Malé modrinky na nohách...

RNG

Inka, omluvam sa za to proso, nevedel som ze lupane proso sa nazyva pseno. Ked som ja vyrastal, proso sa uz davno na Slovensku nepestovalo. To musi byt len nedavny znovuuvedeny polnohospodarsky produkt.
Co sa tyka rastlinnych olejov, vsetky co nie su oznacene vyslovene ako panenske su
chemicky a vysokotepelne upravovane.
Na to si mozete pozriet technologiu spracovania olejov.
Sojovy olej, ryzovy olej, kukuricny olej, repkovy olej-to su vsetko priemyselne upravovane oleje.
Ich obsah oleja nie je dost velky v semenach, aby sa dali za studena vytlacat.
Nakoniec, mozete si to pozriet v odbornych knihach , alebo v obycajnej encyklopedii.
Hlavna chemikalia-rozpustidlo pouzivane pri vytazovani oleja zo suchych semien je Hexan-petrolejovy produkt.
Tento sa potom musi odstranit vysokotepelnym zahrievanim,
Pri cisteni oleja(rafinacia, aby sa stabilizoval, tj nekazil a nedymil pri zahriati) sa pouzivaju rozne chemikalie, kyseliny a zasadite materialy.
A teraz uz naozaj s tejto temy odchadzam, toto je len popularne diskusne forum a nie univerzita, kde by som toto prednasal studentom.Na to naozaj nemam cas.

inka

a myslim ze to k modrinam vsetko patri,pretoze ak ma niekto oslabeny cievny system,čo netvrdim že prave ma,ale aj vtedy sa oslabuju steny ciev a drobnych kapilar čoho nasledkom je aj praskanie ciev a cievok a tvorba modrin,sa da velmi pekne dopracovat k vycisteniu ciev a k ich spevneniu.

inka

RNG s tym pšenom si to teda ....pšeno je olupane proso.
prečo tak zatracujes makrobiotiku?alebo nazory inych?je fajn ked niekomu poradiš a ono to funguje ale je aj fajn ked si daš poradit.

mira

Vidim že o makrobiotike nevieš vobec nič, inač by si nemohol tvrdiť že doporučuje vysokotepelne upravene rastlinne oleje alebo maslá z ktorých si ty dostal cukrovku .PŠENO NIE JE PŠENICA, makrobiotika je výborná pre problémy s lepkom, pretože ho nemá ryža natural, kukurica a pšeno !!!!!!! .
MB je stará tisícky rokov, to hovorí o jej kvalite, ináč by neprežila.
G. Oshava mal umrieť v 20 na TBC podľa vtedy platných noriem,ale vďaka MB sa dožil vyše 70, Gloria Swansonová podobne, príkladom je speváčka Madonna, atď.
Zaujímavé, že ty, ktorý doporučuješ pečený chlieb, pečené mäso čo sú maximálne vysoko tepelné úpravy, kritizuješ varenie obilia. To je arogancia. Sám nevieš čo chceš. V inej téme si horoval za omega 3 mastné kyseliny a tu doporučuješ nasýtené tuky. Je jasné že nič si nepochopil, len opisuješ návody z letákov na liekoch a doporučenia poplatné svojim výrobcom. Rozmýšľať nad súvislosťami je nad tvoje schopnosti.
Zato osobne napádať a urážať vieš dokonale.

catherin

RNG zaujalo ma ze "obmedzenie mliecnych vyrobkov u starsich" mozes to tu prosim ta vysvetlit ak mas trosku casu, ja teda nie som nejako stara(28r.) ale bohuzial totalne zavisla na mlieku a mliecnych vyrobkoch. Mozu mi narobit v organizme nejake problemy???DIK

RNG

Uvediem len zo starych slovnikov(makrobiotika nie je nic nove)
Macrobiotics is considered an approach to life rather than a diet. General Guidelines for the diet are:

Whole cereal grains, especially brown rice: 50-60%
Vegetables: 25-30%
Beans and legumes: 5-10 %
Miso soup: 5%
The remainder is composed of fish and seafood, seeds and nuts, seed and nut butters, seasonings, sweeteners, fruits, and beverages. Other naturally raised animal products may be included if needed during dietary transition or according to individual needs.

