Dobry den.Z vysetrenia z krvi mi doktorka oznamila ze mam asi problem so stitnou zlazou.Moje hondoty su FT4 13,22 a norma je 11,4 do 23,2,tak to je v poriadku ale TSH mi vyslo 5,793 a norma je 0,35 do 5,50. Tak vyzna sa v tom niekto? To TSH je zvysene,ale nechce sa mi hned utekat k endokrinologovi,ale ak budem musiet tak pojdem. Tak dik za rady
znizena funkcia stitnej zlazy
Oja,už si si asi prečítala,že štítna žľaza má mnoho funkcií,riadi rytmus srdečného svalu,zažívania a čriev,je termoregulant,veľmi ovplyvňuje psychiku a citový život...to všetko prostredníctvom hormónov.Takže potiaže týkajúce sa týchto oblastí majú buď vplyv na št.žľazu alebo sú zapríčinené jej zmenenou funkciou.Npr.aj akútne problémy so zažívaním môžu dočasne vysiliť št.žľazu...Nemusí to byť práve jej priama porucha.Preto sa zvyčajne odbery opakujú a preto ti odporúčam posilnenie pomocou jódu.
TSH nie sú protilátky,sú to stimulanty.Ak štítna žľaza nefunguje dostatočne,zvyšuje sa ich produkcia za účelom stimulácie štítnej žľazy,organizmus sa snaží o nápravu.
TSH sú protilátky, čiže čím vyššiu máš túto hodnotu, tým viac protilátok máš a tie bránia normálnemu fungovaniu štítnej žlazy, čiže jej funkcia je znížená. Tiež to mám :)
oje, pravdepodobnost nadorov je mala, pravdepodobnost zleho travenia alebo nedostatku urcitych enzymov je radove vacsia.
A okrem toho,to mozes kontrolovat sama, pri doplnkoch nezavisis od lekarov a mozes si ich "naordinovat" sama.
Tak ako nejdes za lekarom, ked si smadna, ale zoberies si pohar vody, tak isto si mozes zobrat rozne potravinove doplnky na rozne ucely.
A nehovorim ze vzdy ti musia pomoct, ale casto pomozu a je ich obrovsky vyber.
A aj ked ti nepomozu, nikdy neuskodia, pokial ich absurdne nepredavkujes.
Osobne si nemyslim, ze mas zle travenie alebo zlu absorbciu, predsa vtedy ma clovek paly, nafukuje ho a dostava pravidelne hnacky a zapekania.
Nic take nespominas a nemyslim, ze mas cez 60, kde vacsina ludi ma tieto problemy, lebo ich telo uz nepracuje tak, ako by malo.
Takze u teba je to asi len problem, ze si citlivejsia na nedostatok jodu, ako ini v priemere.
Zatial zabudni na tie autoimunne, skus ci ti to ten extra jod nenapravi,a
zbytocne sa neznervoznuj.
Nechces predsa skoncit ako hypochodner.
Velmi pravdepodobne tvoj cely problem je ta troska jodu potrebna.
RNG co robim zle,jem pravidelne zeleninu a ovocie,papam vitaminy a uzivam aj probiotika,tak preco to zle travenie a tym padom zla absorbcia?Uz neviem co by pomohlo. A ten kelp si zadovazim,a dufam ze mi stitna viac nezlenivie. Keby mam hypotyreozu z autoimunneho ochorenia alebo nador na hypofyze ako by sa to prejavovalo? dik
Ťažko povedať,ako ktorý lekár zareaguje,pri hraničných hodnotách často stav sledujú a robia kontrolné odbery.
Ja osobne preferujem riadne vyšetrenie,sono štítnej žľazy pre vylúčenie možných zmien a popri tom podporu funkcie vo forme doplnenia jódu (tu sa osvedčil Kelp,ale RNG poradil aj iné vhodné prostriedky). Dodanie tyroxínu vo forme liekov je potrebné pri vážnejších prejavoch,nevýhoda je,že štítna žľaza vtedy trochu zlenivie,preto by som ju tým jódom predsa len povzbudila..:)
Fajn je aj použitie reflexnej terapie,len vysvetliť ju,to už asi nebude tak ľahké.
oje, casto su nedostatky roznych materialov sposobene zlym travenim a slabou absorbciou. Ale v pripade jodu mame vsetci suchozemci primalo jodu a u niektorych sa to ovela viac prejavi. Absorbcia z jodovej tinktury cez kozu je rovno do krvi, obchadza travenie a preto sa mi vidi extra ucinna.
A vstrebavanie je postupne, co je tiez vyborne, lebo jod sa staci spracovat v mensich davkach lepsie, nez v narazovych
Mamca,pekne vysvetlene,ta nedostatocna absorbcia jodu,co si tym myslela?Co v tela este nepracuje tak ako ma?Uz som si nieco pozrela na internete,a niektore veci nezneju dobre ako autoimunne ochorenie stitnej az po nador v hypofyze.Ak sa niekto vyzna v tych mojich hodnotach co som uviedla,je to este v norme ci mam utekat k endokrinologovi?Vsak mam TSH len trosku zvysene....
Ja ja,manca, v tom tele je to besne komplikovane. Kto tvrdi, ze vie co sa tam vlastne deje je obvykle nedouk.
Jedine, na co sa vlastne mozeme spoliehat su dlhodobe vyskumy reputabilnych lekarov a mikrobiologov,mnohokrat zopakovane roznymi pre istotu, ktori nam potom vedia statisticky vyhodnotit, co by vacsine pomohlo
Oja,dám ti taký úsmevný príklad pre tvoj problém:
Matka(=mozgová žľaza) dá príkaz (produkuje TSH) dcére(štítna žľaza),aby napiekla koláče(produkcia tyroxínu). V tvojom prípade matka funguje správne,ale musí kričať (zvýšené TSH),lebo dcéra pečie málo koláčov.No a tá dcéra môže byť hladná a preto nevládze (nedostatok jódu),môže byť neschopná (genetické príčiny) alebo môže dostatočne jesť,ale nevie jedlo dobre stráviť (nedostatočná absorbcia jódu).
To je veeeeľmi zjednodušené,ale nedostatok jódu npr.v puberte sa môže prejaviť neskôr,v hre sú aj iné žľazy s vnútornou sekréciou..Všetko so všetkým súvisí.