Co si myslite o samovrazdach? preco to ludia robia? samovrazda v kontexte spolocnosti co si o tom myslite?
Samovražda
mne je tiez velmi smutno zo svojho zivota. ked som bola prvacka na strednej, stretla som sa s velkou zavistou. baby mi zavideli ako vyzeram a vsade mi kladli polena pod nohy, hladala som skutocne priatelstvo. mala som robit modelku v prestiznej agenture, ale radsej som tam ani nesla. stal sa pravy opak, prisla velka uzkost, nespavost, pocit na zvracanie a to z tich medziludskych vztahov:(,vtedy som nevedela, ze nicim samu seba. napriek tomu ako som vyzerala, vzdy som bola skor ta citliva dusicka, co potrebovala podporu okolia a priatelov. postupne sa mi zacalo nicit zdravie, unava, ospalost, akne, zapaly zaludka, oslabena imunita. co by som zato dala, keby to dnes mozem zmenit a kaslat na tie hlupe podrazy a reci inich, mna to vtedy neskutocne bolelo. rodicia sa trapili a pritom su tak skveli. a mne sa s tym domnenim dnes tazko zije. mala som to vo svojich rukach, premohlo ma to. moja cesta mohla byt uplne ina. bohuzial, vtedy som nemala tolko sil. ale vybrala som si prilis krutu dan zato vsetko! a neviem dodnes ako sa s tym uplne vysporiadat...
mne je tiez velmi smutno zo svojho zivota. ked som bola prvacka na strednej, stretla som sa z velkou zavistou. baby mi zavideli ako vyzeram a vsade mi kladli polena pod nohy, hladala som skutocne priatelstvo. mala som robit modelku v prestiznej agenture, ale radsej som tam ani nesla. stal sa pravy opak, prisla velka uzkost, nespavost, pocit na zvracanie a to z tich medziludskych vztahov:(,vtedy som nevedela, ze nicim samu seba. napriek tomu ako som vyzerala, vzdy som bola skor ta citliva dusicka, co potrebovala podporu okolia a priatelov. postupne sa mi zacalo nicit zdravie, unava, ospalost, akne, zapaly zaladky, oslabena imunita. co by som zato dala, keby to dnes mozem zmenit a kaslat na tie hlupe podrazy a reci inich, mna to vtedy neskutocne bolelo. rodicia sa trapili a pritom su tak skveli. a mne sa s tym domnenim dnes tazko zije. mala som to vo svojich rukach, premohlo ma to. moja cesta mohla byt uplne ina. bohuzial, vtedy som nemala tolko sil. ale vybrala som si prilis krutu dan zato vsetko! a neviem dodnes ako sa s tym uplne vysporiadat...
Mnn, ozvi sa nam este.
MNN, ja som bola na zakladke velmi sikanovana. Na strednej uz nie, a na vyske uplna pohoda, myslim ze ma maju vsetci radi. Aj ja ich. Ano uz sme dospeli, ja viem, mohli by sme na to zabudnut, ale co ked nemozem? Doteraz mam pred ocami vsetko co mi kedy na zakladke povedali, spravili, ublizili. Jednoduho nemozem. Oni sa stretavaju, ale ja o nich jednoducho nestojim. Nemam zaujem. Mohli si to vtedy radsej rozmysliet, deti nedeti, tiez som bola dieta a nikomu som neubizovala. Na zasamovrazdenie som ale nikdy nemyslela, par ludi hlavne z rodiny mi za to stalo, nech boli aki boli. Kasli na spoluziakov, na stuzkovu jednoducho nechod lebo nechces a hotovo, co ta ma kto co nutit, proste nechces, Za chvilu budes mat tych hajzlikov z krku a pokoj svaty. Ani nevies ako mne sa po zakladke vydychlo a ako sa mi dobre zzije, ked som uplne prerusila akekolvek kontakty s nimi. Nestoja mi za to.
Velmi mi pripminas mna v tvojom veku. Hanba, ponizenie. Ziadne presadenie seba samej. Vies co? Kup si alebo pozicaj par knih o asertivite, tie ti pomozu, a nejjake od Dana Milmana, uvidis ze zmenis na vsetko pohlad a zacnes si vazit co mas a co dostavas. A este nieco. Zamiluj sa. Najdi si priatelku, trvalejsi vztah. Uvidis ako to zrazzu vsetko pojde samo, ked ti bude na niekom zalezat najviac na svete a jemu na tebe.Rob to ch chces ty, a nie to co od teba ockavajiu rodicia. Potrebujjes psychologa? Tak si ho najdi! No a cio ze by sa to mama dozvedela? A zmenila pohlad na teba? Komu na tpm zalezi, ako sa kto na teba diva?Tu ide o teba! Mozno ze by ti praveze pomohla! Bude to musiet pochopit ci chce alebo nechce, je to predsa tvoj zivot a nie zivo tvojich rodicov! Ano, vychovali ta, bud im vdacny, ale dalej je ten zivot tvoj a hotovo. Sprav nieco pre seba.
