ahoj, v apríli mám termín, no už teraz sa veľmi bojím pôrodu. som totiž dosť presmradená a čo sa týka bolesti, no ... strach a hrôza. hovorím si, že koľko žien rodilo predo mnou, no ja som jedinečná . ). v rodine nepodporujú epidurálku a ja sa jej tiež bojím, takže s ňou vôbec nerátam. prosím hoďte sem, že pôrod nie je taký strašný !!! ... :. (
Strach z pôrodu
-odkaz odstránený-
kocky tu som nasla olej na masaz hradze.Pomohlo to uz niekomu???
Ahoj Biba, ja som rodila pred rokom. Tiez som sa toho najprv velmi obavala, ale nakoniec to vobec nebolo take hrozne. Rodila som bez epiduralky, lekar ma aj trosku nastrihol, co som ani necitila, len manzel mi to neskor zreferoval a ked si po odrodeni doktor zacal chystat ihlu na zasivanie, nebolo mi to celkom jedno, ale zasival ma bez akehokolvek umrtvenia a vobec to nebolelo, len take pichnutie.
Tak sa neboj,to, ze potom budes drzat v naruci svoje dieta, ta zbavi akejkolvek bolesti. Ja som uz na druhy den bola fit, co sa o mojom manzelovi neda povedat (opicu mal ako nikdy) :-)
K nastrihom ... v normalnych krajinach nie je % nastrihov vyssie ako 30 % ... v postkomunistickych 99% ... myslite si, ze rezim nejako ovplyvnil pruznost hradzi slovenskych zien a velkost detskych hlaviciek? :) ... takze asi bude problem v hlavach slovenskych lekarov ... staci si porovnat porodnicke prirucky z CZ,SK a DE,CH,USA ... kym u nas sa nastrih odporuca, u nich iba v nevyhnutnych pripadoch (napr. zakliesnenie ramienok,kliestovy porod a pod.) V dlhodobych vyskumoch sa totiz ukazalo, ze nastrih prd pomoze, skor naopak ... pri normalnom porode moze prijst k natrhnutiu, to je vsak spravidla menej zavazne a lepsie sa hoji nez nastrih, ktory sa moze rozsirit este dalej a sposobit velke problemy ... taktiez viera v to, ze to pomoze babatku je len mytus, dnes sa uz vie ze je to blbost .. . skoda, ze si nasi lekari nepozru aj inu literaturu a robia veci tak, ako ich naucili ich ucitelia. Taktiez je nezmyselne pohananie porodu prepichnutim plodovej vody a podavanim umeleho oxytocinu, ktory je ak sa to presvihne dost nebezpecny (hrozi ze sa porani babatko prilis prudkymi stahmi a ze sa roztrhne maternnica) ... a celkovo je porod takto sice o nieco rychlejsi (hura, doktor moze ist skor domov alebo sa aspon uvolni lozko pre dalsiu rodicku- kravicku)ale ovela bolestivejsi .. pri normalnom fyziologickom porode, ktorych je vacsina su ukony, ktore sa v nasich porodniciach robia rutinne minimálne zbytočné, ak nie rovno kontraproduktívne.
ahoj Biba,ak si niekedy spomenies na tuto tvoju temu, mohla by si dat info ako tvoj porod prebiehal, hoc aj o rok a snad je vsetko ok s tebou aj s babom.
rodil niekto v BB v nemocnici? ktorý doktor je tam naj...??
čo je lepšie, mať dohodnutého lekára, alebo sa dá prežiť aj ked príde hocikto?? isto aj prístup je iný...???
ja som rodila dvakrat, aj s nastrihom, vobec sa nestazujem. obaja lekari, velmi citlivo nastrihavali, ja som samotny nastrih vobec necitila, robia to vzdy pocas kontrakcie. ak je potrebny nastrih, tak je lepsie urobit ho, ako by malo dojst k rupture, ta je nekontrolovana a vedie vacsinou priamo ku konecniku. naproti tomu, nastrihava sa trochu smerom doprava alebo dolava, takze nepotrha sa cela hradza. zasiva sa urcite pri lokalke, len to trochu citit. neboj sa, nie je to nic hrozne, budes mat na svete dietatko a budes plna endorfinu. ja sa vobec cudujem, ako mozu zeny o porodoch rozpravat hororove pribehy, ked zabudaju na vysledok celeho toho "trapenia". jasne, mala som stastie, oba porody boli uzasne - rychle a bezproblemove. snad som mala stastie aj na lekarov, ale nanajvys dolezite je, aby si ty dobre spolupracovala. to znamena, ze sa hlavne neboj, vsetko pride samo od seba. a hlavne ver si, bude dobre!
pre bibu,neboj sa dá sa to prežiť, nepočúvaj hrozostrašné príbehy keby to bolo také zlé ženy by nemali viac detí len jedno.Ja som rodila pred 7 rokmi a dalo sa to vydržať,dnes sú dostupné rozne metody na uľahčenie porodu tak sa informuj v porodnici kde chceš rodiť, možeš sa ísť tam aj pozrieť.daj vedieť ako si dopadla držím ti palce.
správny lekár by mal vedieť posúdiť, či treba nástrih alebo nie, nie - pre istotu ju teda narežeme... to je sila!nerodila som, ale tohto sa bojím, moja mama ked bola somnou na bezproblémovom tehotenstve, tak po zlom zošití nástrihu mala riadne problémy - niekoľko rokov, to bolo dávno!!!
teoreticky to neuznávam ani ja, a ked sa žena ešte stará, dáva si masáže, podla mna ked to nie je potrebné, tak načo... bude si treba asi priplatiť, alebo neísť do štátnej rodiť... v okolí ZV, BB neviete kde je naj prístup??