Co robite v tomto pripade?

Príspevok v téme: Co robite v tomto pripade?
Andel

Co robite v pripade, ze mate neustale cely den vysoke glykemie? Uz druhy den sa nemozem zbavit vysokych glyciek. Mam pocit, ze si pumpujem vodu a nie inzulin. Zmenila som pod, otvorila novy inzulin, zvysila bazal aj bolus a nejako to nejde dole (uz druhy den sa pohybujem v cislach 11-17!) Bojim sa uz aj nieco zjest a ak nieco zjem napumpujem 1.5 krat tolko inzulinu ako normalne. Niekto kto uz zazil podobnu situaciu? Mne sa to za moju cukrovkarsku historiu deje prvy krat. Vacsinou to zvysenie bolusu vyriesi, tentokrat vsak ziadna zmena.

katarina53

kamari, na sáčku sú uvedené hodnoty tieto: na 100g - sacharidy 68,2 g, teda si navážim 60 g pohánky alebo pšena, zarátam za asi 4 SJ, jem to ako prílohu alebo namiesto ryže. Pohánku varím podľa návodu na sáčku a pšeno zalejem vodou z konvice a nechám prikryté asi 10 min. ,pokým nezmäkne. Podobne aj kuskus. Glykémiu mi to zvyšuje postupne, čo sa týka topinamburov tie zvyknem jesť len uvarené v šupe. Zarátavam 250 g za 4 SJ, obsahujú inulín a majú nízky GI, ale ich nemám veľmi rada.

pier

mne najviac chutia huby čiste,v surovom stave,ale iba bedľa a šampion,a musi byť čerstvo odtrhnuty...viem aj pre mna to bol šok počuť ale postupne som si zvykol a chuti mi to...inač bedľe si pripravujeme doma ako risky v cestičku alebo vo vajičku obalovane a zo šampionov a hribov klacicky praženicu alebo aj faširky...ale mne nechutia a dokonca je mi občas zle po faširkach.

Topinambury som si raz kupil a začal pestovať doma...rastu v zahradke sami dodnes...tazko je sa ich zbaviť..najprv sme ich davali piecť ako francuzke zemiaky ale museli sme to miešať z klasickymi zemiakmi,lebo topinambur ma inu chuť ak je upečeny...potom som si to začal odšťavovať a raz som si toho odšťavil a vipil 1,5 litra naraz...a odvtedy to už vôbec neuživam,neviem asi som si doplnil zasoby,alebo som to prehnal,lebo mi to už vôbec nejde na chuť.Inač odporučam,vyskušať treba všetko,telo sa iba zaraduje ak dostane nove zložky v novom pomere.

kamari

Pridávam zopár potrravím d GI pod 40:
hrach 32
hrach sušený 22
Šošovica 28
Fazuľa 33
Jablká 36
Hrušky, Marhule 37, 30
Broskyne, Čerešne, Slivky 37,22,39
Mlieko 32
Jogurt nízkotučný 14
Jogurty ost. 36
Chlieb celozr.ražný 43
Orechy 14-20

kamari

Katarína, ako upravuješ pohánku a pšeno? Nemá také jedlo vysoký obsah sacharidov? Čo som čítala nutričné hodnoty, tak v 100 g je oklo 80 g sacharidov. Aké s tým máš skúsenosti, teda čo sa týka vplyvu na glykémiu.
Návrhy na úpravu húb uvítam tiež pier. Ja ich robím zapekané so zeleninou (napr. brokolica, mrkva, zeler, kapusta...a zalejem vajcom rozmiešaným s mliekom). A nemáte skúsenosti s úpravou a účinkom hľuzy TOPINAMBUR?

katarina53

pier, mňa by zaujímalo ako upravuješ tie huby, pridávaš ich aj do jedál...
A bola by som veľmi rada, keby niekto napísal jedlá s nízkym glykemickým indexom, lebo ja mám vyskúšanú pohánku, pšeno a kuskus.

pier

kamari ja teraz v lete nedam dopustiť na huby,je to nizkokaloricke,obsahuje to vlakninu a citim sa po nich velmi dobre...zaujimave však je,že po konzumacii zavarenych,alebo mrazenych hub mavam alergiu...je to taka špecialna alergia,ktora našťastie prejde,ak nekonzumujem zavarene lečo,alebo huby,no čerstve huby su pre mna poklad.

kamari

Dik Adriana, takže to vyskúšam robiť ako Ty. Radšej podietim a pobehám a nebudem dopichovať aj keď glyk. nebudú v norme do 2 hodín.Lebo je fakt, že keď po takejto situácii ( hypo a následne hyper)dopichnem rýchly inzulín, tak mám akurát vysokú pravdepodobnosť ďalšieho hypa a presne ako píšeš sa z toho stane bludný kruh. A kilá navyše naozaj nechcem - nikdy som ich nemala a teraz mi ich už vôbec netreba. A je fakt, že odkedy si pichám inzulín, pribrala som asi 7-7,5kg (6 som pred tým schudla), ale musím sa veľmi obmedzovať aby som si to udržala, lebo hore to ide strašne ľahko. Ako keby sa mi spomalil metabolizmus alebo niečo také. Pred tým som vôbec nemala problém s váhou. A teraz mám asi o 1,5 kg viac ako predtým a aj držím dietu aj behám a nemôžem to schudnúť. Tak sa utešujem, že som nabrala svaly.Ale pes je zakopaný asi v mojej konzumácii orechov. Lenže neviem, čím by som ich nahradila. Poreďte nejaké jedlá s nízkym glyk. indexom, čo neobsahuú veľa tuku a nie je to zelenina.

adriana

Keď máš hypo napr.ráno,potom to skočí na 18,pichneš normálnu dávku,upravíš stravu,môžeš mať aj zvýšenú telesnú aktivitu,tak už večer je to maximálne do 10,a na druhý deň už to zvykne byť v poriadku.Aspoň ja mám takú skúsenosť.

adriana

Nepripichnem,pretože viem,že je to výsledok toho hypa.Potom si pichnem normálnu dávku,ale nezačnem jesť 20 minut po pichnuti,ale až hodinu po jedle,skontrolujem akú mám glykémiu,a podľa toho sa najem buď tak ako zvyknem,alebo znížim dávku jedla,teda nedám si jeden celý krajec chleba,ale len polku.Tak trošku podietujem,a ono sa to upraví.Keď som dopichovala,tak som sa dopracovala jedine ku kilám navyše,pretože potom stále bolo hypo-najedla som sa viac,aj sladkosti.potom zase vysoká glykémia a tak je z toho bludný kruh.Ja si pichám actrapid,a to je ten rýchly inzulín,preto sa tam odporúča jesť 20 min.po pichnutí.