V mirinych knihach je celozrnna ryza nahradena "psenom" tj psenicou, na ktoru ma az 10% populacie reakciu(lepka) a 2% sa jej musia kompletne vyhybat, ak nechcu doslova zomriet.
Dost uz na tuto temu, miru aj tak nepresvecim, s fanatikmi sa neda diskutovat, to je zbytocne strateny cas.
Pisal som sem len pre to, aby som aspon ciastocne oponoval jej velmi jednostranne nazory.
Tym som nikdy nepovedal, ze urcite prvky makrobiotiky su zle, ale celkove ako koncept je dnes uz davno prekonana.
Celozrnne produkty, morske ryby a riasy, obmedzenie masa(tj nie vylucenie), obmedzenie mliecnych vyrobkov, hlavne pre starsich(zase nie kompletne vylucenie vsetkych) a jedenie viacej orechov a semien, to su vsetko vyborne veci.
Ale niektore vysokotepelne pripravy, priemyselne tazene rastlinne oleje(teda nie panenske) su dnes postupne opustane.
Dost na tuto temu, ved nakoniec to k modrinam vobec nepatri....

RNG

Mira, to co hlasas je presne to, co ucili uz v 50tych a 60tych rokoch spomenuti ludia. Takze nehovoris absolutne nic noveho. Akurat, ze si to neuvedomujes a myslis si, ze si dosla s novymi myslienkami.
To co tu reprezentujes je davno stare a prekonane.
Obcas sa zjavia novi "mesiasi", ktory prijdu so starymi myslienkami a serviruju ich ako nove.
Nuz niektori mladi, ktori nepoznaju tieto veci z minulosti im naletia. Tak, ako si im naletela ty.
Keby si menej kecala a viac si to prestudovala zo starsej literatury, dosla by si sama na to, ze tvoje "nove " poznatky su uz davno zastarale.
Co sa tyka diety zlozenej na 50% az 60 % celozrnnych obilnin,
20 az 25 % zelenin,
5 az 10 % strukovin a ostatok morske produkty, to je standardna makrobioticka strava stara uz vyse tisic rokov v Japonsku, takze si nemysli, ze si dosla s niecim novym.
.......
A tie osobne utoky, by si si mohla ponechat pre seba.
Uvidis, ako bude tebe sluzit zdravie po sestdesiatke.
Ja tu mam plno prikladov na makrobiotikov, ktori su na tom podstatne horsie ako ja.
Maju problemy s klbami, imunitou, zapchate zily a rakoviny.
......
Moja cukrovka, ktoru sa mi podarilo prakticky kompletne vyliecit prave doplnkami je voci tomu nic.
A keby som sa bol vyhol "zdravym rastlinnym maslam", asi by som ju nemal.
Rastlinne oleje pokial nie su vytazene za studena ale standardne chemickymi rozpustidlami a potom cistene chemicky a tepelne su chemicky zmenene a v styku so vzduchom polymerizuju, tj tvrdnu.
Nie zivocisne tuky, ale rastlinne.
Preto eskimaci, ktori jedia prakticky len maso a zivocisne tuky nepoznaju cukrovku. Akonahle ale presli na mucne produkty a rastlinne oleje, odrazu sa u nich zjavila diabetes 2.
To iste bolo aj na roznych tichomorskych ostrovoch.
Pokial pouzivali len kokosovy olej(nasyteny), orechy, taro, zeleninu a ryby(ziadne obilniny!!!), nepoznali ani rakoviny, ani srdcove choroby ani cukrovky.
Dodnes su niektore ostrovy zo suostrovia Tonga, kde takito ludia ziju.
Ale tam, kde prisla civilizacia, rastlinne oleje priemyselne tazene,mucne produkty a sterilizovane ovocne stavy a konzervove "drinky", rychlo to islo so zdravim dole vodou na uroven "civilizovanych" narodov.

juva

Toto je už na mňa moc zložité..:) Asi zato,že mám iba 20.No ale k veci:včera mi robili tie krvné testy a okrem hodnoty MXD som mala všetko optimálne.Doktorka povedala,že tá zvýšená hodnota je z toho,že som trochu alergička.V pondelok idem na SONO,hádam mi ani tam nič nenájde..

mamca

Obidvaja sa snažíte pomôcť a poradiť,máte prehľad a máte čo ponúknuť,to je mi sympatické a vážim si vaše názory,len sa nezamotávajte do absolútnych a nemenných právd pre všetkých.Taký postoj zbavuje ľudí zodpovednosti vybrať si podľa seba a myslím,že zdravie je v prvom rade vždy v rukách človeka,nie lekára,terapeuta či poradcu.
Ináč,spestrili ste to tu trošku,máte veľa spoločného,len iné zdroje vedomostí...:))))))

mira

Mamča, prepáč, tie spory sú mi nepríjemné. Dať na svoju intuíciu je to najmúdrejšie, čo môžeš urobiť, veľa zdravia ti želám.