Vačšina detí dnes namiesto toho, aby sa išli vyhehať vonku, sedia doma za počítačom alebo televíziou a pozrerajú falmy, hrajú pc hry. A to dokonca aj vtedy, keď je vonku krásne teplúčko. Ako ja navravím, že všetky deti sú také, ale je ich čoraz viac. Čo si o tom myslíte? Prečo je to tak? Robia chybu rodičia vy východe? Ako sa dá tomu predchádzať?
Prečo dnešné deti vysedávajú za počítačom?
Ja sice este dieta nemam, ale z rodiny som zbadala, ze deti preto dostali pocitace aby rodicom dali pokoj aby sa "vyrovnali" spoluziakom kt. uz pc maju. My sme male mesto a tu je to tak, ze je jedna vrstva ktora je bohatsia ako ostatna. Ta da svojim detom maximum na n-tu a tie deti sa potom vychvaluju v skole co vsetko doma maju... Vtedy sa spusti lavina a potom to uz nezastavi nic. Koren problemu je niekde v rodicoch si myslim. Moja neter ma 13 rokov a chatuje uz 3!roky, no kde sme...
barbinka,r.1989...vtedy este nebolo tolko vsetkeho ako teraz,PC-zacali niekedy r.1988-i to ich mali iba najvacsie podniky,ja som tiez v tom roku na PC zacinala...a televizore tiez nic nejak extra nedavali...aby mohli deti pri nich vysedavat...bola to uplne ina doba...
dadada máš pravdu, sonku zaujímajú čo deti, ale pritom zrejme ona by im vzorom nebola, čo sa týka vysedávania pred počítačom.
Sonka, mňa by zaujímalo, čo robíš za počítačom ty do tretej ráno? Vyčítaš im niečo, čomu sa sama venuješ?
sonka, mat dieta pre mna znamena venovat sa mu, od maleho malinka mu rozpravat, travit s nim cas, rozvijat jeho schopnosti, uz male neikolkomesacne babo rodicia polozia na taku podlozku, kde to okolo neho vsetko huka, hraje, hojda sa a rodicia sa diskretne vzdialia. Ked som ja bola mala, nasi so mnou do omrzenia hrali pexeso, mamka mi spevala, rozpravala rozpravky, skladala som obrazky z kociek, urcite aj ty si mala taku obrovsku plastovu kocku s povyrezavanymi tvarmi, do ktorej sa hadzali malinke kococky rozneho tvaru ako hviezdicka a tak a dieta sa musi trafit, do ktoreho vyrezu bude co pasovat...Podporovala sa predstavivost, telka sa pozerala malo, lebo vacsinou tam isiel monoskop:)) A vonku sme boli stale, od narodenia ma nasi kocikovali dvakrat denne, neskor mamka varievala obed a na prechadzky ma bral ocko...Proste venovat sa. My zapojenu telku ani nemame, nemame na to cas plus tam nic nechodi, reklamy kazdych 5 minut...Cez net si objednavame filmy, 3 tyzdenne, castokrat nemame cas ani na tie (robime upravy na dome). Chcem vychovavat nase buduce deti ako sme boli aj my s manzelom. Ziadne sedenie doma. Ano, je to chyba rodicov, ze dnesne deti su ake su...
Inak takto sa u detí už od malého roku začína rodiť lenivosť a stávajú sa z nich povaĺlači, od čoho si neskor len veľmi ťažko odvyknú.
No a vy by ste sa ako zachovali v úlohe rodiča, aby ste predyšli problému a dosiahli, aby detí tv a pc tak olvádali?
barbinka... čistá pravda, obéznych detí čoraz viac pribúda a rodičia sa len sŤažujú a obviňujú ich namiesto toho, aby nejako zakročili. Taktiež, nech sa nečudujú, keď im nakúpia viac sladkostí ako ovocia a vykŕmujú si ich množstvomj stravy, kt. značne presahuje množstvo stravy, kt. by prijať mali. Myslia si, že seťom pomožu, keď si ich takto rozmaznajú a pritom im ubližujú.
Segra tiež sedí pri pc niekedy nepochopiteľne :D, keď svieti slnko a nechce sa jej ísť ku kamoške, čo býva 5 min. od nás, tak s Ňou komunikuje cez pc, no nechápem, ale inak aj ona dosť športuje, tak je to ešte ok.
mirušinqa... kto vraví, že ak je teplo, tak sa musíš škvariť na sknku? sú aj ine´možnosti.
preco...
- no veď práve, preháňa sa to, tv je dobrý vynález, ale len do chvíle, kým na´m neprerastie cez hlavu. Navyše si nemyslím, že deti v tv a pri pc vyhľadávajú práve inormácie. vačšinou preferujú akčné hry, čo je veľmi zlé, keď sa s nimi začne už v tak mladom veku.
- krimitalita je omnoho častejšie ako pred tým, ale tak si myslím, že keď sa deti pojdú vybehať na ihrisko za bieleho dňa na frekventovanom mieste až také riziko by tam byť nemalo.