Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Otužovanie

Príspevok v téme: Otužovanie
PharmRamon

Čo získame otužovaním?
-Upevnenie prirodzenej imunity
-Zlepšenie telesnej zdatnosti
-Zníženie náchylnosti na infekčné ochorenia
-Zlepšuje prekrvenie kože a iných orgánoch
-Zlepšuje/urýchľuje priebeh pri nachladnutí, ochoreniach dýchacích orgánov

Kto sa môže otužovať?
Každý zdravý človek, ktorý netrpí nejakým srdcovým ochorením.

Studená voda nemá žiadne nepriaznivé vplyvy, až na tu precitlivelosť na studenú vodu, ktorú pocíti asi každý začiatočník. S otužovaním som začal približne pred pol rokom: zo začiatku mi to bolo dosť nepríjemne, ale verte mi, že na studenú vodu si veľmi rýchlo zvyknete. Od tej doby som skutočne nebol prechladnutý, a cítim sa skvele a vyrovnane po každej sprche. Otužovanie ma vždy preberie k životu.

Kedy sa otužovať?

Každý deň. Rozhodne nie po jedle. Najideálnejšie je to ráno keď vstanete z postele, ale aj večer po namáhavom dni. Počas letného obdobia odporúčam kedykoľvek dokonca aj viackrát za deň. Po otužovaní je fajn ak si dáte ešte nejaké jednoduché cvičenia a potom sa môžete v pokoji najesť. Ak ste sa najedli pred otužovaním je naozaj lepšie počkať kým sa ukončí vstrebávanie. Cca 1,5-2,5h.

Ako začať:

Najlepšie je začať vlažnou vodou a neskôr takmer úplne vypnúť horúcu vodu. Teplota vody vtedy dosahuje niečo okolo 10 stupňov. Pri sprchovaní nesedíme v studenej vode najlepšia ak stojíme alebo sa aspoň trochu hýbeme. Začíname čo najďalej od srdca tzn. Nohy, ruky, plecia, krk, hlava, chrbát, brucho, hrudník.
Počas sprchovanie môžete aj striedať teplú zo studenou. Sprcha musí vždy končiť studenou vodou. Sprcha by mala trvať najdlhšie 3 minúty, v letnom období aj 5 minút. Po sprche je nutné sa poriadne poutierať suchým uterákom a potom by mal nastať pocit sviežosti a skvelého pocitu ;-)

Niekedy dochádza aj k triaške, čo je celkom normálne, pretože telo si vyrába teplo trasením svalom. Taktiež sa zrýchli prietok krvi. Doba triašky závisí od množstva podkožného tuku.

Kedy by sme sa nemali otužovať: Vždy keď sa necítite fit, počas choroby alebo týždeň po chorobe.

Na záver vám prajem príjemný pocit po každej sprche.
PharmRamon

Matej31

Ahoj, chcem sa poradit, ci otuzovanie nepomoze aj na moju slabu imunitu. Hladam rozne medikamenty ale nic nepomaha. Od Decembra 2012 som bol chory asi 10x a je Marec13. teraz som uz celkom pohode len mam taky steklivy kasel ale uz aj s tym je to lepsie. Teda ci by ste mi odporucili to vyskusat a ci neochoriem z toho. dakujem

Alexnext65

PharmRamon vsak som v teplom,myslim z postele ked vindem.Tak preco zacat s teplou vodou ked cca 8 hodin spanku som
v teplej posteli.Ci to sa zase inak berie?Celu hlavu nemam pod studenu sprchu len tvar a krk.

TrojityMirko

Cital som kedysi zaujimavy clanok o otuzovani tu:
najditerapiu.sk

Podla neho je dolezite koncit studenou aj kvôli zavretiu porov. A je zaujimave, ze podla tej sprchy sa striedavou sprchou vytlacaju necistoty z porov a teda aj z tela, lebo: tepla pory otvori, studena prudko zatvori a mechanicky teda vymackne svinstvo von.

Je tam ale aj o kratkych intervaloch, niekto na seba leje studenu vodu 5 minut a potom sa cuduje, ze ochorie :)

A dalsia vec, ktoru viem aj z inych zdrojov, ze pri otuzovani treba vynechat hlavu. Na toto zaciatocnici kaslu a potom maju problemy, mnohokrat aj velke. Hlavu si treba CHRANIT!!!

Alexnext65

Stale som bol chori,dva mesiace pauza a zas ta chripka.Uz ma to nebavilo a tak som sa zacal otuzovat.V lete 5 minut a v zime 1,5 minut,ked dlhsie som sa sprchoval tak som mal triasku a bolo mi zle.Teraz som chori ale nie je to vazne. Predtym som mal chyteny nos,priedusky,hrdlo a hlava ma dost bolela.Teraz len nos a skrabe ma v hrdle.Keb by som sa nesprchoval dopadlo by to hrsie.Inac dost som cital ohladom otuzovnia, ale jednoznacne treba experimentovat co,kedy,kolko.Proste som
nesiel podla clanku ale podla seba co vyhovuje telu.Ziadna tepla a potom studena voda,hned studena ale zacal som od noch,lava ruka az cele telo.Treba sa hybat a mysliet na nieco prijemne.Ja si spievam.Proste nemysliet ze vam tecie studena voda a ze je studena.Proste prist na ine myslienky a vydrzat.Inac je to rok a pol co som mal chripku.

dzefo

zdravim
otužujem skoro rok od februára 2012, sprchujem sa každé ráno cca 2-3 min. a od októbra chodím dva krát do týždňa plávať von. Teraz som ochorel , chrípka , vysoké teploty. Mám vynechať kúpanie sa von a nerozumiem tomu všade píšu ,že pri otužovaní sa chorobám vyhnem.

ta3

ja som svoje deti otuzovala od velmi utleho veku (cca od 2 rokov) tak, ze po kazdom kupani som ich striedavo 3x osprchovala horucou a studenou vodou, studenou som koncievala, chodili do jasiel a skolky a chore takmer nikdy neboli, ked prisli do puberty, zacali sa kupat same a pravdaze od otuzovania upustili, odvtedy chore byvaju, preto kazdemu vrelo odporucam zakoncit kazdu sprchu striedavo 3x horucou a 3x studenou vodou, mozno taky tyzden to cloveku vyraza dych, ale potom sa na to doslova tesi

j.a

poliewoocka

pises,ze si sa zbavila alergie.Ake alergie si mala? na potraviny,alebo pele,roztoce,prach a podobne? Ja alergiami trpim uz od detstva,mam aj atopicky ekzem s tym spojeny,tak mozno by mi to otuzovanie prospelo...

biely vlk

zdravim
ja sa otuzujem asi tak 15 minut az pol hodiny v ladovej a uz som si pomaly zvykol.Vadí to tak dlho???....niekde som cital,ze neni dobre zacinat v zimnom období,ale podla mna je to blbost:P