacia.Ale ze praveze aj amalgany maju svoje vyhody.Takze ma upokojil. a velmi prekvapil.Cakala som od neho same negativa na amalgan.A nic take nebolo.
delphia, ja byn som sa veru nijak nezriekol svojich vlastnych zubor len kvoli amalgamovym vyplniam. Zase tak zle to pre velku vacsinu ludi nie je. Samozrejme su vynimky, u ktorych sa vylucovanie ortuti nekona velmi dobre, ale to by som si dal urobit najprv testy na zamorenie ortutou a radsej sa aktivne odomoroval(DMSA, cilantro(koriander)), nez si nechat vytrhnut vlastne zuby a nahradit ich nejakym cudzim materialom.
Inac mne uz vyvrtali niekolko amalgamovych plomb a nahradili kompozitami. Ale to len pre to, ze sa povodne plomby uvolnili a bolo ich treba nahradit.
Zubara som upozornil, ze chcem aby pouzival nove ostre vrtaky a hodne chladiacej vody, cim sa riziko ortutovych vyparov pri vrtani podstatne znizilo.Nikdy som necitil ziadne nasledky pri tom, ani bolesti hlavy, ani depresie. Takze to bolo zrejme urobene dobre a relativne bezpecne.
Kompozitami mi vybudovali na zvyskoch zubov cele nove zuby a drzia dobre uz dlhe roky. Rozhodne by som si zdravy koren nedal vytrhnut a dokonca aj chory sa da preliecit na zdravy.
Cydzie materialy totiz organizmus po case odmietne skoro vzdy, vlastne su vlastne.
amalganove plomby sa maju tusim po urcitom case menit, po niekolkych rokoch. tak si pockaj a potom si daj biele.
Delphia tej druhej casti tvojho prispevku som asi celkom neporozumel. Preco si chces dat vytrhnut 4 zdrave zuby? Ved to nema logiku, predsa nahrada nieje to iste ako zivy zub. To si ich chces dat vytrhnut iba koli tomu, ze mas v nich amalganove plomby? Ludia co teda navrhujete? Nechat uz zuby s amalganovymi plombami tak ako su (kedze je tam riziko intoxikacie ortutou pri ich vrtani) a v buducnosti vyuzivat uz iba biele plomby? Nerad by som, aby sa mi nieco neprijemne v pripade vyvrtania amalganovej plomby zo zuba/zubov stalo.
ja ich mam 6! :-O
jedna vec je, ze je to dost nebezpecne si davat rozvrtat amalgamy, nakolko sa ich clovek nahlta a nadycha ci chce alebo nie, a druha vec- dost neradi lekari ich vymienaju za biele tvrdiac, ze tie su menej odolne a casto vypadavaju.
takze ja som sa rozhodla, ze v buducnosti si radsej dam 4 dolne stolicky s velkymi plombami dam vytrhnut a nech mi tam urobi nakrady a 2 ma mensie a tie ich dam vymenit. ale musim si najst ineho zubara, lebo moj je proti mojmu rozhodnutiu
tak to urcite si da nejaku prirazku aby zinkasoval nieco!!a urcite postupne ti bude robit a tak sa to aj ma ,,,kolko mas takych zubov ??
Len teraz rozmyslam, ze zubar za kazdy jeden zakrok bude chciet asi zinkasovat peniaze, kedze na tych zuboch na ktorych su amalganove plomby nemam ziadny kaz a moze to vnimat iba ako esteticku zalezitost. Ma mrzi, ze ma vtedy vobec nikto neinformoval, by som si radsej priplatil za biele plomby ako strkat do ust plomby s jedovatou ortutou. Este ma napadlo, kedze mi tie plomby bude musiet vyvrtat, predpokladam, ze pri tom vrtani odvrta aj cast zdraveho zubneho tkaniva (skloviny) a teda zasa tam bude o kusok viac plomby ako zuba. Kedy ides na prve vrtanie? Len potom, ze sa to ma robit postupne, nie vsetko naraz.