ahojte, tak som sa na zaklade Kristininho prispevku popozerala na ten ricinovy olej, aj v zahranicnych zdrojoch a co som zistila...
Pozerala som na spominanom www.toxi.szm.com, z ktoreho je uryvok o toxicite a ucinkoch na pecen, ale tam pisu najma o ricinovych semienkach... ak teda dobre citam.
Na zahranicnych weboch som pozerala "castor oil toxicity" a nasla som, ze "Just 1 milligram of ricin is fatal if inhaled or ingested, and much less than that if injected. Eating just 5 to 10 castor seeds would be fatal.
According to the International Journal of Toxicology's Final Report on Castor Oiliv , you don't have to worry about castor oil being contaminated by ricin, because ricin does not "partition" into the castor oil. Castor oil has been added to cosmetic products for many years, without incident. For example, castor oil and hydrogenated castor oil were reportedly used in 769 and 202 cosmetic products, respectively, in 2002."
Takze, neviem, ci hovorite anglicky, ale je tam spominane, ze zjedenie 5-10 ricinovych semienok je fatalne. Avsak podla medzinarodneho zurnalu toxikologie pri reporte o ricinovom oleji je pisane, ze sa nemusite obavat, ze olej je kontaminovany latkou ricinom, pretoze sa pri vyrobe oleja uz v oleji nenachadza, je v priebehu produkcie oddeleny.
Aj vo wikipedii je uvedene pri Safety, ze semena ricinu obsahuju ricin, toxicky protein, ktory sa ale pri olejovej extrakcii neutralizuje a protein sa deaktivuje.
"Safety[edit]
The castor seed contains ricin, a toxic protein. Heating during the oil extraction process denatures and deactivates the protein.
Zdroj: Auld, DL; Pinkerton, SD; Rolfe, R; Ghetie, V; et al. (March–April 1999). "Selection of castor for divergent concentrations of ricin and ricinus communis agglutinin". Crop Science 39 (2): 353–7. Archived from the original on 2008-10-12. Retrieved 2007-07-31."
Citala som, ze je neprijemny a stiplavy ak sa dostane do oci, takze by som bola opatrna, aby sa mi nedostal do oci, ako aj s inymi olejmi, a v davkovani by som asi miesala este s nejakym olejom ak by som mala pochyby, ale inak si myslim, ze v normalnom davkovani je tento olej OK.