Vačšina detí dnes namiesto toho, aby sa išli vyhehať vonku, sedia doma za počítačom alebo televíziou a pozrerajú falmy, hrajú pc hry. A to dokonca aj vtedy, keď je vonku krásne teplúčko. Ako ja navravím, že všetky deti sú také, ale je ich čoraz viac. Čo si o tom myslíte? Prečo je to tak? Robia chybu rodičia vy východe? Ako sa dá tomu predchádzať?
Prečo dnešné deti vysedávajú za počítačom?
Lebo sa im rodičia nevenujú, deti nepúštajú von, ako kedysi. My máme tiež ihrisko na záhrade pre naše deti, máme tam basketbalový koš, bazénik, hojdačku, trampolínu a deti sa hrajú radšej tam, ako na PC
Naštastie máme rodinný dom, takže keď je teplo a pekne, trávime vačšinu času na záhrade, kde máme pieskovisko a hojdačku, v lete aj bazénik :) takže to neplatí pre každého
BJ, zo je strašne veľký omyl a ešte väčšia naivita musieť si, že za PC je bezpečne. Už len preto, že práve nemáš 100% istotu, či som skutočne žena alebo sa na ňu hrám.
si pamatam, este v 90tych rokoch, z naseho sidliska sa neustale ozivali detske zvuky, santenie, skakala tam lopta, len take hry ze si ju hadzali, alebo urobili si branku z veci, popripade vibijana. alebo sa bicyklovali len tak po sidliskach, aj v parte... teraz... skoro nic, hrobove ticho. len ojedinele to vidim, ze sa tam deti tak hraju, ako kedysi kazdy den... proste, zla atmosfera, vsetci sa krcia doma za telkami, technikou, ludia su rozdeleni a nemaju sa radi... kapitalizmus...
pretoze uz neni socializmus a na uliciach a sidliskach nieje bezpecno.
ale za pocitacom je bezpecno... keby bola vonku lepsia atmosfera, druzna, tak by vybehli von. za nasich casov, boli proste vsetky deti vonku, za socializmu, bola tam dobra atmosfera, vela deti, co tam behali... teraz su sidliska povacsinou prazdne, a vsade su male deti s rodicmi, aj bicyklovat sa vidno deti ovela menej. predtym vsade jazdili na bicykloch. je to hlavne kvoli pocitacom samozrejme, tie su velkym lakadlom. televizia bola vtedy len jedna, a pozerali ju vacsinou rodicia, a tie filmy, co tam pozerali pre dospelych, deti nebavili. cize ked chceli byt za telkou, museli sa spytat rodicov. Komunizmus podporoval rodiny, aby boli s prace skor doma, atd, aby sa zil rodinny zivot (minimum prace cez vikend, aby boli s detmi doma), cize jasne, ze aj rodicia viac dbali na vychovu a vyhnali ich von, lebo nic ine sa nedalo robit. ja si pamatam, ze som chodil von velmi rad... ale teraz? medzi tieto decka a mladez? Fuj... ked ich vidim v mhd, nikdy by ma nelakalo stretavat sa s nimi a su vsade po uliciach... bud tam nieje nikto, alebo oni... cize jedine ze by si sa pridal na zle chodnicky, a ked nie, tak by ta sikanovali... jasne ze tie deti sa radsej krcia doma za pocitacom.
Ak hrajú hry, tak je to vážne o ničom. Zabiť denno denne cca. 5000 ľudí, tak to mi je aká hra. Však tí ľudia sú kompletne šibnutý. A potom sa čudujeme, že čo sa to stalo, raz tam, raz hentam. A my sa na to pozeráme s tým našim pseudo-humanizmom ako na niečo, čo je poľutovaniahodné a čo ďalej? Treba si kúpiť kompas, ten vždy presne ukáže, kde je Sever.
Tak na hlášku: "Dýchni na mňa!"
Existuje len jediná správna odpoveď: "Keď to chceš cítiť..." (myslím ten kandel)
Ahoj
nuž asi im nemá kto program vymyslieť alebo čo
Ja sa skôr uj*bávam na tvojom veľmi zľahčenom a alibistickom postoji, ktorý si tu práve prezentovala. Problém nie je v tom, že rodičia ti nechcú kúpiť v tvojom veku bicykel a ani v tom, že niektoré deti sú introverti. Také boli aj v minulosti. Len si našli iný spôsob vyžitia. V mnohých veciach omnoho produktívnejší ako je sedenie za PC a hranie hier. Pretože sa za ním dá robiť podstatne viac ako to. Len ba sa dnešné decká (česť výnimkám) chceli niečo viac dozvedieť. A nemyslím tým povinnú informatiku na škole. Inak tú sme mali aj my. A to by som ti matkou mohla byť. :D
A dokonca sme doma mali PC už ako malé deti na prvom stupni na základke. A strávili sme s bratom kreslením pomocou rôznych príkazov. To si už tvoja klikacia generácia nedokáže ani predstaviť.
Takže, síce patrím ku generácií, ktorá až taký "dosah" na PC nemala, ale aj tak som za ním strávila mrte veľa času. A aj strávim. Nakoľko som prepadla binárnej sústave. A myslím si, že ani nejde o to, že za ním trávite veľa času, ale ako ho za ním trávite. A o fakt, že "ho" mnoho z vás uprednostňuje aj pred svojimi reálnymi kamarátmi.