Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
Jankaaaa:
úrady verejného zdravotníctva (ÚVZ, RÚVZ),
nemocnice a zdravotnícke zariadenia: ochrana zdravia pacientov a pracovníkov v
nemocniciach (nemocničný hygienik), stredný zdravotnícky manažment,
výskumné ústavy so zameraním na: chronické, hromadne sa vyskytujúce choroby, infekčné
choroby, životné prostredie a zdravie, pracovné prostredie a zdravie,
poradne zdravia: podpora zdravého životného štýlu, poradenské centrá,
inšpektoráty práce, pracovné zdravotné služby,
štátna správa (odbory zdravotníctva, životného prostredia),
samospráva: problematika ochrany a podpory zdravia ľudí, vplyvy prostredia na zdravie,
vysoké školy,
zdravotné a sociálne poisťovne,
komerčné poisťovne na úseku životného poistenia,
neštátne organizácie zaoberajúce sa ochranou a podporou zdravia,
inštitúty sociálnej starostlivosti,
farmaceutické firmy
podmienkou to urcite nieje aby si mal maturitu z tychto predmetov, ale na niektorych skolach dostavas body za znamky z tychto predmetov bud z vysvedcenia alebo z maturity. ale prvorady je ten test
Ahojte. Chcel by som sa opýtať, či je potrebné pre prijatie na medicínu okrem prijímačok na konkrétnu fakultu aj maturovať povinne z predmetov biológia a chémia? (Bratislava, Košice, Martin, Brno, Praha,...) Je pravda, že ani na jednu z nich nie je povinná maturita z bio a chem, iba proste úspešné zmaturvanie z ktoréhokoľvek predmetu? Ako to je teda? Jedinou podmienkou prijatia je teda len test na prijímačkách? Diki.
uz citam o tom odbore na uniba
o com to je vlastne? teda co z toho budes?
neviete ci sa da nejaka VS so zameranim na medicinu alebo nieco podobne studovat aj externe??
------Ahojte! Hladam SPOLUBYVAJUCU,buducu prváčku SZU Všeobecného lekárstva,do 2-izbového bytu na KRAMAROCH. som tiez buduca prváčka.ak máš SERIOZNY zaujem pis na moj
mail : buduca.medicka@azet.sk -----------