... Ahojte.. chcela by som sa opýtať či nemá niekto skúsenosť s mrlou detskou resp.hlístou.. čím sa to dá odstrániť okrem liekov?... zaberá na to niečo kyslé?... dakujem...
Mrla detská, hlísta
Nom aj ja som sa zlakla ked som o tom pocula..ale naozaj zabera to..jedla som to asi tak 1krat denne asi 1tyzden..Mrle boli "vyzabijane" mne bolo kazdy vecer zle, ale prezila som to nieje to take hrozne
viktoria7888- uz som sa zlakol:)
Help,
takze to nieje ze si tam strcis struk cesnaku,to je ze ho zjes ja som ho zapijala vodou..Bude vam zle ale zabera to na 100%
viktoria7888 :)
pockaj......to si ako strcis do analu struk cesnaku??? :)))
ci ??? :)
Takže ja som dostala mrle pred 2rokmi...zaberá nane celý struk cesnaku...
Ahojte, ja som dostala mrle asi pred rokom a liečila som ich Vermoxom, presne podľa návodu.. po prvom užití zabral veľmi rýchlo a liečbu som opakovala podľa návodu... aj tak sa po 2 mesiacoch opäť objavili a stále sa opätovne vracajú.. Vermox bol na predpis este na jeseň 2009 a teraz neviem,či to už zmenili...najhoršie to je keď zjem cesnak,lebo začínajú vyliezať a hlavne večer.. Máte nejaký zaručený liek,ktorý ich navždy zabije??
rozhodne k lekarovi - vermox
neviem kto by zjedol cesnak a neviem kto by bol s tou osobou ved to musi zaludok roztrelit urcirte k lekarovi ziadne domace recepty.
spapajte cesnak, a bude po nich
Enterobius vermicularis
- detská mrľa, je veľmi častým a kozmopolitne rozšíreným parazitickým červom človeka. Rozšírený je viacej v miernom pásme ako v trópoch. Jeho výskyt u detí v našich podmienkach je 30-40%.
Detská mrľa má biele, nitkovité telo, na koncoch zúžené. Samček je dlhý 3-5 mm. Samička je niečo dlhšia. Vývoj detskej mrle je veľmi jednoduchý. Žije v dolných častiach tenkého čreva, odkiaľ sa oplodnená samička sťahuje do hrubého čreva, až von z anu a v jeho okolí kladie, hlavne v noci a období pokoja, vajíčka. Jedna samička je schopná naklásť vyše 10 tisíc vajíčok. Dospelé červy môžu migrovať aj do žalúdka a regurgitovať do ústnej dutiny.
Jedna tretina osôb nakazených detskou mrľou nemá žiadne symptómy. Dospelé červy môžu vyvolať dráždenie črevnej sliznice, nauzeu, vracanie a hnačky. Anémia, eozinofília a systémové príznaky sú zriedkavé. Mrľa sa našla v normálnom i zapálenom apendixe. Nie je dokázané, že by bola významným činiteľom pri apendicitíde. Detská mrľa sa opakovane diagnostikovala v rodidlách dievčatiek s vaginálnym výtokom. Môže sa nájsť aj pošve dospelej ženy. Mrľa bola nájdená aj v cyste a pyosalpingu z tumorov adnex. V ambulancii gynekológa detí a dospievajúcich musí lekár myslieť aj na túto príčinu zápalu vonkajších rodidiel a pošvy sprevádzaných výtokom.
Najzávažnejšie príznaky nákazy mrľou sú spojené s nočnou migráciou gravidných samičiek z análneho otvoru a ukladaním vajíčok v perianálnych riasach kože. Sprevádza ho intenzívne svrbenie v okolí konečníka s následnou nespavosťou, nepokojom, neurotickými príznakmi. Tieto symptómy sú výrazné hlavne u detí. Intenzívne škrabanie môže spôsobiť ekzémy a pyogenné infekcie v perianálnej oblasti.
Diagnostika
Ide o mikroskopický dôkaz vajíčok, v stolici sa nachádzajú len zriedka. Najspoľahlivejšie je vyšetrovanie vzorky získanej z perianálnej oblasti. Výhodný je odber perianálnym zlepom priesvitnou páskou. Preparát prezeráme v mikroskope pri malom zväčšení. Diagnóza vzhľadom na typický tvar vajíčok nie je náročná.
Terapia
Účinným liekom sú soli pyrvínia. Podávame ich v jednorazovej dávke ráno pred jedlom. Pri manifestných nákazách sa odporúča po troch dňoch dávku zopakovať. Ordinuje sa aj Vermox Fy Richter - Gedeon.
Prevencia
Enterobióza je ochorením detí v predškolských a školských zariadeniach, nie je však ľahostajný ani rodinný výskyt. Za dôležité sa považuje kolektívne preliečenie detí, resp. žiakov v zariadení alebo v rodine.
V prevencii hrajú dôležitú úlohu hygienické opatrenia - zvýšená hygiena análnej oblasti denným umývaním teplou vodou a mydlom ráno a večer. Dodržiavanie hygieny rúk, čistenie a strihanie nechtov, aby sa za nechty nedostali vajíčka. Zabraňujeme deťom obhrýzanie nechtov, dezinfikujeme dennú i nočnú bielizeň vyváraním párkrát týždenne.