Otužovanie

Príspevok v téme: Otužovanie
PharmRamon

Čo získame otužovaním?
-Upevnenie prirodzenej imunity
-Zlepšenie telesnej zdatnosti
-Zníženie náchylnosti na infekčné ochorenia
-Zlepšuje prekrvenie kože a iných orgánoch
-Zlepšuje/urýchľuje priebeh pri nachladnutí, ochoreniach dýchacích orgánov

Kto sa môže otužovať?
Každý zdravý človek, ktorý netrpí nejakým srdcovým ochorením.

Studená voda nemá žiadne nepriaznivé vplyvy, až na tu precitlivelosť na studenú vodu, ktorú pocíti asi každý začiatočník. S otužovaním som začal približne pred pol rokom: zo začiatku mi to bolo dosť nepríjemne, ale verte mi, že na studenú vodu si veľmi rýchlo zvyknete. Od tej doby som skutočne nebol prechladnutý, a cítim sa skvele a vyrovnane po každej sprche. Otužovanie ma vždy preberie k životu.

Kedy sa otužovať?

Každý deň. Rozhodne nie po jedle. Najideálnejšie je to ráno keď vstanete z postele, ale aj večer po namáhavom dni. Počas letného obdobia odporúčam kedykoľvek dokonca aj viackrát za deň. Po otužovaní je fajn ak si dáte ešte nejaké jednoduché cvičenia a potom sa môžete v pokoji najesť. Ak ste sa najedli pred otužovaním je naozaj lepšie počkať kým sa ukončí vstrebávanie. Cca 1,5-2,5h.

Ako začať:

Najlepšie je začať vlažnou vodou a neskôr takmer úplne vypnúť horúcu vodu. Teplota vody vtedy dosahuje niečo okolo 10 stupňov. Pri sprchovaní nesedíme v studenej vode najlepšia ak stojíme alebo sa aspoň trochu hýbeme. Začíname čo najďalej od srdca tzn. Nohy, ruky, plecia, krk, hlava, chrbát, brucho, hrudník.
Počas sprchovanie môžete aj striedať teplú zo studenou. Sprcha musí vždy končiť studenou vodou. Sprcha by mala trvať najdlhšie 3 minúty, v letnom období aj 5 minút. Po sprche je nutné sa poriadne poutierať suchým uterákom a potom by mal nastať pocit sviežosti a skvelého pocitu ;-)

Niekedy dochádza aj k triaške, čo je celkom normálne, pretože telo si vyrába teplo trasením svalom. Taktiež sa zrýchli prietok krvi. Doba triašky závisí od množstva podkožného tuku.

Kedy by sme sa nemali otužovať: Vždy keď sa necítite fit, počas choroby alebo týždeň po chorobe.

Na záver vám prajem príjemný pocit po každej sprche.
PharmRamon

pisticka

Obdivujem každého kto to zvláda a aj keď viem, že je to o hlave, neviem si predstaviť vliezť buď do studeného jazera alebo do sprchy.

dobraja

Veľmi by som to chcela vyskúšať, že aký je to pocit, ale neviem sa to vôbec odhodlať. Začínali ste nejak postupne alebo ste proste do toho vhupsli?

zuzanhitka

otuzovanie je super, clovek nie len ze spravi nieco pre svoje zdravie, no nauci ho to aj takemu vnutornemu kludu a sebadiscipline. je vsak na to potrebne ist opatrne

Terka456789

mne otuzovanie pomohlo velmi so sustredenima mentalnym vykonom, to je vlasten dovod, preco si davam studene sprchy

ale velmi zaujimava je aktivacia hnedeho tuku
temazdravie.sk

kto ma hnedy tuk - a dospelaci ho bezne nemaju - moze rocne schudnut aj 25 kg naviac

bulino1

Jednoznacne odporucam otuzovanie. Z vlastnej skusenosti mi pomohlo obmedzit pocet respiracnych chorob - maval som 4-5/rok nadchy, chripky a teraz max 1x za rok, aj to jednoduchsi priebeh.

martinezko

Este aby som upresnil otazku, meriam 186cm a schudol som zo 71 na 63 kg, co je podla mna hraniciace s podvyzivou. Pritom sa stravujem dostatocne. Chcem teda vediet, ci mi to mohlo spalit hmotnost z otuzovania. Diky za odpoved.

martinezko

Ja sa otuzujem uz cca rok a mam z toho dobry pocit, minimalne som ziskal dodatocnu energiu, nebyvam tak casto nachladnuty a ked som chory, choroba ma rychlejsi priebeh, pokial to nie je nieco vaznejsie. Co si vsak myslite, moze taketo sprchovanie studenou sposobit stratu hmotnosti? Nejaky cas po zacati som si vsimol (aj moje okolie) ze som schudol cca 8-9 kg v priebehu pol roka a hmotnost sa ustalila na takejto nizsej hladine :) Chodim vsak kvoli tomu po vysetreniach, pretoze nikdy som nebol zrovna tucny, tak je to na mne dost vidiet :( Avsak zatial mi nic zle nenasli. Myslite si niekto, ze takato strata hmotnosti moze byt sposobena prave otuzovanim resp. celkovym zlepsenim stravy a zivotneho stylu?