Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
Pre ajajaja: prosím Ťa, a kto je ten človek, čo šiel v 31 na medinu? Lebo vieš čo, aj som vyštudovala dobor, ktoý nemá absolútne uplatnenie,a mám 28 rokov, a strašne chcem študovať, romzýšľaal som tiež nad medinou, ale okolie mi vraví, že už je na to neskoro...tak enviem, je či nie? a tenčlovek sa tam ako dostal, ak študoval medzin, vzťahy a asi nematuroval z chémie ani bioly? to by ma zaujímalo, a z čoho si to platí, keď je to druhá vš a dá sa robiť len interne. Prosím napíš mi na mail: esmeraesmera@gmail.com
vek 21-22 je UPLNE v pohode, ja poznam cloveka, kt. vystudoval medzinarodne vztahy, aj uplatnenie z toho mal, ale vraj ho to nenaplnalo ,tak siel na medicinu....teraz ma 34 rokov a je prosim pekne tretiak...navyse sa mu velmi dari...a to je zenaty, ma dve male deti a este aj tusim musi popri tom aj pracovat...neboj, v pohode zapadnes...len si rozmysli ,ci fakt medicina, ja som ani nebola presvedcena uplne o tom,ci je to to prave ,ale chcela som chodit na dobru skolu, aby nechrlila vela absolventov, kt. sa neuplatnia a tiez aby som studovala poriadne, vsak naco studovat traposinu 5 rokov...no ale teraz na tejto skole potim krv , to uznanie okolia ,ze ooooo studuje medicinu je len mala naplast na to, aka je to drina...ale zas nemysli si ,ze je to studium bez ziadneho volneho casu..to nie...drzim palce.
nie ste tu niekto zo SZU? co ste sa ucili na prijimacky, ti co ste sa dostali?
Nemas 50 rokov, aby si sa takto pytala, tvoj vek je uplne normalny. Su ludia, ktori idu studovat v tvojom veku aj preto, ze si museli predtym nasetrit peniaze. Zatial nemas nijaky strasny handicap, stihas. Umelych humanitnych odborov s nejasnym uplatnenim mame tak vela, ze ak nejdes do skoly s tym, ze mas zabezpecene buduce uplatnenie po znamosti, tak je pomerne zbytocne tam ist. Neviem, ci zrovna medicina je pre teba to prave, dnes najviac beru schopni ITckari.
comacat,podla toho co pises si mudre dievca a vela ludi na to rozumovo ma,ale je to hlavne o obete seba a svojho volneho casu lebo je to drina .... hlavne nad tym musis uvazovat ci si ochotna tomu obetovat kopec casu,nervov a sedenia na zadku.Ja som druhacka teraz,uz je to omnoho lepsie,ale zaciatok bol priserny a najma ked pozeras na ludi okolo seba,ktori sa stazuju stale,ze maju 25 skusok za semester.ja som mala teraz v zime 1 ale sediet na tom trebalo min. 3 tyzdne,Vianoce ziadne, a este to nie ze 3 tyzdne a viem to ale su to tri tyzdne pocas ktorych si opakujes ucivo z 3 semestrov,ktore si sa 3 semestre ucila kazdy den .... ale ked tie skusky porobis tak je to pocit ako keby si lietala :) a ja mam skor pocit,ze ludia si v dnesnej sobe vobec nevazia lekarov,stale na nich nadavaju aki su to pazravci .... ale ja stale vravim,kto nezazije,nepochopi :) ... podla mna ked mas odhodlanie tak chod do toho! na veku nezalezi :)
ahojte. mam 20 rokov a momntalne na europskych studiach UK. odbor ma relativne bavi aj ked nie som si ista ci je to naozaj pre mna (su tam talentovanejsi a sikovnejsi ludia) a neviem hlavne co s uplatnenim. navyse sa mi tento tyzden stala neprijemna vec ked som cestovala s kamaratkou z farmacie a stretli sme chalanov z polska a slovinska a ked sa pytali co studujeme tak na mna reagoval dotycny poliak "europske studia, no to je take vsetko aj nic" a kamaratka z farmacie sa hrozne zacala smiat pricom to bolo pre mna velmi neprijemne. a dost mi uz vadia stereotypie co maju ludia v hlave najma k tymto odborom, najma to podcenovanie...no ale toto trosku off topic. kazdopadne ma to prinutilo k zamysleniu sa, cely gympel som bola cista jednotkarka (aj ked znamky nepovazujem za 100% zrkadlo vedomosti)
a potom som sa rozhodla pre europske studia, bola tam moznost aj informatiky (maturovala som z 6 namiesto 4 predmetov pre svoju nerozhodnost, vsetko jednotky tiez)....no a pomaly uvazujem ci by som nemala na viac....myslite ze je blbe zacat studovat medicinu v v 21-22 rokoch ? jednak potrebujem uvazovat aj nad tym ze rodicov musim v buducnosti zabezpecit a moja aktualna skola mi to nezarucuje natolko ako medicina zrejme. tiez mam v sebe odmalicka nutkanie pomahat ludom cize hybna sila tam je....akurat sa obavam ze ked zacne studium na uplne inej skole a nedajbohu nezvladnem....a naozaj by som chcela aspon trosku pocitit ten pocit uznania ked clovek povie ze studuje na medicine...lebo ked sa predstavim s europskymi studiami tak sa dockam kadejakych vyrazov a dost ma to osobne rani....
takze vseobecne moja otazka by znela ze aky mate nazor na studium MED v starsom veku napr 22-23 namiesto 18-19...ci poznate nejake priklady zo zivota, znamych. vopred vdaka
takze denska som volal na studijne, na obidve, keby niekoho zaujimalo: na UK je rocny poplatok 1500eur (nateraz, poplatky vraj rastu), na SZU 850eur, takze pekny rozdiel, podla vsetko vyberiem SZU, viete mi nieco povedat k tejto skole? ako to tam chodi, prijimacky atd? ak mate nejake info, pripadne ti co tam studuje. su nejake modelove ulohy na prijimacky?