MNN, na stuzkovu proste nechod (akoze bud chory, mozes si vymysliet trebars bolesti brucha, ale az tesne pred- aby ta nestihli povodit po vsetkych dostupnych ambulanciach. Tie bolesti mozu byt aj dost krute :) ) Podla mna, ked si postavis hlavu, na stuzkopvu nepojdes a hotovo, nie? Ci ta tam na rukach odnesu?
Ked do teba rodicia hucia s partnerkou, proste opakuj -nemam, nezohnal som, atd atd, nevysvetluj, maj na haku.
Tolko k prezitiu do konca skoly.
A dalej - co planujes robit po mature ak sa teda nezabijes? Co si vystudoval? Mozem ta ubezpecit, ze dospeli ludia v praci nie su taki kruti ako pubertaci v skolach, urcite na teba nebudu stavat stolicky atd...existuje sice aj sikana na pracovisku, ale vzacne na rozdiel od skol. a sikanovani byvaju vacsinou sikovni ludia, ktori stavaju latku privysoko pre tych ostatnych/.
Vies kam tym mierim? Ze po skonceni skoly sa skonci tvoj problem c.1 - hnusna sikana.
Tvoju socialnu fobiu, neschopnost komunikovat s ludmi ti pomoze vyriesit psycholog, nebudes jediny jeho pacient s takymito problemami, tomu ver!!! Psycholog nie je lekar, mozno tvoju mamu nepozna. A aj keby sa poznali, upozorni ho, ze je to tajomstvo medzi nim a tebou, zakonom chranene.
prinajhorsom, keby sa to matka dozvedela - to sa jej tak bojis? Mozno by si bol prekvapeny, ako by stala na tvojej strane. Oni asi aj s otcom nechapu, ako ti ublizuju svojim dobiedzanim. A za decko dementa sa urcite nehanbia, to ze sa snazia o napravu je kvoli tebe, tvojmu zivotu, nie kvoli tomu aby oni nemali hanbu!!! Len sa snazia zle, nespravnym sposobom. Nevedia o tom, co prezivas.
Sama mam dve deti skolakov, a zblaznila by som sa, keby pomyslali na samovrazdu. Dufam, ze ak budu mat velky problem, nikdy sa nebudu bat sa mi s nim zdoverit, aby sme mohli niest ten kriz spolu.
Dufam, neviem to naisto - lebo aj ja sama som urcite nevedomky urobila par chyb, mozno som aj podcenila ich strach alebo naopak snahu. My rodicia sme tiez len omylni ludia, ale nase deti su pre nas tym najdrahsim co mame, tym co vzdy stoji za namahu, ver tomu!
mnn,
temu socialna fobia, zalozila studentka psychologie, skus sa na nu obratit.
Preco hladas pomoc tam, kde ju nedostanes?
ten chalan pise o inych problemoch (prospech, ja mam 1,2ky), ja tiez... cize nic prospesne by z toho nevzislo. Diky za ochotu, ale velmi ste ma nepresvedcili, som takpovediac tam kde som bol.
mnn, je tu tema psychicke problemy, pise tam chlapec ako Ty, precitaj, hladajte spolu vychodisko.
mnn,
a s mamou, by si sa nemohol porozpravat ako sa citis? Si jej syn, urcite by sa Ti snazila pomoct, ved ja neviem, ci sa da zmenit skola pred maturitou, ale asi nie, urcite sa nieco da robit, mama je doktorka, tak si myslis, ze by sa za Teba hambila? Tomu neverim, urcite by sa Ti snazila pomoct, ja mam syna v Tvojom veku a ak by mal problemy a zdoveril sa, snazila by som sa mu pomoct. Problem je asi v komunikacii s rodicmi, aj ja mam problem od syna nieco zistit, jednoducho ma iny svet.
Ja nie som psychologicka, neviem ako Ti pomoct, ale skus tu temu socialna fobia.
Mas internet skus vyhladat pomoc anonymne, mozno aj tu na fore je daky psycholog, co by Ti vedel poradit.
Zaloz temu hladam psychologa, alebo ja neviem skusaj.
Aj s dievcatom sa mozes zoznamit cez net.