Da sa to?

Príspevok v téme: Da sa to?
andel

Prajem dobry den. Chcela by som sa s niekym poradit, neviem, kde zacat a neviem ani postup, ktory urcite nie je jednoduchy, ale myslim, ze vsetko sa da len, teba chciet. Ako som uz spominala na tomto fore, uz takmer 2 mesiace pumpujem na bezdrotovej pumpe "OMNIPOD". Kedze sa s manzelom planujeme vratit na Slovensko, alebo do Ciech a u nas tato pumpa zatial nie je, chcela by som vediet, ci je nejaka moznost reklamy tohto zariadenia na Slovensku a uvedenie na trh. Je to skutocne skvele zariadenie a urcite nie je jednoduche dokazat to a mozno aj nemozne, aby obycajny clovek ako ja sa o nieco take pokusal, ale ako sa vravi, za pokus nic nedam a za opytanie tiez nie. Chcela by som to nie len pre seba, ale aj pre inych diabetikov, pretoze nesmierne mi ta pumpicka ulahcila zivot a verim, ze je kopec takych ako ja, ktori sa pumpe vyhybaju skrz toho, ze by mali byt 24/7 napojeni na tuby atd.
Vie niekto pomoct ako dostat tuto "masinku" na trh v Europe? Taktiez som zhrozena z toho, ze na Slovensku poistovna preplaca len 50 stripov do glukometra mesacne! Ved je to nezmysel, sami lekari odporucaju merat cukor minimalne 4 krat denne (ja osobne meriam kazde 3-4 hodiny). Ako s tym vydrzite, ved ceny stripov bez poistovne su priam sokujuce! Myslim si, ze by sa s tym nieco malo robit, urcite by sa to dalo zmenit, mne poistovna tu v USA preplati stripy na mesiac na zaklade toho kolko krat si meriam denne cukor. Potom nech na Slovensku lekari neodporucaju merat si cukor viac ako 2 krat denne (aj to len kazdy druhy den) pretoze nie kazdy ma v penazenke tolko korun, aby si mohol zaplatit dalsich 50-100 stripov na mesiac. Ja osobne spotrebujem 50 stripov za 10 dni, niekedy aj rychlejsie. Tesim sa na moj navrat domov, ale mam aj strach, cukrovka sa mi prejavila az v USA, doma som sa teda nikdy nestretla s liecbou, ale z toho co citam zacinam mat vysoky cukor uz len pri citani ;o)

Cakam na Vase reakcie!

katarina53

Andel, inzulím Apidra je aj u nás, od firmy Aventis.Aplikácia a pôsobenie rovnaké ako u Humalogu alebo Novorapidu. Výhodou je, že pôsobí hneď, takže glykémia po rýchlych sacharidoch stúpa pomalšie.

Andel

Arri,
ja neviem kolko to presne stoji, ale nie je to nic lacne (pocitam zopar tisic dolarov). Pumpujem inzulin zvany APIDRA, myslim, ze u nas to nie je. O pumpe spolu s nejakymi fotkami a ako to funguje napisem onedlho na svojom blogu www.sladkyzivot.blog.com ;o) skus tam obcas pozriet ;o)

arri

Ahoj Andel.
Moje otazky: kolko ta pumpa stoji? A aky inzulin si do nej davas? Ja si totiz picham celodenny inzulin (Levemir) a aj pred jedlom (Novorapid).
Som rada, ze tu priniesol niekto nieco nove :-)

mira

Chcem len upozorniť, že doporučované potraviny napr. i na tejto stránke sú moc riskantné. V texte sa síce píše, že treba jesť celozrnné obilniny, ale v praktickej časti s udaním sacharidových jednotiek sa o nich nepíše, len o nebezpečných pre slinivku ako ananás, banán, kivi, ovocné šťavy, aromatické a ovocné čaje, biele pečivo a cestoviny. Tieto tak ochromia slinivku že môže uplne prestať fungovať.
No a doporučované mäso zase priťahuje k sladkému tak, že človek nemôže odolať až nakoniec doporučenia nedodrží.
Pozrite stránku www.ekozahrady.com sú tam i ukážky jedál a rozpísané vhodné pomery, možno vás to zaujme.
Zdravá strava je veľmi chutná, pestrá a nakoniec sa jej nebudete chcieť vzdať.

