Otázky na RNG

leerka

ahojte, chcela by som sa spytat, ci by mi tu niekto nemohol pomoct alebo poradit, co by mi mohlo byt.... uz asi mesiac pocitujem hroznu unavu, stale sa mi chce spat, aj ked prespim aj 10hodin... a okrem toho mi je stale zima a mam pocit ako keby som nedokazala ani hlavu udrzat....akoby mi stale padala nabok alebo tak...ako keby od unavy...ale unavena nemam byt z coho.... okrem toho som mala v oktobri a novembri mala anginu a v decembri mi zistili streptokoka.... robili mi aj rozne krvne odbery, ale vysledky som mala dobre.... na toho streptokoka som brala naposledy antibiotika na vianoce... tak sa chem spytat, ci niekto nevie, co by mi mohlo byt, alebo z coho som stale unavena a je mi zima....za odpovede dakujem

mira

Navy, tentoraz sa musím zastať RNG. Lekári často tvrdia veci, ktoré nie sú dokázané a pitie počas jedla je jednou z nich. No a obéznym by som doporučovala radšej zmeniť skladbu jedálnička, než sa dolievať vodou počas jedla.
Mali by sa vystríhať hlavne živočíšnych a stužených tukov a všetkého kde je repný cukor. Zamerať sa na nerafinované potraviny, potom sa hmotnosť upraví sama.

ds

Ahoj RNG,
vies mi pls poradit nieco na krcnu chrbticu? z nej bolesti hlavy a nestabilita - je rovna a blokovana plus hypermobilita. Dakujem krasne

Navy

Rng, tu je názor gastroenterológa na pitie počas jedla:
NEPITE POČAS JEDLA
Ďalší z množstva predsudkov, ktoré sa nezakladajú na pravde. Samozvaní „odborníci“ na výživu hovoria, že tekutina, ktorú prijmete počas jedla, rozriedi žalúdočné šťavy a tak spomalí a sťaží trávenie. Ani túto teóriu nikto ešte nepodložil žiadnym dôkazom. Vedci sa skôr zhodujú na opačnom tvrdení, že pitie počas jedla tráveniu pomáha, dokonca aj vtedy, ak pijete alkohol. Ten je však sám osebe veľmi kalorický, takže ak popíjate, nečudujte sa prírastkom tukových vankúšikov. MUDr. Peter Minárik: „Vždy hovorím, že sa treba riadne napiť pred aj počas jedla. Je to výborný ťah u obéznych ľudí, ktorí sú na redukčných stravovacích dávkach a majú menšie porcie, než na aké boli navyknutí. Voda v žalúdku, prípadne s troškou rozpustnej vlákniny, perfektne zasýti. Stačí veľmi jednoduchá skúška: Vypite nalačno pol litra čistej vody. Ľahšie sa adaptujete na menšie množstvo jedla. Musíte však piť nekalorickú tekutinu, nie pivo, víno, mlieko, polievku ani sladené nápoje, iba vodu. Teóriu o „rozrieďovaní tráviacich štiav“ pitím počas jedla počujeme len z úst laikov, od žiadneho odborníka ani z odbornej literatúry. Najnovšie sa objavujú správy o tom, že treba menej piť, vraj maximálne dva litre tekutín do dňa, a treba sa riadiť pocitom smädu. Tieto informácie sú dosť otázne a v niektorých prípadoch možno až škodlivé.“

Ja osobne si myslím, že aj keby voda zriedila žaludočné kyseliny, tak nezníži ich množstvo, a voda rozpúšťa aj potraviny, takže celé to prostredie sa stáva homogenejším. Stále si myslíš, že je pitie vody počas jedla na škodu?

RNG

na praskajuce zilky su rozne antioxidanty a bioflavonidy(vitamin C a E, polyfenoly z listov(zeleny caj, cucoriedky, cierne ribezle...), anto a proantokyanidy(zo semien hrozna, cucoriedok, kory stromov, zivic...). Z bioflavonidov su to napr rutin, hesperidin a ine citrusove.
Kvalitne si tiez gingkolidy, vinpocetin, escin(z pagastana konskeho) a pycnogenol z niektorych borovic(pinus maritima alebo novsie pinus pinaster))

RNG

lesia,
absorbcia mineralov velmi zavisi od ich formy a vzajomneho pomeru. takze nemozno dat na to jedno cislo.
Napr z karbonatov treba brat na rovnaky ucinok az 10 x tolko, ako z citratov, maleatov laktatov glycinatov a roznych aminokyselinovych chelatov.
Pri dobrom traveni a absorbcii , pri spravnej skladbe stravy by sa malo doplnovat len minimum, teda to co v civilizovanej strave dnes chyba:
zinok,
selen,
probiotika,
jod a stopove prvky.
Pri zhorsenom traveni, absorbcii alebo zlom hospodareni tela(hlavne pri hormonalnych problemoch a roznych poskodeniach) je lepsie doplnit nedostatky potravinovymi doplnkami, nez trpet nasledky nedostatkov.
Pri nedostatku mineralov sa klasicky odporuca brat 1000-1500 mg karbonatu vapnika, 500-800 mg oxidu ,hydroxidu ci karbonatu horcika= magnezia .
Ostatne, co je potrebne na kosti sa obvykle nedava, takze ucinok takehoto "doplnovania" je samozrejme otazny.

Lepsie doplnky maju plnu zmes organicky viazanych mineralov, kde aj ovela menej staci pokryt spotrebu tela . Obsahuju nielen vapnik, horcik ale aj draslik stroncium mangan bor a samozrejme vitaminy D a K
Ucinnost tejto na absorbciu a zabudovanie navrhnutej zmesi sa da este podporit branim nejakych zelenych, ako napr spirulina a chlorella
Odporucena davka vitaminu D-3 je od 400 do 2000 jednotiek denne, podla roznych zdrojov.
Hlavny zdroj tychto su rybacie oleje a koncentraty.

lesia

ake je davkovanie mineralov na kosti a a-d vit. na den?
co by si mi RNG poradil na praskajuce zilky v okoli nosa a po stehnach? dakujem

RNG

luse, doplnky su na to aby doplnili to, co nam v potrave alebo tele chyba. Ked mas zle travenie, znamena ze mas malo kyselin a enzymov a treba si ich doplnit, ked nechces niest(v tvojom pripade aj plod) nasledky podvyzivy.
Nepoznam traviaci enzym, ktory by v odporucanych davkach mal akekolvek skodlive nasledky na telo.
Nakoniec keby si jedla misku ananasu zmiesaneho s papajou a rozne surove ovocia, dostala by si prakticky to iste.

luse

Rng, mozem v tehotenstve multienzymi? MOzem aj denne napriklad s obedom jeden supermultienzym? ozaj to striekanie GSE do nosa pomohlo,kasel je na ustupe.DAKUJEM

RNG

nelka , v USA boxeri pouzivali na zrychlenie odstranovania modrin preve tu spominany Bromelain=vytazok z ananasu.
Su aj ine, dokonca ovela ucinnejsie enzymi na odstranovanie modrin a zrazenin v krvi(trombusy) ako Nattokinaza(3x2000 FU) a Serapeptaza(3x40 000 jednotiek)