Zdravim vas, asi patrim do skupiny vyhorenych, bo mam pocit, ze som vyhorela uplne do tla. Nenaplna ma to co robim, lebo uz ma to nebavi, mechanicky rano vstavam do prace, citim sa uplne psychicky vycerpana. Ja uz nevladzem dalej.. Vobec neviem, ze ako sa vratit do zivota..
syndrom vyhorenia
suhlasim so sisinou...mala som svokru riaditelku tak viem ,co to obnasa...a teraz by som povedala nieco k pracujucim,mozno sa namakaju to urcite...ale su zodpovedny len sami za seba a za svoju vykonnu pracu...a o nic sa viac nestaraju/ale jasne ze je to zasa fyzicky namahava praca a musi sa makat aj 12ho.aj 16 hod.denne kazda praca ma svoje klady a zapory...
Pohodka: co sa tyka ucitelskeho povolania, vidim, ze nevidis do hlbky...Je to sice super, ze mame tolko prazdnin, no vsetky si musime vykryt dovolenkou, alebo nadrobit si zastupovanim a brat si tzv. nahradne volno. Dokonca aj ked su chripkove prazdniny, riaditelske volno...atd.skratka vsetko! Nemame sancu si privyrobit k nizkemu platu, lebo vsetko "zozeru" prazdniny! A s tymi volnymi hodinami je to tak, ze ucitel ma uvazok, ktory do tyzdna musi odpracovat, tak ci tak. Pracujeme sice iba doobeda, no to len tak vyzera, doma ucitela cakaju ine prace: priprava do skoly, vyroba pomocok, priprava a oprava pisomiek, testov, diktatov, neskutocne vela pisomnosti,agenda, vysvedcenia, plany prace, časovo-tematicke na kazdy predmet...atd.mohla by som pokracovat dlho.Okrem toho ucitel je neustale vo velkom strese, je pod tlakom okolia, rodicov, ziakov, vedenia skoly, starostu ...Denne je vystaveny takym stresom ako je hluk, riesenie problemov so spravanim, nasilim ziakov, sikanovanim a pod. a platove podmienky za tu drinu?
Z "vysokoskolskych povolani" sme uplne na chvoste, najmenej zarabame. Mladi ucitelia pridu ucit a po roku utekaju kade lahsie...teoria a prax sa rozchadzaju...Po 5-rocnej drine na vyske zistia, ze zarobia cisteho asi 10 000 sk a praca je uplne o inom, ako sa ucili v skole. Tak radsej idu makat do Anglicka, neraz aj k vidlam a lopate, ako sa trapit u nas v skole.Asi tolko.
A ako dlho tam pracujes? Predpokladam, ze nie dlho, ked pises, ze v tejto praci si sa nenasla. Ak nemas zavazky-rodinu, tak co ti brani odist niekam prec, do ineho mesta alebo do zahranicia? Oddychnes si od tejto prace, ziskas nove skusenosti, nadhlad...Lebo pokracovat takto dalej ako robot nema zmysel,len sa to bude zhorsovat a dovedie ta to k nejakym zdravotnym problemom.
a ,co si chcela robit?konkretne...
Ja sice pracujem v skolstve, ale na vysokej a nemam tolko volna ako na zakladnej abo strednej. Mam problem aj v tom, ze som sa nenasla, co by som chcela robit... A asi ak by som aj niekde inde nastupila, mozno by to bolo casom tiez stereotypne... A toho sa bojim.
Pekny den...ked ta tato praca nebavi skus nieco ine...ale hladaj pricinu preco ta nic nebavi,mas aj nejake zdr.problemi?alebo ine probl.?
No ked ta praca nenaplna a myslis si ze ina by ta mohla, tak v com je chyba? Alebo vo vseobecnosti ta nenaplna ten stereotyp robit to iste? (Vstavat, ist do prace, byt tam...atd)
Ucitelstvo nie je lahke, ale obnasa kopu vyhod...!!! Ak si priamo ucitelka, tak sa zamysli ze, kym iny pracuju kazdy tyzden v roku, ucitelky maju prazdniny vtedy ked deti...mate kopu volna! KOPU...brala by som to hned! 2-mesacne prazdniny, jarne, jesenne, zimne, polrocne, blablabla...z toho sa vam nakopia aspon 3 mesiace nonstop oddychu...kde inde mas taketo? Navyse pracujete cosi do poobedia, a medzitym mate este aj volne hodiny...atd...jeeezis, aka pohodicka...z tohto hladiska...tak si vyber...alebo mozes mat inu pracu, ale tam mozes makat od deviatej do siestej, kazdy bozi den do roka, okrem vikendov, hm?!
a nechces zmenit pracu? Je to moc narocna praca v skole,..chces byt jedna z tych zlych uciteliek? snad nie:}skus nieco ine,,ved vratit sa o ucitelskeho stavu mozes vzdy nie?Mne velmi vzdy pomohla zmena.cas a vela volna a nove zazitky s cestovania
V skolstve.. a to som nikdy nechcela ucit a zrazu som do toho spadla.
A v akej oblasti pracuješ?