katto

tak to maš dobre aspon do liečby nemusi vstupovať tvoj pripadny vlastny inzulin.Ja mam DM skoro 20rokov a bacham do seba 30j lantusu + pred jedlom humalog čiže plne nahradzam svoju produkciu...a teraz sa podrž...ak idem do lesa na cely den..iba tak sa prejsť...tak si rano nedam žiadny inzulin, v lese normalne jem a ked pridem večer domov a zmeram si cukor,tak mam presne 6mmol...podla doktorov však po takom čase trvania diabetu to nie je možne...da sa ešte na to ovedať že každy DM je iny atd...

Andel

katto,
No neviem ci zlenivel, pretoze ked mi robili testy na tvorbu inzulinu v pankrease, tak vysledok bol "0", cize ziadna produkcia inzulinu v mojom tele neprebieha. Bola by som rada, keby len zlenivel, pretoze by som ho nejakym sposobom potom prinutila k praci, ale moj je zrejme az nadpriemerne lenivy ;o) U mna diabetes mellitus 8 rokov, posledne 2 mesiace liecba inzulinovou pumpou., predtym inzulin novolog a lantus ;o)

katto

ano Andel,trend je taky,že každym rokom sa znižuje vlastna zostatkova tvorba inzulinu.......len či to nahodou nie je tak,že ten pankreas postupne zlenivieva ,lebo nie je nuteny robiť ak je už zanho urobene :-) čiže dopravene z vonku...

katto

Iba sa trošku nechapeme mira,aj ked vravime o tom istom,každy však zo svojho uhla pohľadu...zdravi pankreas zareaguje na vyšši GI tak že vyluči viac inzulinu...a na potravinu z niššim GI zareaguje tak že ho vylučuje postupne v menšich davkach...iste sa zhodneme v tom,že ako pre zdravi tak aj pre nefunkčny pankreas su lepšie potraviny z nizkym GI...na druhej strane GI je len mala čiastočka z mozajky o vhodnosti či nevhodnosti potravin.Ovela vätšou hrozbou pre zdravie ludi su potraviny živočišneho pôvodu,ako spominaš jednoduche cukry a alkohol...kombinacia tychto troch veci je zaručeny zabijak o tom niet pochyb...a niet pochyb ani o tom,že ludia sa toho ešte dlho nezrieknu :-)

Andel

Mam pocit, ze 8 rokov mi vsetci lekari klamu, ked to tu tak citam ;o) Mne totiz od zaciatku kazdy tvrdi, ze to bude stale viac a viac jednotiek inzulinu kazdym roku ;o) (a zatial to je aj pravda). Myslim, ze poprosim Miru, aby zacala pracovat na svojich teoriach a prisla na to ako vyliecit cukrovku Typu I, dodnes na to okrem nej totiz este nikto neprisiel.

mira

Katto, prepáč, ale tam bolo zmierniť, nie zmeniť, čo však nie je tak podstatné.
Glykemický index hovorí o hladine glukózy v krvi,po požití potraviny a nie priamo o schopnostiach slinivky. Možno nepriamo.
Ja som ale myslela priamo na to, že niektoré potraviny napríklad jednoduché cukry, ovocie, káva alkohol, drogy oslabujú až úplne znemožňujú činnosť slinivky tým, že jej odoberajú aktívnu shopnosť tvoriť inzulín, bez ohľadu na to aký majú glykemický index. Toto je asi ťažké pochopiť. Píšem to ale pre chorých, možno to niekomu pomôže. Ak nie, bohužiaľ .......