Epilepsia

Príspevok v téme: Epilepsia
žužanka

Mam epilepsiu... noo mala som sice len dva zachvaty..ale uz mi doktorka predpisala antiepileptika... nemozem si urobit vodicak ak sa mi tie zachvaty budu opakovat..neviete niekto ako dlho nemozem mat zachvat aby som mohla mat vodicak??? mam slabu epilepsiu za rok som mala 2 zachvaty aj to slabe...prvyy z vycerpania a malo tekutin v tele a druhy.. vecer osm si odlakovavala nechty a nevyvetrala som.. noa rano som mala epi zachvat.. no takze ako?? je to smojim vodicakom??

radana

Katy,zrejme mala dcerka na eeg vyboje a podla toho neurologicka stanovila epilepsiu.Skus sa na toto opytat na stranke www.sinalgis.sk v sekcii poradna.Je to sukromne neurologicke centrum a tam neurolog odpoveda v poradni na otazky neurologickeho charakteru..

katy147

som mamina 12, teda už skoro 13 ročného inteligentného dievčaťa. Pred týždňom mi lekár-neurológ diagnostikoval, resp. mojej dcére epilepsiu. Nerozumieme
- nikto z nás, čo sa stalo! Mám dosť vecí preštudovaných, no najviac nechápem a prosím o pomoc a vysvetlenie: ako po jednom EEG vyštrení,/jediné vyšetrenie/, dokáže lekár diagnostikovat epilepsiu a okamžite nasaediť lieky a za ďalšie prečo ju bolí hlava - a to po stresových situáciách?

farmaceutka

Radana, suhlasim. Mozog je prilis komplikovany a epilepsia prilis komplexna, aby to vyriesila valerina lekarska.

radana

RNG,nic v zlom,ale keby si zazil ze ma tvoje dieta denne 15-20 zachvatov a to co urobis jeden krok dopredu,tak pri zachvate dva kroky dozadu,tak keby sa ti ho konecne podarilo nastavit na spravnu antiepilepticku liecbu po troch rokoch neustaleho zachvatovania,bral by si to tiez uz zrejme za zazrak,ze vobec nieco zabralo.Rozmyslala som nad tym a prisla som na to,ze keby potravinove doplnky mali taku istu funkciu ako napr.antiepileptika,tak by ich zrejme prestali vyrabat a pouzivali by sa iba potravinove doplnky.Nic v zlom..

RNG

Ja len k tomu dodam, ze portavinove doplnky nesmu mat vedlajsie ucinky, ziadne, ked pouzivane v odporucenych davkach.
A ja ich pouzivam , na radu tej malej skupiny lekarov, co sa tymto zaoberaju, miesto liekov.
A s uspechom, podotykam
Mnohe su ovela ucinnejsie, nez chemicke farmaceutika, naviac.

radana

Andula,naozaj sa skus poradit so svojim neurologom a povedz mu aj potiaze ake mas.RNG,kazdy liek ma nejake vedlajsie ucinky,niektory vacsie a niektory zase mensie.Mat zachvaty,to nie je boh vie co,ma to omnoho horsie nasledky,ako branie tych liekov..Co k tomu dodat..

andula

Ahojte, ďakujem za odpovede. Len okrem toho priberania ma trápi ešte niečo. Niekedy sa mi zdá, akoby som nepočula, čo mi ľudia rozprávajú. Som síce pri vedomí, ale neviem, o čom sa bavia, čo mi hovoria. Neviem potom odpovedať. Kedysi sa mi stalo, že som počula rozhovor ľudí len ako takú ozvenu a sústredila som sa na každé slovo, aby som si všetko zapamätala. Akoby som bola úplne mimo. Okrem toho mám nepravidelný cyklus. Skoro stále krvácam a robia sa mi na vaječníkoch cysty. Nemyslite si, prosím, že sa len sťažujem. Naozaj si myslím,že sú aj iné lieky. A ja až tak často (aspoň zatiaľ) záchvaty nemávam. Na nete som čítala, že karbamazepín, valproát a fenytoín sú liečivá s najhoršími vedľajšími účinkami. Užíva niekto lieky s lamotriginom? Ďakujem.

RNG

depakine, utlmovac, obsahuje valproicku lyselinu(2-propylenvaleric acid), tj je to synteticka nahrada valerickej kyseliny z valerianu, dobre znameho utlmovadla a uspavadla.
Okrem beznych nasledkov liekov(podrazdeny zaludok, slabost, opuchy(edema), padanie vlasov) ma aj nervove nasledky ako tremor(chvenie)hyperammonemia veduca k encefalopatii a samozrejme pecen trpi zanesenim a az 20 % pacientov ma s valproatov zvyseny bilirubin
Vraj zriedkavo poskodi pecen, vyvola trombocytopeniu, zltacku, dokonca je spojena s parkinsonovou chorobou pri dlhsom pouziti.

doremi

andula alebo hocikto iny ,mam na vas otazku...v pia mi prisli krvne vysledky a zistili mi dost vysoku hodnotu bilirubinu,az 32.je to dost a newiem z coho to moze byt...mzno preto ze malo jem,mozno je to z tych tabletiek co beriem/DEPAKINE CHRONO/pol tabletky denne...momentalne....tie tablets beriem uz asi 4 roky a nikdy som vysledky nemala zle,pecenove testy mam dobre/zatial/ a asi aj csetko ostatne je v norme alebo iba malinky vykyvy asi v dvoch dalsich hodnotach,....newiem uz co robit,som zufala,doktorka ma sce poslat na gastro...mali ste alebo mate aj vy takyto problem....co mam robit,co mozem a co nemozem jest...ja uz nic newiem....... :((((((

radana

Andula,zmenit lieky pri epilepsii nie je take jednoduche.Ako sama pises,nie vsetky lieky clovek dobre znasa..Takze poradit ti,ake lieky by si si mala dat zmenit sa prakticky ani neda.Je vela antiepileptik,ale nie vsetky su vhodne na urcity druh epilepsie.Ved sa skus poradit so svojim neurologom..Ale ked ti tieto zaberaju a nemas pri nich zachvaty,ja by som to neriskovala..