Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

syndrom vyhorenia

2235

na to ti poradim len jedno chod behat nenzalezi na tom ako sa citis ani fyzicky ani psychicky oblec sa daj si dobre tenisky a vpred a ked vravim behat tak vazne nemam ma mysli dve kolecka okolo bloku ale aspon 10 km mozno te nepojde na prvy krat ale casom sa to spravy a mozno toto bude potom tvoja motivacia a novy zivot jedno mudre prislovie ktore som cital uz davno tvrdi ze ak chces byt mlady tak musis behat ak chces byt krasny tak behaj ak chces byt mudry behaj a ak chces byt silny tak hadaj co mas robyt este raz vpred ahoj a daj vediet jak to ide mne to pomaha

klarisa

no syndrom vyhorenia sedi presne na mna, lenze co s tym??? som tak unavena,ze sa mi nic nechce som rada ked mam medzi sluzbami volno,ze mozem sediet doma na zadku...

klarisa

no syndrom vyhorenia sedi presne na mna, lenze co s tym??? som tak unavena,ze sa mi nic nechce som rada ked mam medzi sluzbami volno,ze mozem sediet doma na zadku...

klarisa

hellen.ka

Na portali FITCOMPLEX, som citala viacero clankov o psychickych problemoch sposobenych nedostatkom vitaminov alebo mineralov v tele.

Skus precitat tieto vynikajuce zdroje, moze pomoct:

Psychické poruchy zapríčinené nedostatkom:
- VITAMINOV tu: -odkaz odstránený-
- MINERALOV tu: -odkaz odstránený-

Tieto latky pôsobia priamo na činnosť neurónov v mozgu a silne ovplyvňujú činnosť celej nervovej sústavy.

charon

Syndróm vyhorenia (iné názvy: syndróm vyhasnutia, vypálenia, vyprahlosti, angl. burnout syndrome) je syndróm, ktorý prvýkrát opísal Herbert Freudenberger v roku 1975, a ktorý má rôzne definície (napr. strata profesionálneho alebo osobného záujmu u príslušníka pomáhajúcich profesií alebo vyhorenie ako výsledok procesu, v ktorom ľudia veľmi intenzívne zaujatí určitou úlohou strácajú svoje nadšenie), ktoré sa zhodujú v určitých bodoch:

Ide o psychický stav vyčerpanosti
Vyskytuje sa obzvlášť pri profesiách obsahujúcich prácu s ľuďmi alebo aspoň kontakt s ľuďmi a závislosť na ich hodnotení
Tvorí ho rad symptómov predovšetkým v oblasti psychickej, čiastočne aj fyzickej a sociálnej
Kľúčovou zložkou syndrómu je emočná vyčerpanosť, kognitívne vyčerpanie a "opotrebovanosť" a často aj celková únava
Všetky hlavné zložky burnout syndrómu vychádzajú z chronického stresu
Najdôležitejším znakom je spomínaný chronický stres vychádzajúci z pracovnej činnosti, ktorý môže byť sprevádzaný ďalšou záťažou z osobného života, sociálneho i fyzikálneho okolia atď. Profesia je charakteristická vysokými nárokmi na výkon, bez možnosti oddychu a závažnými následkami v prípade omylu. Výkon takejto práce býva spojený s veľkou zodpovednosťou a nasadením, niekedy s pociťovaním "poslania" profesie. Burnout je teda dôsledok nerovnováhy medzi profesným očakávaním a profesnou realitou, medzi ideálmi a skutočnosťou.

Samotné vyhorenie je výsledok dlhého pozvoľného procesu, ktorý má nasledujúce fázy:

"nultá fáza", predfáza: jedinec pracuje čo najlepšie, snaží sa, napriek tomu má pocit, že požiadavkám nie je možné vyhovieť a jeho snaha nie je dostatočne ohodnotená, táto fáza predstavuje akési podhubie pre vznik syndrómu vyhorenia
1. fáza: pocit, že jedinec nič nestíha, jeho práca začína strácať systém
2. fáza: vyskytujú sa symptómy neurózy (napr. úzkosť) spolu s pocitom, že jedinec stále musí niečo robiť, pričom výsledkom je chaotické konanie
3. fáza: pocit, že niečo "musí" byť urobené mizne a nahrádza ho opačný pocit - že nemusí nič, iba samotná prítomnosť druhých ľudí jedinca dráždi, pridružuje sa strata akéhokoľvek nadšenia a záujmu, prevláda únava, sklamanie a vyčerpanie

Symptómy [upraviť]Zvlášť v poslednej fáze

únava a pokles výkonu
depresia a úzkosti
poruchy pamäte a sústredenia sa
poruchy spánku
telesné ťažkosti (tráviaci trakt, dýchací systém, sexualita, kardiovaskulárny systém, ...)
nespokojnosť, dysfória, neschopnosť uvoľniť sa
tendencie k návyku na psychoaktívne látky (alkohol, tabak, ...)
zníženie sebadôvery a poruchy v medziľudských vzťahoch
Je to teda stav, kedy sa u jedinca vyskytuje strata činorodosti a poslania, pocity sklamania, horkosti pri hodnotení minulosti, jedinec stráca záujem o svoju prácu aj o osobný rozvoj, uspokojuje sa s každodenným stereotypom, snaží sa iba prežiť, nemať problémy, je emočne "sploštený", dochádza k redukcii tvorivosti, iniciatívy a spontánnosti, prevažujú negatívne pocity od hostility po depresiu, pridružujú sa aj somatické ťažkosti.

Burnout postihuje ľudí z asistenčných profesií, najčastejšie lekárov, zdravotné sestry, učiteľov, psychológov, sociálnych pracovníkov, manažérov, policajtov, atď.

analfabet

Toto je velmi dobra diskusia.Najhoršie na tom je to že táto doba vyrába z nás hotové žive mumie.Chodime do prace otupeny voči okolitemu životu okolo nas.

jaja

Pomôže niekto radou? Možno je to syndróm vyhorenia,možno depresia...Príšerná únava z práce,málo voľna,narušený partnerský vzťah-pocit, že sa jeden druhému vzďaľujeme,stretáva sa s ľuďmi,ktorých obdivuje,pomáha im s pocitom niečoho nového,zaujímavého.Ja som v práci 12 hodín denne,keď mám 1 deň voľný,túžim spať a nejde to.Chcem znova mať bezprostrednú detskú radosť zo života a zo vztahu,ako predtým.Ťešiť sa jeden na druhého

SHAKTI

masina pytaj sa co potrebujes vediet. Urcite ti niekto poradi. Syndromom vyhorenia trpia najma ludia, ktori pracuju s ludmi. Dolezity je relax! Najst rovnovahu medzi pracou a relaxom, to jest nenosit si pracu domov, ani materialne a uz vobec nie v hlave. Teda ked odchadzam z prace pracu nechavam v praci, viac o nej nepremyslam. Mne velmi pomahalo, ked som chodila do prace na bicykli- vycistila som si hlavu kym som prisla domov, samozrejme v zime sa to uz neda, ale este mi kamaratka poradila, ze ona pocuva discman-hudbu ked ide z prace domov. Proste najst si svoj sposob ako sa od prace odreagovat. Sport je velmi dobry, relaxacia. Napr. ked som prisla domov, musela som si hodit kratky spanok, citanie knihy-nic narocne, skor take oddychovky. Dolezite je mu predchadzat, ked uz nastane syndrom vyhorenia je dost tazke sa z neho dostat.